Açın Gençlerin Önünü
ÜRETSİNLER
Hasan ÖZBEK yazdı...
Mehmet Çağlar… 25 Yaşında… İstanbul Teknik Üniversitesi’ni henüz bu yıl bitirdi… Çiçeği burnunda Makine Mühendisi, eğer kendilerine fırsat verilirse gençlerin neler yapabileceğini lise yıllarındaki hayalini gerçeğe dönüştürerek kanıtladı. İşte bir azmin zaferi hikayesi…
Sakin Şehir Eğirdir’den bir azmin zaferi haberiyle buluşturuyoruz sizleri. 25 Yaşındaki çiçeği burnunda Makine Mühendisi Mehmet Çağlar, lise yıllarında denizleri ve birçoğumuzun hayallerini süsleyen yatlara karşı ilgi duymaya başladı.
Ailesi onu motive etmek için, ‘mühendis ol da sen de bir yat yap’ diye espriler yapıyordu. Mehmet Çağlar, liseden sonra İstanbul Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümünü kazandı. Daha o yıllarda kafasına koyduğu ‘yat yapma’ fikri projelere dönüştü. Projeler çizildi, fizibiliteler yapıldı… Bütün adımlar atıldıktan sonra ortaya genç bir mühendisin emeğinin ürünü olan yaklaşık 7 metre uzunluğunda, 2 metre genişliğinde ve 1,5 ton ağırlığında bir yat tekne ortaya çıktı.
Mehmet Çağlar, onca yıllık emeğini hafta sonu büyük bir gururla Eğirdir Gölü’ne indirdi. Eğirdirlilerin, büyük alkışlarıyla gölle buluşan Yat Teknenin yaklaşık maliyeti ise 200 bin TL. Mehmet çağlar’ın imal ettiği, yat tekne 30 beygir gücünde ve 4 zamanlı motora sahip. Yat tekne 8+1 kişinin rahatlıkla seyahat edebileceği kamara ile de göz dolduruyor.
Eğirdir’de ilk kez bir yat imal edildiğini söyleyen Mehmet Çağlar, “Küçük yaşta benim ailemden gelen bir yat merakı vardı. Babam bana büyü üniversitesi bitir bir yat imal et dedi. Ben de bugün bu hayalimi gerçekleştirdiğim için çok mutluyum. Bilgisayar teknolojisi ve tasarımın metotlarını kullanarak, mühendislik bilgilerimle hayalimi gerçekleştirdiğim için mutluyum. Yaptığımın tasarımın çalıştığı ve faal hale geldiğini gördüğüm için ayrıca mutlu oldum. Burada yaptığım bu yat bugünkü yat teknolojisinin bütün özelliklerine sahip” şeklinde bilgi verdi.
SİSTEMLİ ÇALIŞMAK HER ŞEYİ HALLEDER
Parmak ısırtan bu başarısı için 7 yıldır azimle ve sistemle çalıştığını dile getiren Çağlar, “Lise çağlarında başladığı ve yaz tatillerinde devam ettiği yat bugün bütün teknolojiye sahip. Bu başarıdan dolayı mezun olduğum ve mastırını yaptığım İstanbul Teknik Üniversitesi beni bu yıl İngiltere’ye doktora yapmak için gönderiyor. Ben de gerek üniversiteme gerekse ülkeme faydalı olmak için bundan sonra azimle ve kararlılıkla çalışacağım” dedi.