EĞİRDİR DOSTLARI İLE “EĞİRDİR GÖLÜ”,
ÇÖZÜM ODAKLI OLARAK ISVAK’ TA MASAYA YATIRILDI…
Zeki TARHAN – ANKARA
- Bölüm
9 Kasım cumartesi günü ISVAK, tarihi günlerinden birini yaşıyordu… Eğirdir’ den gelen Eğirdir Dostları, bu tarihi günü yaşamamıza vesile oldular… Kendilerine teşekkür ediyoruz…
***
Tarhan’ ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen etkinlikte TARHAN; etkinliğin nasıl bir formatta yapılacağını açıkladı. İlk konuşmacı, ev sahibi olarak ISVAK başkanı Ahmet ŞAHLAN olacak, ardından da EĞİRDİR DOSTLARI adına Hakkı TIĞLI ve Hande Özdamar TIĞLI konuşacaktı. Ve sonrasında ise; ağırlıklı olarak, bilim insanlarımızın çözüm odaklı önerileri masaya yatırılıyordu…
***
…Ve ŞAHLAN kürsüde… Bakın ne diyecekti:
- “…ISVAK; 2.2019’ da SDÜ ile yaptığı ÇALIŞTAY’ la, Gölümüzün kaygı verici durumunu ele alarak, önerilerini kamuoyuna ve ilgililere duyurmuştu.
- Eğirdir; Gölümüzün çok fonksiyonlu özelliği dikkate alındığında, iç turizm bağlamında, turizmden pay almalı…
- SALDA Gölü ve LAVANTA kasırgası esti iç turizmde. Sektördeki bütün firmalar, bu destinasyonu turlarına dahil ettiler… Biz bu aktiviteden ders çıkarmalıyız…
- Bizde her şey var, kıymetini ve işletmesini bilmiyoruz. Bu potansiyelin farkında değiliz!!!
- Tarihi Tren köprüsü üstünde; Buharlı Tren penceresinden resim çektirmek için, inanıyorum ki, insanlar yarış edecektir…
- Eğirdir’ in meşhur tarihi Tren Garı / İstasyonu’nda , yöresel yemekleri tatmak için, Eğirdir’ e akın başlayacaktır…
- Sportif aktiviteler ve su sporları bağlamında; Gölün iki yakasından, karşıdan karşıya YÜZME MARATONU’ nu, önce ulusal sonra uluslar arası boyutlara getirmek kaçınılmaz hale gelmiştir. Aynı şekilde KÜREK YARIŞLARI’ nı başlatarak, YELKEN YARIŞLARI da uluslar arası boyuta taşınmalıdır…Bu iki husus, Eğirdir’ i uçurur… Tabii önce esnafı, tüm turizm işletmelerini geliştirmek ve devamlı hale getirmek lazım.
***
EĞİRDİR DOSTLARI
Hakkı TIĞLI / Hande Özdamar TIĞLI
Eğirdir Dostları 09.11.2019 tarihli ISVAK toplantısı konuşma başlıkları..
* KOP İdaresi ziyaretinin amaçları ;
-KOP projesinden Eğirdir Gölüne su aktarım imkanlarını araştırmak.
-KOP idaresi su yönetim deneyiminden yararlanmak.
-Göller Bölgesi Su İdaresi (GBSİ) Başkanlığı taslağına katkı sağlamak.
-Olumlu sonuçlar alınması durumunda Kalkınma Bakanlığı nezdinde GBSİ Başkanlığı kurulması girişiminde bulunmak.
*Göller Bölgesi Su İdaresi (GBSİ) Başkanlığı Fikrinin gerekçeleri;
-Eğirdir Gölü üzerinde doğrudan veya dolaylı yetkili ve/veya sorumlu çok sayıda kurum ve kuruluş bulunmaktadır.
-İlgili kurumların kendi alanlarındaki uzmanlıkları Göl yönetimi için gereklidir ancak yeterli değildir.
-İlgili kurum ve kuruluşların çalışmalarında eşgüdüm, hedef birliği , yatırım, işletme ve denetim konularında potansiyel ve fiili sorunlar bulunmaktadır .
-Bu kurumların çatısında, yetki ve sorumluluğun tek elde toplandığı, yönetiminde uzman bürokratların olduğu (GBSİ) Başkanlığı oluşturulması düşünülmelidir.
-Başkanlık su bütçesi, su kalitesi, sürdürülebilirlik, göl ile ilgili konularda yatırım , işletme ,denetim yetki ve sorumlularına sahip olmalıdır , tek merkezden (Eğirdir’den) yönetilmelidir.
-Göller Bölgesi Su İdaresi (GBSİ) Başkanlığı KOP, GAP deneyimlerinden faydalanmak ve işbirliği seçenekleri için kurumsal bir fırsat yaratabilir .
-GBSİ’nin Sürdürülebilir su yönetimi yanısıra KOP, GAP benzeri Bölgesel kalkınmayı hedefleyen işlevinden yararlanılabilir.
***
DEVAM EDECEK…