2019 (11 Aylık) Turizm Verileri ve Değerlendirme
Saygıdeğer Okurlarım,
‘’ Dün olduğu gibi, bugün de, yarın da konumuz Turizm ve Eğirdir olacak …’’
Tanrının bizlere, kıymetli tablo şeklinde sunduğu Eğirdir’imize katkı sunmak için elimizden geleni yapmamız gerekmektedir. Turizm ve paydaşları olan sektörler potansiyelin artması ile Eğirdir’imize ve ülke ekonomisine pozitif katkı sağlayacaktır. Ayrıca sektörün gelişmesi istihdam çeşitliliği getirecektir.
İstatistik veriler ile "Neredeydik, Neredeyiz ve Nereye Gidiyoruz?" sorularının cevabını bulabiliriz. Bu soru ve cevaplar geleceğimizin yol haritasını şekillendirecektir.
Yukarıda sizlere 6 adet tablo sunmuş bulunmaktayım. Sırasıyla bu tabloları birlikte değerlendirelim;
- Tablo da; 2015 yılından itibaren 2019 yılı (11 aylık) arası aylara göre yerli ve yabancı toplam turist potansiyelini göstermektedir. Bu tablo da dikkat çeken nokta 2019 yılı Temmuz- Ağustos ayları arasındaki ortalama 60.000 kişinin üzerinde grafik yükselişidir. Bu yükselişe sebep bölgedeki "Lavanta Turizmi" faktörüdür. Mayıs-Haziran aylarındaki yükseliş sebebi "Gül Hasat Turizmi" faktörüdür. 2019 ve öncesi incelendiğinde aylara göre kıyaslamada göze çarpacak bir artış söz konusu değildir. Aksine Gül ve Lavanta dönemlerini grafikten çıkaracak olursak grafik hareketliliği aşağıya doğru (eksilme) ivme göstermektedir.
Olası olumsuz ihtimallere karşı sektörü "Gül ve Lavanta" dönemleri ile sınırlı bırakmak doğru olmaz. Destinasyon çeşitliliği şarttır. 12 ay sürekli aktivite yapılması gerekir. Bunun için yeterli turizm donesine ve hikâyesine sahip bir coğrafya olduğumuzu düşünüyorum. Tek olguya bağımlı kalmak başarı hedefimizi doğru anlamamaya sebep olmuş demektir.
"Başarı; istenmediği yere gelmez…( Arnold Palmer)"
- Tablo da; 2015 yılından 2019 yılına (11 Aylık) kadar 12 aylık dönemler ve potansiyelleri gösterilmiştir. Tablo da gördüğümüz gibi göze çarpacak ciddi bir yükseliş söz konusu değildir. Dönemsel olarak artış ve eksiliş söz konusudur.
- ve 5. Tablo da; Isparta ve Eğirdir de 2019 yılında (11 Aylık) geceleyen Yerli ve Yabancı Turist sayıları verilmiştir. Bu tabloda dikkat çeken husus Isparta ile Eğirdir arasındaki farktır. Yani Isparta Merkez deki konaklama işletmeleri dışında en fazla konaklama işletme imkânı sağlayan ilçe Eğirdir’dir. Kalan farkın incelenmesi ve Eğirdir’i neden tercih etmedikleri araştırılmalıdır. Varsa problemlerin tespiti ve çözümleri sunulmalıdır.
- Tablo da; 2015 yılından 2019 yılı (11 Aylık) arasında Yerli ve Yabancı Turist sayıları gösterilmiştir. Toplama bakıldığı zaman en yüksek veri 2016 yılında elde edilmiş ve sonrası yıllarda hızlı bir düşüş seyir göstermektedir. Bu düşüş hem yerli hem de yabancı turistler için geçerlidir.
Ülke konjektörüne bağlı olarak şekillenen Turizm, il ve ilçemizde de yansımalarını hissettirmektedir. Buna bağlı olarak ve ya diğer sebepler den oluşan sorunları minimize etmek, çözüm bulmak ve pozitif katkı sağlamak her birimizin sorunu olmalıdır.
"Yaşadığımız coğrafya ya kdv’mizi çalışarak, üreterek ödememiz" gerekmektedir.
Ülke olarak ekonomik sıkıntıların olduğu ve dövizin yüksek olduğu dönemlerden geçiliyor. Aslında Turizm Sektörü olarak;
"negatif atmosferden, pozitif atmosfere geçiş" sağlanabilir. Yani dövizin yüksek olması Türk Lirasının değer kaybına sebep oluyor fakat tatil yapmak isteyen döviz kullanan ülke vatandaşları için Ülkemiz cazip hale gelmelidir. Daha doğrusu getirilmelidir.
2020 Yılı Turizm Stratejisi oluşturulmalı ve "Deniz-Kum-Güneş" turizmi yerine, profesyonel gezginlerin tercih ettiği gibi, "Doğal ve Butik" destinasyon yerleri, işletmeleri ön plana çıkarılmalıdır.
Keşfedilmemiz yer ve işletmeler cazip hale gelecektir. Turizm döngüsü bu sayede sürekli hal kazanacaktır.
Dönelim Eğirdir’imize;
"neredeydik, neredeyiz ve nereye gidiyoruz?" sorusunun yanıtı yukarıda gösterilmiştir. Zaman zaman vurguluyorum, "turizmde başarı için önce istemek gerekir"…
Önce ne istediğimizi bulmamız ve niçin istediğimizi anlamamız gerekir. Geçmiş istatistikler geleceğimizi aydınlatan yolumuz olacaktır.
"Hedeflerimizi gerçekleştirecek ve hedeflerimiz önündeki engelleri ortadan kaldıracak olan bizleriz…"
Tanrının bizlere bahşettiği altın tepsi de olan, göller bölgesinin incisi, yedi renkli gölü bulunan yer; EĞİRDİR…
Eğirdir’imiz turizm çeşitliliği adına destinasyon bolluğu olan yerdir. 12 ay turizm aktiviteleri yapılacak yerdir. Var olan potansiyellerimizi masaya koymalı ve üzerinde verimli çalışma sağlamalıyız.
Aksi halde 2020 yılı ve sonrası yıllar da istatistikler sürekli düşecektir.
"Geçmişi kontrol eden, geleceği de kontrol eder; bugünü kontrol eden, geçmişi de kontrol eder…( George Orwell)"
Bütün veriler ortada, el birliği ve güç birliği yapılarak Eğirdir Turizmi için can suyu sağlamamız gerekiyor. Bu Eğirdir’imizi Turizm ile daha güçlü hale getirebilme inancımızdan ortaya çıkmalıdır.
"Eğirdir’imiz de Gelecek; Turizm de…’’
Saygılarımla…
Mehmet DEMİREL
Eğirdir ve Turizm Sevdalısı