GAZETECİLİK TOPLUMUN OKSİJENİDİR
Hasan ÖZBEK
Her yıl 10 Ocak Çalışan Gazeteciler günü olarak kutlanır. Gazeteciliğin bir çok tarifi vardır.
Gazeteci acı çekenin anısını, acı çekmeyene duyurma mesleğidir. Egemenler, güçlükler, iktidarlar gerçeği gizler. Yargıcı-savcıyı alet eder; topluma acı çektirirler. Korkmadan, yılmadan, eğilmeden, bükülmeden, satılmadan acı çekenin acısını çekmeyene duyurmalı.
Ülkemizde ilk kez bir gazete günlük 1 milyon okura ulaştığında o gazetenin Genel Yayın Müdürü Necati Zincirkıran’dı. Zincirkıran, "Olaylar, Anılar ve Gerçekler" başlıklı kitabında gazeteciliği şöyle tarif eder: Gerçek gazetecilik kolay bir iş değildir. Önce adam gibi adam olmayı gerektirir. Gerçekleri bulup çıkarmak, işlemek, haberleştirmek, yazmak, yayınlamak cesaret işidir. Cesaret etik, bağımsızlık, özgürlük, berraklık, şeffaflık gazetecilik mesleğinin varoluş nedenlerinden biridir.
Gazetecinin haber alma ve verme saati belli değildir. 24 saatte hazır olmalıdır.
54 senelik gazetecilik hayatımda bir çok vakalara şahit oldum.
1976 yılında Isparta Karatepe’de düşen 155 kişinin hayatını kaybettiği uçak kazasında saat 03.00’de kaza yerindeydim.
2007’de Isparta havaalanı yakınında 57 kişinin ölümüyle sonuçlanan uçak kazasında saat 04.00'de kaza yerindeydim.
Isparta’nın Senirkent ilçesinde 1995 yılında meydana gelen 74 kişinin hayatını kaybettiği sel felaketinde saat 24.00’te olay yerindeydim.
Bunu şu sebeple yazıyorum: Gazetecinin gece gündüzü belli değildir.
Her türlü olumsuzlukları göğüsleyerek görev yapan icabında hayatlarını kaybeden gazetecilerin bugünkü durumuna bir göz atalım.
Baskı, yargılama, hapis, sansür, kapatma, basın özgürlüğü ve işsizlik gazete sektörünü adeta sekteye uğrattı.
Bugün ülkemizde gerek ulusal gerek yerel gazetelerin ayakta kalması çok zorlaştı. 2019 yılı verilerine göre 10 binden fazla gazeteci iş bulamıyor. 2003-2018 arasında 12 bin gazeteci yargılandı tutuklu gazeteci sayısı ise 100’den fazla. Son 5 yılda basın kartı iptal edilen gazetecilerin sayısı ise 3 bin 900. Bugün medyanın gücü yok, güçlülerin medyası var.
Gazeteci, fikir üretiyorsa, soru soruyorsa gazetecidir.
Ülkemizde yüzde 5, Japonya’da ve Finlandiya’da yüzde 65 gazete okuru var.
Tüm bu olumsuz şartlar karşısında, kıt maddi imkanlar karşısında yerel ve ulusal gazeteler ayakta zor duruyor. Çünkü kağıt ve diğer bütün malzemeler dışarıdan ithal ediliyor.
Mesleği gazeteci olmayan patronlar çok. Hatta yüzde 90 medyaya sahip olan patronlar var. Onun için gazetecilik sektörü gün geçtikçe zorlanmaya başladı. Gazetecilik mesleği de siyasetçi mesleğine benzer, kolay kolay bırakılmaz.
GÖREVİ BAŞINDA ŞEHİT OLAN VE VEFAT EDEN GAZETECİLERİ SAYGIYLA ANIYOR TÜM GAZETECİLERİN GÜNÜNÜ KUTLUYORUM.