Isparta’da Ekolojik Tarım Projesi, Neden Hayata Geçirilemedi?!!!
Ekolojik Tarım, Isparta’da Mümkün Mü?
Zeki TARHAN – ANKARA
Bölüm : 11
Zamanın Isparta İl Tarım Müdürü Ramazan NAZLI, Isparta’yı “EKOLOJİK TARIM MERKEZİ” yapmakta kararlı olduklarını söylüyor ve ilk planda da; kiraz, vişne, kayısı ve elmada Ekolojik Tarıma geçileceğini duyuruyor ve bunun da, çiftçilerin kullandığı kimyasal ilaç ve kimyasal maddeleri azaltmalarıyla sağlanabileceğini dillendiriyordu…
Şubat/2001’de, Ankara’da Tarım Bakanı Prof. Dr. Hüsnü Yusuf GÖKALP başkanlığında yapılan İl Müdürleri toplantısında; “ Ekolojik Tarıma önem verilmesi” kararı çıkar. Ve bakan GÖKALP, tüm illerde ekolojik Tarıma geçilmesini ister.
…Ve vali DAŞÖZ, Ankara’da ISVAK’a yaptığı ziyaret sırasında; DAVRAS Kayak Merkezinin bir altın üçgen içerisinde bulunduğunu, bu üçgenin Kovada Gölü, Eğirdir Gölü ve Isparta Gölcük’ü nü içine aldığını, DAVRAS Kayak Merkezine EĞİRDİR GÖLÜ’nden su götürülmesinin masraflı ama DAVRAS için çok önemli olduğunu, suyun önce Camili Yayla’ya çıkarılacağını, oradan da DAVRAS’a aktarılacağını anlatıyordu.
***
Eğirdir ve Kovada Göllerinin su seviyelerinde görülen ciddi düşüşler, Çevre Bakanlığının da dikkatini çekiyor ve Bakanlık, Eğirdir Gölü’nün “SU DENGESİ” ile ilişkili bir çalışmanın başlatılmasını hedefliyordu… 97’ Aralığında ise; “İçme suyu kaynağı olarak EĞİRDİR GÖLÜ’nün Korunması Projesi” başlatılmıştı. Ve projenin temel amacı: “Eğirdir Gölü’nün içme suyu kaynağı olarak korunması ve kullanımının uzun vadeli olması için, Göle zarar vermeksizin yararlanılması” idi. Ve bu amaçla da; Göldeki kirlenme durumunun saptanması, su kalitesinin belirlenmesi / izlenmesi ve çevre koruma önlemlerinin alınması için “matematiksel model” oluşturulacaktı. Ve bu bağlamda; çok yönlü bir “KORUMA – KULLANMA PLANI” yapılarak, Su Kirliliğini Kontrol Yönetmeliğinin 16. Maddesinde sözü edilen, HER KAYNAK İÇİN ÖZEL HÜKÜMLERİN GETİRİLMESİ sayesinde, Gölün Havzası ile birlikte korunması sağlanacak…
***
“GÖLLER BÖLGESİ PROJESİ” 1992 yılında tamamlanmış ve bu proje çerçevesinde, 24 / 08 / 1993 tarih ve 0114 -5620 sayılı genelge ile “ Akşehir, Beyşehir, Eğirdir, Kovada, Salda, Acıgöl, Karamık ve Eber gölleri için Atık Su Deşarj Şartları”, ilgili valiliklere bildirilerek gereğinin yapılması istenmiştir.
Söz konusu genelge çerçevesinde; Isparta valiliği tarafından, göllere deşarj yapan işletmelerin izin belgesi almaları ve izin belgesi almayan işletmelerin ise atık sularını, arıtması olan Eğirdir kent kanalizasyonuna bağlanmaları sağlanmış, ayrıca Eğirdir Gölünü besleyen havzalar içerisinde yer alan yerleşim birimleri için, “ORTAK ARITMA TESİSİ” projelendirilmiş ve bu konudaki çalışmalar da İller Bankası ile sürdürülmekteydi…
***
Göller Bölgesi Projesinde yer alan göllerin kirlenmesine neden olacak her türlü yapılaşmanın önlenebilmesi için, valilik tarafından periyodik olarak denetimler de sürdürülüyordu…
27 / 9 / 1994 tarih ve 1640 – 5516 sayılı genelge, “ARITMA TESİSLERİ” ile arıtma tesisi bulunmayan sanayi tesislerine, arıtma tesisi kurma zorunluluğu getirilerek, valilikler bu hususta görevlendiriliyordu…
Anılan genelgenin uygulanmasıyla ilgili çalışmalar ise, Çevre Bakanlığınca titizlikle takip edilmekteydi…
DEVAM EDECEK…
BİZİ İZLEMEYE DEVAM EDİNİZ…