Eğirdir Dündarbey Hamamı Bilirkişiler Tarafından İncelendi
Eğirdir Dündarbey Hamamı bir önceki Belediye Başkanı O. Nuri Özmeral tarafından “tarihi eserleri koruma” anlamında restore edilmiş ve üç yıl gibi uzun bir süre hizmetten uzak kalmıştı.
Eğirdir Belediyesi tarafından restore edilen Dündarbey Hamamı, ana projenin dışına çıkılarak keyfi uygulamalarla hamamın orijinalliğinin bozulup tarihi yapıda değişiklikler yapıldığı gerekçesiyle Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nca geçtiğimiz günlerde kapatılmıştı.
Vakıflar ve Kültür Bakanlığınca tescilli olan Eğirdir Dündar Bey Hamamı Akdeniz Üniversitesi öğretim üyesi ve Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu üyelerinden Mimar, Yrd. Doç. Dr. İbrahim Bakır, Sanat tarihçisi Yrd. Doç. Dr. Zekeriya Şimşir, Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğünden Aysel Öztürk ile Şebnem Alp, Konya Vakıflar Bölge Müdürü İbrahim Genç, Antalya Vakıflar Bölge Müdürlüğünden Ümran Kurt’un katılımıyla yerinde incelendi.
İnceleme gezisi sırasında hamamın proje dışına çıkıldığı ve yeni işlemler yapıldığı gözlemlendi. Örneğin (Kubbelerin şekli, Ilıkla kapı, ana giriş kapısı, ve ısıtma sisteminin yapıldığı yer külhan)
Sanat tarihinin ayak izlerinin adeta kaybolduğunu gezi sırasında dile getiren Akdeniz Üniversitesi öğretim üyesi ve Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu üyesi Mimar, Yrd. Doç. Dr. İbrahim Bakır, “Atalarımızdan kalan yadigarları orijinallerini bozmadan yapmak en büyük görevimiz. Fakat Eğirdir Belediyesinin bize göndermiş olduğu projede bu gördüğümüz manzaralar yoktu. Belediye kendince yeni bulgular doğrultusunda değişiklikler yapmış. Biz de hamamı yerinde incelemek adına buraya geldik. Eğirdir Dündarbey hamamı vakıflar ve Kültür Bakanlığınca tescilli bir eser. Gördüğümüz kadarıyla kubbelerin şekli, ılıkla kapı, hamamın ana giriş kapısı, hamamın ateşle yakılarak ve su sisteminin bulunduğu alan külhan’da değişiklikler olmuş. Külhan kısmına ısıtma ve su sisteminin yenisi yapılmış. Yine proje dışı olan tavan kaplama yapılmış. Hamamda sundurma çalışması yapılmış” dedi.
Kurnalar Telef Olmuş..
Selçuklu eseri olan Dündarbey Hamamı’nı gezi sırasında son olarak Külhan kısmı gezildi. Burada gözüken manzara ise oldukça üzücüydü. Projede kurna’ların (Hamam ve banyolarda musluk altında bulunan, içinde su biriktirilen, yuvarlak, mermer, taş veya plastik tekne) yeniden kullanılacağı fakat, kullanılmadığını, yerine başka kurnaların takıldığı gözlemlendi.
Bilirkişi olarak ilçemize gelen heyet, raporlarını Antalya Kültür Varlıklarını Koruma ve Bölge Kuruluna sunacaklar. Kurulda Eğirdir Dündar Bey Hamamının akıbeti belli olacak ve karara bağlanacak.
Eğirdir Dündarbey Hamamın restore edilmesi için belediye bütçesinden toplam 2.062 (iki milyon altmış iki bin TL) milyon lira harcanmıştı.