Eğirdir Gölü'nde yeniden kerevit bereketi
yaşanacak
Akdeniz
Su Ürünleri Araştırma Üretme ve Eğitim Enstitüsü Müdürlüğü (AKSAM) Eğirdir Su
Ürünleri Birimince 2006 yılından bu yana sürdürülen çalışmalar sonucunda
Eğirdir Gölü'nde neredeyse tamamen biten kerevit üretiminin artırılmasında
önemli başarı sağlandı.
Eğirdir
Su Ürünleri Birim Koordinatörü Şakir Çınar, "tatlı su ıstakozu" diye
bilinen kerevitin ülke sularında doğal olarak yayılış gösteren ve ekonomik
değeri yüksek önemli ihraç ürünlerinden olduğunu söyledi.
Türkiye'de
1985 öncesinde yılda ortalama 8 bin ton kerevit üretimi yapıldığını belirten
Çınar, üretim miktarının bu yıllarda Işıklı Gölü'nde ortaya çıkan bir mantar
hastalığı olan "kerevit vebası" nedeniyle 200 tonlara kadar düştüğünü
anlattı.
Hastalığın
Eğirdir Gölü'nü de etkilediğini ve göldeki kerevit üretiminin 10 tona kadar
düştüğünü ifade eden Çınar, kerevit üretiminin artırılması amacıyla 2006
yılında Eğirdir, Işıklı, İznik ve Bafra-Çernek göllerinden alınan popülasyon
örneklerinin kontrol altında yetiştirilmesi çalışmasını başlattıklarını
belirtti.
Çınar,
bu kapsamda yumurtalı dişilerin kültür şartlarına adaptasyonunun sağlandığını
ve yeni yavrular elde edildiğini kaydetti.
2007
yılında "Kültür Ortamında Yetiştirilen Kerevit Yavrularının Yaşama
Oranlarının Artırılması" adlı projeyi gerçekleştirdiklerini söyleyen
Çınar, 2007’den bu yana kontrollü şekilde kerevit üretiminin yapıldığını ifade
etti.
2006'dan
bu yana sürdürdükleri çalışmalar sonucunda Eğirdir Gölü'nde bitme noktasına
gelen kerevit avını 75 tonlara çıkardıklarını kaydeden Çınar, av miktarını
fazla artırmayarak popülasyonun av baskısından etkilenmemesini sağlayacaklarını
söyledi.
Çınar,
göldeki kerevit miktarının ise avlanabilir oranın 4-5 katı olduğu tahmin
ettiklerini kaydetti.