ISPARTA’DA EKOLOJİK TARIM PROJESİ, NEDEN HAYATA GEÇİRİLEMEDİ?!!!
EKOLOJİK TARIM, ISPARTA’ DA MÜMKÜN MÜ?
Zeki TARHAN – ANKARA
Bölüm : 8
Hacettepe Üniversitesinin; Eğirdir Gölü’nün kirlilikten kurtarılması için, “Tarımda ilaçlı mücadelenin yasaklanması” önerisi kabul görmüyor ve “uygulanabilirliği olmayan bir karar” olarak değerlendiriliyordu. Ve kurulan Komisyon ile “AKSİYON PLANI” hazırlanması için TÜBİTAK Marmara Enstitüsü ile işbirliğine gidiliyordu…
***
İl koordinasyon toplantısında vali DAŞÖZ; Göl havzası içerisinde bulunan mevcut tesislerin kaldırılmasının ve atık suyun havza dışına çıkartılmasının mümkün olmadığını söylüyordu. Ve bakın DAŞÖZ, nelere dikkat çekiyor ve “(81) üyeli Birlik” kurulması düşüncesine karşı çıkıyordu.
- Göle kıyısı bulunan bütün yerleşim birimlerinin atıkları, Gölü kirletiyor.
- Hangi köylerin, hangi belediyelerin birleştirileceği kararı, Gölün temizliği ve hassasiyeti açısından çok önemli.
- …Ve son tahlilde; “(81) üyeli Birlik” kurulması yönündeki teklifler de yasal engeller nedeniyle kabul görmedi.
***
Eğirdir Gölü’nün, temiz içme suyu rezervuarı olarak, birinci sınıf (=A sınıfı ) bir Göl statüsünde olduğunu dile getiriyor ve Çevre Bakanlığının politikasını değiştirmesi gerektiğini söylüyordu…
İl koordinasyon toplantısına katılan TÜBİTAK Marmara Enstitüsünden 6 uzman; Gölün kurtarılmasına yönelik “AKSİYON PLANI” hazırlanması için, altı aylık bir çalışmanın gerektiğini söylüyordu.
***
…Ve (6) aylık bir araştırma için Isparta’ya gelen altı kişilik TÜBİTAK uzman ekibi, Göle kıyısı olan yerleşim birimlerini tarayarak Toksit çalışması yapacak ve Göle etkisi araştırılacak… Kırsal yerleşim birimlerinin, “ORTAK ARITMA TESİSİ” kurmaları da, bu çalışma kapsamında ele alınacaktı…
DEVAM EDECEK…
BİZİ İZLEMEYE DEVAM…