TZOB, ÇKS başvuru süresinin uzatılmasını istedi
Genel Başkan Bayraktar:
“Bu yıl kuraklık, don, dolu
gibi afetler yaşayan çiftçimizin,
2015 yılı ÇKS kayıt işlemlerini
31 Aralık 2014 tarihine kadar
tamamlaması mümkün değil.
Ek süre verilmeli” dedi.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 31 Aralık 2014 tarihinde sona erecek 2015 yılı Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) kayıt süresinin uzatılmasını istediklerini bildirdi.
Bayraktar, “bu yıl kuraklık, don, dolu gibi afetler yaşayan çiftçilerin, 2015 yılı ÇKS kayıt işlemlerini 31 Aralık 2014 tarihine kadar tamamlaması mümkün değil. Ek süre verilmeli. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın da bu talebimizi makul karşılayacağını tahmin ediyoruz” dedi.
Şemsi Bayraktar, şunları kaydetti:
“Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın yeni ÇKS yönetmeliği, 27 Mayıs 2014 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelik, ‘Üretim yılına ilişkin çiftçi başvuruları bir önceki yılın 31 Aralık tarihinde sona erer’ hükmü getirdi. Konuyla ilgili genelge de yayımlandı. Buna göre, 1 Eylül 2014’de başlayan 2015 yılı ÇKS başvuruları, 31 Aralık 2014 tarihinde sona erecek.
ÇKS başvuru tarihinin 2014-2015 tarımsal üretim sezonunun başlangıcı olan Ekim ayından önce başlaması doğru olmuştur. Ayrıca tarım ürünlerini sigorta yaptırmak isteyen üreticilerimizin işlemlerine, yeni tarımsal üretim sezonu kredi başvurularına kolaylık getirdi.
Ancak, bilindiği üzere bu yıl 2014 yılı ÇKS başvuruları Ekim ayına kadar devam etti. Bu nedenle 2015 yılı ÇKS başvuruları belirtilen 1 Eylül tarihinde başlatılamadı. Ayrıca yeni yönetmelik değişikliği ile önceki başvuru formlarında değişiklik yapılması, sistemde meydana gelen aksaklıklar, bu yıl işlemlerin uzamasına yol açtı. ÇKS başvuru işlemlerinin yapıldığı bugünlerde Odalarımız başvurularda fazla yoğunluk yaşandığı, üreticilerin panik halinde olduğunu ifade etmektedir. Bu nedenlerle 2015 yılı ÇKS başvurularının, 31 Aralık 2014 tarihine kadar tamamlanması mümkün görülmemektedir.”
Yönetmelikte “Çiftçilerin bu tarihten sonra sahip oldukları veya kiraladıkları tarım arazileri hariç olmak üzere ÇKS’ye yeni bir çiftçi ve arazi kaydı yapılamaz. Ancak, çiftçiler içinde bulunulan üretim yılında ÇKS’ye kayıtlı tarım arazileri üzerindeki üretim bilgilerinin güncellenmesini, üretim yılının 15 Mart-15 Mayıs tarihleri arasında yapabilirler” denildiğine de dikkati çeken Bayraktar, şöyle devam etti:
“Ülkemizde tarla bitkileri ekilişleri genel olarak ürünlere göre değişmekle birlikte genel olarak Eylül ayı itibariyle başlayıp Mayıs ayı sonuna kadar devam etmektedir. Yönetmelikte yer alan bu husus da dikkate alındığında ekilişlerin devam etmesi sistemin açık olmasını zorunlu kılmaktadır.
Yaşanılan sıkıntıların çözümü ve ekilişlerin Mayıs ayı sonuna kadar devam etmesi nedeniyle ÇKS başvurularının bir önceki yılın Eylül ayında başlayıp, üretim yılı içinde Haziran ayına kadar uzatılmasının önemli olduğu görülmektedir.
ÇKS başvuru süresinin Haziran ayına kadar uzatılmasına ilişkin talebimiz Birliğimizce Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımıza iletilmiştir. Talebimizin değerlendirilerek ÇKS yönetmeliğinde gerekli değişikliğin biran önce yapılması sorunu çözecektir.”
TZOB Genel Başkanı Bayraktar, çiftçilerin de olası sıkışıklıkları düşünerek son günü beklemeden tarım il ve ilçe müdürlüklerine bir an önce başvurusunu yapması gerektiğine dikkati çekti.