Kamışlar, Hayvan Yemi Olarak Kullanılmamalıdır

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Kamışlar, Hayvan Yemi Olarak Kullanılmamalıdır
Haberin Tarihi: 8.5.2013 09:35:00 - Okunma Sayısı:8180 defa okundu.

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Erol KESİCİ "Atık su arıtımında ve kağıt hamurunun ham maddesi olan Kamışlar 'Hayvan Yemi' olarak Kullanılmamalıdır"dedi.

Kamışlar, Hayvan Yemi Olarak Kullanılmamalıdır

 

            Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi  öğretim üyesi  Yrd. Doç. Dr. Erol KESİCİ “Atık su  arıtımında  ve kağıt hamurunun ham maddesi olan Kamışlar ‘Hayvan Yemi’ olarak Kullanılmamalıdır.” dedi. Kesici, Samanın alternatifinin kamış olmadığını söyledi.

            Saman fiyatlarının yüksek olduğunu belirten çiftçilerin samana alternatif olarak göl kıyılarında, kanal boylarında ve bataklık alanlarda büyüme gelişme gösteren kamış ve saz bitkilerini Patoz Makinalarında parçalayarak hayvanlara  yedirilmesi çok sakıncalıdır.

            SDÜ Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi  öğretim üyesi  Yrd. Doç. Dr. Erol KESİCİ, konu ile ilgili olarak yaptığı açıklada şunları söyledi: “Sulak Alanlardaki Biyolojik Çeşitlilik ile  ilgili araştırmalarda Göller Yöresi’ndeki (Konya, Isparta ve Burdur)  göl kıyı alanları ve göl içerisindeki kamışlık alanların tahrip edildiğini belirlediklerini ve bu konuda yapmış oldukları araştırmalarda; kamışların, saman ve yem fiyatlarının yüksek olması nedeniyle bilhassa büyük baş hayvanların beslenmesinde yem maliyetini düşürmek için yem elde etmek amacıyla yoğun biçimde kesildiğini belirledik.

            Günümüzde modern anlamda kağıt ve karton üretiminde (kağıt hamuru elde edilmesinde) hammadde olarak kullanılmakta olan kamışların, dam örtüsü ve süs eşyası yapımında da kullanılan Phragmites australis-kamış türü; sulak alanlarda; göl ya da nehir kenarında yetişen uzunca ve içi boş bir bitki türüdür. 

            Kamışların; balıkların, su kuşlarının, su omurgasız ve memelilerinin beslenmesi, yuva yapması, korunması ve üreme ortamı sağlayarak yaşamlarını sürdürmeleri yönünden ekolojik önemi büyüktür.”

            Kamışların; aynı zamanda çok iyi bir oksijen üreticisi olduğunu belirten Kesici; tortu taneciklerini tuzaklayarak ve sudaki zehirli bileşikleri ve besin maddelerini bünyesine alarak kirli suların arıtılmasını sağladıklarını/ kullanıldıklarını belirtti.

   Kesici ayrıca; kamışların kıyı ve su tabanında toprak aşınmasını önlemeleri, doğal manzaraları yönünde önemli bitkiler olduğunu, fakat kamışların bazı su kaynaklarında aşırı miktarda çoğalmalarının gölün sığlaşmasına ve  dolmasına neden olduğunu belirterek Sulak alanlardaki bu tip istilacı konumundaki kamışların  rastgele değil, mutlaka bilimsel yöntemlerle (popülasyon-topluluk  hesabı-kesim yöntemi) kesim ve bakımlarının yapılması gerektiğini vurguladı.

    Kesici, çok farklı işlevleri söz konusu olan kamışların; yapısındaki selüloz miktarının çok yoğun olması (sindirim) ve bünyelerinde kurşun vb. ağır metalleri tutmaları nedeniyle  yem maddesi olarak kullanılmaması konusunda uyarıda bulundu.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap