Bursa’lı Armut Üreticilerinden Ateş Yanıklığına Dayanıklı
Yeni Armut Çeşitlerinin Geliştirilmesi Programına Büyük İlgi
Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (MAREM)’de Bursa’lı Armut Üreticilerine Ateş Yanıklığına Dayanıklı Yeni Armut Çeşitlerinin Geliştirilmesi programı düzenlendi. Bursa bölgesinden armut üreticileri proje çalışmalarını yerinde incelemek üzere Eğirdir MAREM’e yaptıkları ziyaret, kendilerine büyük bir verimlilik kattı.
Bilindiği üzere ateş yanıklığı hastalığı ülkemiz armut üretimini tehdit eden yıkıcı bir hastalık olmasının yanısıra hastalığın mücadelesi zor ve pahalıdır. Yetiştiricilikte dayanıklı çeşitlerin kullanılması en etkin çözüm olarak görülmektedir. Hastalığa dayanıklı milli çeşitlerimizi geliştirmek amacı ile 2006 yılından bu yana Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (MAREM)’de “Ateş yanıklığı hastalığına dayanıklı armut çeşit ıslahı” çalışmalarına büyük bir özveri ve titizlikle devam edilmektedir. TAGEM (Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü) tarafından desteklenen projede yeni çeşit adaylarının ilkleri, ticarileştirilme aşamasına oldukça yaklaşmış bulunmaktadır.
Proje, başlatıldığı yıldan bu yana tüm sektör paydaşları ile sürekli işbirliği halinde yürütülmesi yönü ile Türkiye’de meyve ıslah çalışmalarına farklı bir perspektif sağlamaktadır. Proje lideri Dr. Gökhan Öztürk’ün bakış açısına göre “yeni çeşitler; başta nihai tüketici olmak üzere üretici, muhafazacı, ihracatçı gibi pazar zincirinin tüm halkalarının istek ve ihtiyaçlarını karşılayacak özelliklere sahip olmalıdır.” Bu bakış açısı, yürütülen çalışmalara sektör paydaşlarının ilgisini artırmakta ve güven vermektedir. Çeşit adaylarının seçimi, tüm paydaşların istek ve beğenileri doğrultusunda yapılmaktadır. Sektörün ilgisi ve güveni, çeşit adaylarının pazar başarısı için önemli olmakla birlikte araştırıcıların motivasyonunu da pozitif yönde etkilemektedir.
07.10.2019 tarihinde Lütfü İhsan OKUMUŞ önderliğindeki Bursa bölgesinden armut üreticilerinin, proje çalışmalarını yerinde incelemek üzere MAREM’e yaptıkları ziyaret de bu anlamda oldukça mutluluk verici idi. Proje lideri Dr. Gökhan Öztürk, ileri gözlem parselindeki genotiplerin meyve ve ağaç performansları ile ilgili olarak üreticileri “Bahçe performanslarının çeşit adaylarının gelecekteki başarısı açısından çok önemli olduğu ve bu sebeple ıslah çalışmalarının uzun soluklu ve sabır gerektiren çalışmalar olduğu” konusunda sahada bilgilendirdi. Programın devamında üreticiler için duyusal beğeni paneli düzenlendi. Bursalı armut üreticilerimiz yeni çeşit adaylarının meyvelerini dış görünüşleri ve yeme kalitesi bakımından beğenilerini test etti. Üreticiler “yapılan bu çalışmaların Ülke meyveciliği açısından çok önemli olduğunu ve sonuçlarını/çıktılarını heyecanla beklediklerini” belirtti. MAREM ailesi olarak; duyusal panel değerlendirmelerini, yapılan çalışmanın ehemmiyetini bilerek, büyük bir sabır ve titizlikle neticelendiren değerli üreticilerimize sonsuz teşekkür ediyoruz.