ISPARTA’DA EKOLOJİK TARIM PROJESİ,
NEDEN HAYATA GEÇİRİLEMEDİ?!!!
EKOLOJİK TARIM, ISPARTA’DA MÜMKÜN MÜ?
Zeki TARHAN – ANKARA
Bölüm : 16
Devlet – Özel Sektör işbirliğinden yana olan, zamanın Isparta valisi DAŞÖZ, elma üretiminde ve pazarlamasında bir kalkınma hamlesi başlatıyordu… Elma üretiminde; AB’ nin ihracat için şart koştuğu Eurepgap 2000 Protokolü standartları kapsamında çalışmalara da başlanmıştı…
En iyi tarım ürünleri için atılan bu adımlara paralel olarak, Isparta valiliğinin elmacılık gezilerinde Eurepgap’ ın dışsatım için bir koşul olduğu gözleniyor ve de öğrenilmiş oluyordu… Bu bağlamda; İl ürün haritası da hazırlanıyor, Isparta’da nerede ne üretiliyor bu haritada görülüyordu… Burada güdülen amaç; bir yerleşim merkezinden ne üretiliyorsa, o ürünün desteklenmesi ve de gelişiminin sağlanmasıydı…
***
Vali DAŞÖZ’ün, elmacılık gezilerinde gözlemlediği ve öğrendiği en önemli husus; Türkiye’ de müthiş bir “Tarım potansiyeli”nin olduğu idi. “Bodur Meyveciliği Geliştirme ve Destekleme Projesisi"nin hayata geçirilmesinde ise, işsiz ziraat mühendislerinin istihdamı öngörülüyordu…
***
Bütün bu çalışmalar sürerken, EĞİRDİR GÖLÜ SU ÜRÜNLERİ DENGESİ’nin sağlanması için de çareler aranıyordu… Eğirdir Gölü’nün EKOLOJİK DENGESİ’nin korunması ise, Isparta’nın beka (=kalıcılık / ölmezlik) sorunuydu!!!
…Ve Tarım İl Müdürlüğü, neredeyse nesli tükenmekte olan ve Eğirdir Gölü’nün doğal otçul balığı olan SAZAN BALIĞI’nı tekrar canlandırmak için harekete geçiyordu… Eğirdir Gölü kıyısında, Barla kasabası / Kuştaşı mevkiinde, Hazineye ait alanın “BALIK ÜRETİM ÇİFTLİĞİ” olarak kullanılması için, Maliye Bakanlığından da “onay” alınmıştı.
Bu Alan; 138 bin M2’ lik bir alandı ve Eğirdir Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünce, “ISLAH VE ÜRETİM SAHASI” olarak kullanılacaktı ve bu koşulla da Hazineden devri yapılmıştı. Proje ise, 2002’den itibaren hayata geçirilecekti.
***
Elma Hasat Bayramı’nın ikincisi, Türkiye’ de ilk “KAPAMA ELMA BAHÇESİ”ni kuran merhum Halil ÜSTÜN’ün bahçesinde gerçekleşiyordu… Ve hasat bayramında vali DAŞÖZ, şunu diyecekti: “…Merhum Halil ÜSTÜN, bu elma bahçelerini kurmakla, “BİR ADIM ATMIŞTIR”. Bizlere düşen de “ADIMLAR ATMAKTIR!!!” Elma üreticisi bugün, elmasını satamamaktadır. “Isparta’ da Meyveciliğin Sorunları” adı altında bir rapor hazırlanıyor, bu raporu yakın zamanda sizlere ulaştıracağız.”
…Ve Türkiye’de ilk kez, Isparta valisi Halil İbrahim DAŞÖZ başkanlığında, “MEYVECİLİK TAVSİYE VE DANIŞMA KURULU” kurulmuştu.
DEVAM EDECEK…
BİZİ İZLEMEYE DEVAM…