YENİ YILIN İLK YAZISI...
...VE 2020' YE MERHABA!!!
* Eğirdir Gölü'nün Su kuşları
* 10 Yıl önce DEMİREL; Prof. Doğan ATAY ve Zeki TARHAN'a, EĞİRDİR GÖLÜ ile ilgili ne demişti?
…VE BUGÜNE GELİNCE:
- EKOBİR İNİSİYATİF ALDI, HAVZA BAZINDA MANEVRA YETENEĞİYLE, GÖL YÖNETİMİNDE AĞIRLIĞINI KOYACAK VE ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE BİR DEKLERASYONLA, BU DURUMU KAMUOYU İLE PAYLAŞACAK…
Zeki TARHAN – ANKARA
2020’nin bu ilk gününde, Gölümüzün süsü olan su kuşları ile başlamak istedim bu ilk yazıma. Nedeni ise; yeğenim Cengiz’in evin balkonundan çektiği ve WhatsApp’ tan gönderdiği bu resim. Biz Eğirdir’liler; Daldanbeki /Karabatak ya da Meke deriz, resimde gördüğünüz su kuşlarına.
Eğirdir Gölü’nde 120 civarında kuş türü yaşıyor… Su kuşları için önemli bir kışlama alanı olan gölde, her yıl ortalama 200 bin civarında su kuşu kaydediliyor. Elmabaş patka, tepeli patka, Macar ördeği ve sakar meke gölde yaşayan su kuşları arasında.
***
10 yıl önce, ISVAK heyeti olarak, 14 Mart 2009 günü için, 9.Cumhurbaşkanımız S.DEMİREL’den randevu alınıyor ve ISVAK Başkanı Aytaç BİLGİÇ’in başkanlığındaki heyet, DEMİREL’i Güniz Sokaktaki evinde ziyaret ediyordu. DEMİREL’i evinde ziyaret eden ISVAK heyetinde şu isimler vardı: Bekir Çelik, Erol Kayalar, Cengiz Aydemir, Zeki Tarhan, Doğan Çelik, Prof. Dr. Doğan Atay, Prof. Dr. Ahmet Kart, Suna Saygılı, Ahmet Şahlan, Aytaç Bilgiç, Şükrü Yorgancı ve Abdürrahim Kurucu.
***
Heyeti temsilen, Başkan olarak Aytaç BİLGİÇ, kısa bir konuşma yaptı. Bilgiç’ten sonra, Prof. Dr. Doğan ATAY, Prof. Dr. Ahmet KART ve Zeki TARHAN söz alıp konuştular ve DEMİREL’e birtakım sorular yönelttiler. Biz bu yazımızda; Eğirdir Gölüyle ilgili olduğu için, sadece Prof. ATAY ve TARHAN’ın konuşması ile bu konuya ilişkin DEMİREL’in görüşüne yer vereceğiz.
***
İşte Prof. ATAY’ın o konuşması: “…EĞİRDİR GÖLÜMÜZ, DÜYADA ŞANSLI GÖLLERDENDİR. “Eğirdir” adıyla kurulmuş Su Ürünleri Fakültesi ve Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü bulunmaktadır. Ve de dünyada, tatlı su özelliği taşıyan kıymetli göllerden biridir.
Bu gölden; Balık yetiştiricileri, Avcılar, Balık üretim Tesisleri olanlar, Turizm işletmecileri ve sulama suyu olarak kullanan Tarımcılar ve içme suyu olarak kullanan yerleşim birimleri, devamlı olarak bu gölden fayda temin etmekte ve aşırı bir şekilde de GÖLÜ TAHRİP ETMEKTE!!!
Bu Gölün; uzun süre insanlığa, çevresine sürekli faydalı olabilmesi için, KORUNMASI, BAKIMI ve AKILCI YÖNETİLMESİ gerekir. Dünyada bütün göller artık, bir YÖNETİM KURULU tarafından yönetilmekte ve Gölden faydalanan grupların vereceği katkılarla da, Gölün bakımı ve sürekli verimliliği düzenlenmektedir.
GÖLDEN DEVAMLI ALIYORUZ… AMA, HİÇBİR ŞEY VERMİYORUZ!!! BU BÖYLE DEVAM ETMEZ!!! EĞER BÖYLE DEVAM EDERSEK, GÖLÜ KAYBEDERİZ!!!”
…Evet, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Su Ürünleri Bölümü Kurucu Başkanı, hocaların hocası Isparta’mızın yetiştirdiği değerli bilim insanımız böyle diyordu.
***
TARHAN ise; “…Göldeki su sirkülasyonu, ötröfikasyon ve Ada Yolu üzerinde durdu. 70’li yılların başında Ada yoluna karşı çıkmakla, bugün ne denli haklı olduğunuz görüldü. Ayrıca, Rio Deklerasyonunu imzalamakla da, en büyük çevreci kimliğiniz, kamuoyunca da genel kabul gördü.”
***
Gerek Prof. ATAY’ın ve gerekse TARHAN’ın bu saptamalarına DEMİREL bakın ne diyordu:
“ Eğirdir Gölü’ nün Su Bilançosu dengededir. Bu konuda bir sıkıntı yok. Yeter ki, Gölü kirletmeyelim!!! Bu Gölü korumalıyız!!! Eğirdir Gölü; çevresinde yaşayanların ekmek teknesi ve çeşmesidir!!!”
***
…Ve bugüne gelince; EKOBİR inisiyatif aldı, Havza bazında manevra yeteneğiyle, Göl Yönetiminde ağırlığını koyacak ve önümüzdeki günlerde, bir DEKLERASYON’la bu durumu kamuoyuyla paylaşacak…
2020 yılına, büyük bir umutla giriyoruz…Yeni yıla merhaba…