"AĞAÇ KATLİAMI" SADECE AĞAÇ KESMEKLE Mİ OLUYOR (!)

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,"AĞAÇ KATLİAMI" SADECE AĞAÇ KESMEKLE Mİ OLUYOR (!)
Haberin Tarihi: 15.10.2014 10:16:00 - Okunma Sayısı:3312 defa okundu.

Doğa ve ağaç sevgisiyle ilgili özlü sözleri çoğaltmak mümkün. Her biri ağacın önemini, yaşama olan katkısını belirtmekte...

“AĞAÇ KATLİAMI” SADECE AĞAÇ KESMEKLE Mİ OLUYOR (!)

 

* “Ağaç dikip gölgesinde halkı dinlendirmek gibi, insanın kıyamet gününde hesabına yarar bir erdem yoktur.”  Hz. MUHAMMED

* “Biz doğayı korudukça doğa da bizi korur.” M.K. ATATÜRK

* “Ağaç kökünden yıkılır.” Türk atasözü

* “Bir kuşağın diktiği ağacın gölgesinde gelecek kuşaklar serinler.”    Çin atasözü

* “Bir ulusun uygarlık düzeyi, üzerinde yaşadığı toprakları ağaçlandırmasıyla ölçülür.” F. Roosevelt

* “Ağaç, geçmişi geleceğe bağlar. Size sabrı öğretir.

Beraber yaşamanın, faydalı olmanın zevkini verir.” M.Prevast

 

            Doğa ve ağaç sevgisiyle ilgili özlü sözleri çoğaltmak mümkün. Her biri ağacın önemini,  yaşama olan katkısını belirtmekte…

YILLARDIR AYLARDIR DEĞİŞEN BİR ŞEY YOK BURANIN SORUMLUSU KİM?

            Daha önceki yıllarda da defalarca dile getirdiğimiz Eğirdir eski Isparta yolunun üst kesimi (Babasultankesimi Oluklacı Altı… İmam Hasanın İt Attığı Yer…) adeta bir Ağaç Müzesi. Burada çok sayıda ağaç-maki ve çiçekli bitkilerin yanı sıra Sincaptan Baykuşa, Yılana, Kaplumbağaya ve çok sayıda kuş türlerini de görebilirsiniz. Burası bir KORULUK adeta küçük bir orman…

            Binlerce yıllık yaşam süresi olan anıtsal ÇINAR AĞACININ eşsiz görünümünü Eğirdir Merkezinde görebileceğiniz tek yer… Ama yıllardır bakımsız ve terk edilmiş durumda… Erozyon, toprak-, taş kayıpları, topraksız, taşların tuttuğu kökler…

            Çeşitli, anlamsız nedenlerle bu koruluktaki şev’in taş ve topraklarının alınması ( farklı amaçlarla kullanımı!) sonucu yıllar öncesi yüzlerce yıllık SEDİR(KATRAN), çam ağaçları köklerinden söküldü! Kayalar yeni yola kadar indi…

  Geçtiğimiz aylarda da basın yoluyla belirtmiştik buradaki şev’li yapının korunmaması ve hiçbir önlemin alınmaması sonucunda koruluktaki bazı ağaçların köklerinin ortaya çıktığı ve yağışlı-karlı havalarda erozyonla daha öncekiler gibi bu ağaçlarında kaybedileceğini(yıkılabileceğini) dile getirmiştik…

            Geçtiğimiz gün korulukta yapılan araştırmada hiçbir önlemin alınmamasını görmek,  önlem için on-onbeş yıl öncesi verilen “ merak etme yenilerini diktik hocam!” cevabının geçerliliğini koruduğunu düşünüp üzüldük, hayretle karşıladık… Önlem çok mu zor acaba? Doğa hepimizin, resmi sahibi kurumlar, onlar önlem almıyor iseler izin versinler doğa severler önlem alsın! Eğirdir, ağaç, doğa sevgisi lafta kalmamalı… Doğa ve güzellikleri farklı amaçlarla ve ihmallerle yok edilmemeli… Bunun, bu ihmalin  “ağaçları kesip katletmekten” bir farkı var mıdır?

            Gidip bu koruluğa dikkatlice bakmanızı, görmenizi, duymanızı isterim… Saygılarımla.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap