BÜYÜK ATATÜRK’TE VAR OLAN İKİ ÖZEL VE GÜZEL SEVGİ
Recep BOZKURT
Tarihçi - Eğitimci - Yazar
23 Ulusal Egemenlik Ve Çocuk Bayramı’nda Işık Çiçeklerimizi, “Büyük Atatürk’te Var Olan İki Özel Ve Güzel Sevgi” Yazımla Selamlıyor Bayramlarını Kutluyorum…
Sevgili Çocuklar;
Bugün sizlere bağımsız ve özgürce yaşadığımız bu toprakları bize sonsuza kadar VATAN yapan Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ün varlığını ve gücünü oluşturan iki temel öğeden söz edeceğim:
BİLGİ ve SEVGİ.
Atatürk bilgi edinmeyi çocuk yaştan itibaren kendisini yetiştirmek ve geleceğe hazırlamak için vazgeçilmez bir görev ve ödev saymıştır. Okumak, araştırmak, öğrenmek, öğrendiklerini uygulamak O’nun için tam bir yaşama biçimidir.
Koca yüreğin de ise, başta engin-sınırsız bir VATAN ve MİLLET sevgisi, doğa sevgisi olmak üzere çok özel iki sevgiyle doludur ki bunlar:
Kitap Sevgisi ve Çocuk Sevgisidir.
Kitap, kitap okumak,kitap edinmek ; büyük atamızın ilk okul yıllarından itibaren vurgunu olduğu ve son nefesine kadar sürdürdüğü bir tutkudur.
Mustafa Kemal’i de ATATÜRK yapan budur…
En buhranlı, en sıkıntılı zamanlarında bile elinden kitap düşürmeyen Atatürk’ü çok kalın bir tarih kitabı okurken gören Yakın arkadaşı Vasıf Çınar:
“Sayın Paşam; tarihle uğraşıp neden kafanızı yoruyorsunuz.Siz, 19 Mayıs’ta Samsun'a kitap okuyarak mı çıktınız?..”der.
Atatürk, Vasıf Çınar’ın bu samimi konuşmasına gülümseyerek şu cevabı vermiştir:
“Ben çocuklukta fakirdim. Ama, İki kuruş elime geçtiğinde bir kuruşunu kitaba verirdim. Eğer böyle olmasaydı bu yaptıklarımın hiç birisini başaramazdım, ATATÜRK olamazdım…” demiştir.
Mareşal Fevzi Çakmak da anılarında:
“Sakarya Meydan Savaşı ile Büyük Taarruz arasındaki o çok önemli, çok sıkıntılı günlerde yanına gittiğimde gördüm ki İslam Tarihi’ni okuyordu…”
Tam bugünlerde okuduğu Reşat Nuri Güntekin’in ÇALIKUŞU romanı ile Grigory Petrov’un BEYAZ ZAMBAKLAR ÜLKESİNDE adlı eserini de önüne gelene okumaları için öneriyordu.
Yaveri Cevat Abbas Gürer: “Merak ettiği kitabı bitirmeden bırakmazdı. Çok az ara vermeler dışında 48 saat durmadan okuduğuna, araştırdığına şahit oldum…” demektedir.
Büyük Atatürk, 57 yıllık kısacık yaşamında ve ömrünün en verimli dönemlerini cephelerde kan ve ateş içinde geçirmesine rağmen gece-gündüz demeden en küçük bir fırsatı okuma, araştırma ve yazma ile geçirmiştir. Türkçe, Arapça, Osmanlıca ve Fransızca olmak üzere 4 bine yakın kitap ve 10 bini aşkın dergi, gazete ve belge okumuştur ve bunların üzerine kırmızı-mor renkli kalemlerle not düşüp işaretlemiştir. Onun bu özelliği bugün bile yerli ve yabancı devlet adamında olmayan bir özelliktir.
Sevgili Çocuklar; Büyük Atamız bunca savaş, bunca iş arasında başta NUTUK olmak üzere 13 kitap yazmıştır. Bunlardan birisi de 1937 yılında yazdığı GEOMETRİ Kitabıdır. Bugün matematik derslerinizde kolayca kullandığınız terimlerin, kavramların 139’unun isim babası Atatürk’tür. Örneğin: Enlem-boylam-yatay-dikey-açı-boyut-teğet-üçgen-eşkenar üçgen-dörtgen bunlardan yalnızca bir kaçıdır. Çünkü; Türk dilini yabancı dillerin boyunduruğundan kurtarmak, sanat ve bilim dili olmasını sağlamak en büyük ideallerinden biriydi. Türk Dil Kurumu’nu, Türk Tarih Kurumu’nu bunun için kurmuştur.
* * *
Atamız için Çocuk, en büyük sevgi sembolüdür. Onun çocuğu yoktu ama içinde bitip tükenmeyen bir çocuk sevgisi vardı. Size hemen söyleyeyim; ister sizin yaşınızda olsun ister benim gibi 70’ni aşmış birisi olsun Gazi Mustafa Kemal, sevdiklerine hep “ÇOCUK” diye seslenirdi. Çünkü onun için çocuk sevgi demektir.
Bundan dolayı da Cumhuriyet ilan edilir edilmez, Ulusal Kurtuluş Savaşımız sırasında yetim ve öksüz kalmış çocukları sevindirmek ve yaşama bağlanmaları sağlamak için bir bahar şenliği ortamında Çocuk Bayramının kutlanmasını arzu eder; çocukları geleceğimizin en büyük güvencesi ve yaşama sevinci olarak görür; en iyi şekilde yetiştirilmesini isterdi. Çocuk sevgisini de insan sevgisi için şart olduğuna inanırdı.
Atatürk’ün gözünde çocuklar çok değerli IŞIKLI ÇİÇEKLERDİR…
Bundan dolayı çocuklara:
“Küçük Hanımlar, Küçük Beyler!..” diyerek seslenir, “Sizler, hepiniz, geleceğin bir gülü, yıldızı, ışığısınız. Kendinizin ne kadar önemli, ne kadar değerli olduğunuzu düşünerek ona göre çalışınız…” diye öğütlerdi.
Şimdi sizlere bir O’nun çocuk sevgisiyle ilgili önemli bilgi daha sunmak isterim. Ülkemizin, 1928 yılında Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin (BİLDİRGE) kabulünde Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün imzası vardır.
Sevgili Çocuklar; çok şanslısınız; dünyada ilk ve tek Çocuk Bayramı olan bir ülkenin evlatlarısınız.
BAYRAMINIZ KUTLU VE MUTLU OLSUN….
ESENLİK VE SAĞLIK İÇİNDE KALIN…
HOŞÇAKALIN…
(22 Nisan 2020)