TÜRKİYE, CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMLERİ İÇİN SANDIK BAŞINA GİDİYOR
Türkiye'de ilk kez halkın kendi oylarıyla seçeceği Cumhurbaşkanlığı seçimleri için nefesler tutuldu. Yüksek Seçim Kurulu’nun belirlediği seçim takvimine göre, Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turu 10 Ağustos 2014 Pazar günü, geçerli oyların salt çoğunluğu sağlanamaması durumunda ikinci tur ise 24 Ağustos 2014 Pazar günü yapılacak.
Yüksek Seçim Kurulunda (YSK) çekilen kuraya göre, oy pusulasının ilk sırasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ikinci sırasında HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, son sırasında ise Ekmeleddin İhsanoğlu'nun adı yer alıyor.
Oy verme günü sandık başına gelen seçmenler, sandık kurulu önüne kurul başkanı tarafından sırayla birer birer alınacak. Gebeler, hastalar ve engelliler sıra ile bekletilmeden oylarını verecek. Sandıkta görevlendirilen güvenlik görevlileri ve yaşlıların da bekletilmeden oy kullanmalarına izin verilebilecek. Sandık başına gelen seçmen, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan nüfus cüzdanı, resmi dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, avukatlık kimlik belgesi gibi kimliğini tereddütsüz ortaya koyan resimli, resmi nitelikteki belgelerden birini başkana verecek ve seçmen sıra numarasını söyleyecek. Bu belgelerden birini vermeyen seçmen oy kullanamayacak. Üzerinde Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası olmayan resimli ve resmi bir kimlik belgesi ibraz eden seçmenin oy kullanabilmesi için bu belgelerin yanında ayrıca seçmen bilgi kağıdını veya nüfus müdürlüklerince verilmiş nüfus kayıt örneğini ibraz etmesi gerekecek.
''TERCİH'' VEYA ''EVET'' MÜHÜRÜ
Sandık kurulu başkanı tarafından seçmene kapalı oy verme yerine girmeden önce, birleşik oy pusulasında tercih ettiği kısmın üzerine, aday için ayrılan bölümden dışarı taşırmamak suretiyle ''TERCİH'' veya ''EVET'' mührünü basması, ''TERCİH'' veya ''EVET'' mührü dışında herhangi bir yerine imza atmaması veya işaret koymaması, aksi halde oyunun geçersiz sayılacağı, birleşik oy pusulasını düzgün bir şekilde katlayıp zarfa koyması ve yapıştırması gerektiği belirtilecek.
Seçmenin; cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla kapalı oy verme yerine girmesinin yasak olduğu ve cezasının bulunduğu, bu tür cihazlar varsa oy verme işlemi bittikten sonra iade edilmek üzere bırakılması gerektiği hatırlatılacak.
Oy zarfına oy pusulası dışında herhangi bir şey konulması durumunda oy geçersiz sayılacak. Seçmenlere oy kullanırken hata yapmaları durumunda, yeni bir oy pusulası verilmeyecek. Bu durum seçmene oy pusulası verilirken açıklanacak.
PROPAGANDA DÖNEMİ
BUGÜN SONA ERİYOR
Seçim propaganda dönemi bugün saat 18.00’de sona erecek ve Cumhurbaşkanlığı seçim süreci şöyle devam edecek.
-10 Ağustos: Yurt içi oy verme günü.
-11 Ağustos: Cumhurbaşkanı seçimi geçici sonuçlarının ilânı.
-12 Ağustos: İlçe seçim kurulu kararları ile birleştirme tutanaklarına karşı il seçim kuruluna yapılacak itirazın son günü (Saat 17.00) ve ilçe seçim kurulu kararlarına karşı yapılan itirazların, il seçim kurullarınca en geç saat 23.59’a kadar karara bağlanması.
-13 Ağustos: İl seçim kurulu kararlarına ve il birleştirme tutanaklarına karşı Yüksek Seçim Kuruluna yapılacak itirazın son günü (Saat 17.00).
-14 Ağustos: İl seçim kurulu kararlarına ve il birleştirme tutanaklarına karşı yapılan itirazın Yüksek Seçim Kurulunca karara bağlanmasının son günü.
-15 Ağustos: Yüksek Seçim Kurulunca kesin seçim sonuçlarının resmî gazete, radyo ve televizyonda ilân edilmek üzere ilgili mercilere gönderilmesi.