Haberin Tarihi:
19.6.2014 09:37:00
- Okunma Sayısı:2205
defa okundu.
Kırsalda Kadın Çalışmalarının Geliştirilmesi için bölgesel ortak akıl toplantısının ikincisi Eğirdir'de yapıldı.
KIRSALDA KADIN ÇALIŞMALARININ GELİŞTİRİLMESİ
BÖLGESEL ORTAK AKIL TOPLANTISI EĞİRDİR’DE YAPILDI
Kırsalda Kadın Çalışmalarının Geliştirilmesi için bölgesel ortak akıl toplantısının ikincisi Eğirdir’de yapıldı.
Kırsalda Kadın çalışmalarının geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması programı kapsamında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Eğitim ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı ve Isparta İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü işbirliği ile koordine edilen “ Bölgesel Ortak Akıl Toplantısı” 18 haziran 2014 tarihinde gerçekleştirildi.
Eğirdir Mavi Göl Otel’de gerçekleştirilen toplantıya Isparta Vali Yardımcısı Tahir Demir, Eğirdir Kaymakamı Dr. Yalçın Yılmaz, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Cenk Şölen, Eğirdir Belediye Başkanı Ömer Şengöl, Eğirdir Meyvecilik Araştırma istasyon Müdürü İsa Eren, Eğitim yayım ve yayınlar dairesi Başkanlığı, Kırsal Kadın Hizmetleri Koordinatörü Nimet Kaleli, İlçe Gıda tarım ve hayvancılık Müdürü Uğur Turgut, Adana, Afyon Karahisar, Aksaray, Antalya, Aydın, Burdur, Denizli, Isparta, İçel, İzmir, Karaman, Konya, Manisa, Muğla, Niğde ve Uşak olmak üzere 16 ilde görev alan koordinasyon ve tarımsal veriler şube müdürleri ve kırsalda kadın çalışmalarında görev alan teknik personel katıldı.
“TÜRKİYENİN ELMA BAHÇESİ ISPARTA, MEYVE BAHÇESİ OLMA YOLUNDA”
Toplantıda konuşan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Cenk Şölen “ Isparta’da çok özel ve güzel bir gün yaşıyoruz. Isparta’nın en güzel yerini sizler için seçtik. Isparta dünyanın hem gül hem de elma bahçesidir. Doğasıyla iklimi ile Türkiye’nin elma bahçesi olan Isparta’da bizde çalışmalarımızı bu yönde sürdürüyoruz. Hedefimiz gelecekte Isparta’yı Türkiye’nin en iyi meyve bahçesi haline getirmek olacak. Isparta’nın elmacılık yanında birçok potansiyeli olan bir il, elmacılığın yanı sıra kayısı, kiraz gibi meyveler ve sebzelerde yetişmekte. Biz Isparta’nın yeni potansiyeli olabilecek Deveci Armudu üzerinde duruyoruz. Şarkîkaraağaç bölgesinde yetişen bu meyveyi nasıl elmada Gelendost ve Eğirdir kümelemesi yaşandı ise bu şekilde bir kümeleşme yaparak en büyük üretimi yapan il olmak istiyoruz. Gelecekteki planlarımız arasında kesme çiçekçilik ve organik sebze üretimine de önem verilmesi konusunda da çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İş hayatında kadınlarımıza öncülük etmeliyiz. Meyvecilikte kadın iş gücüne ihtiyaç duyuluyor. BU bağlamda ben Isparta’nın Türkiye’nin en büyük kadın iş gücüne sahip olan il olduğunu düşünüyorum. Çünkü Isparta’da 21344 kayıtlı çiftçimiz bulunurken, 3550’si bayan yani %17‘lik bir dilimle Türkiye’nin en büyük kadın çiftçisinin olduğu ilde böyle bir ortak akıl toplantısının yapılmasını sağlayan bakanlığımıza ve emeği geçen ekibimize teşekkür ediyorum” dedi.
“KADINA POZİTİF AYRIMCILK YAPILMALI”
Cenk Şölen’in konuşmasının ardından kürsüye gelen Isparta Vali Yardımcısı Tahir Demir “ Ben sanata önem veren birisi olarak hem Karamanda hem de Eğirdir’de elmacılığı temsil eden heykeller dikkatimi çekti ve elmacılığın erkek işi olduğunu simgeler heykeller var. Ben her konuda kadına da ayrı bir yer verilmesinden yanayım. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün kadınlarımıza verdiği önem gibi pozitif ayrımcılık yapılmasından yanayım. Kadınımızda her alanda kendini savunmalı ve böylece güçlü bir toplum olabilelim. Bu toplantının yapılmasında emeği geçen bakanlığımız ve il müdürlüğümüz personellerine teşekkür ederim.” dedi.
Daha sonra Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı, Kırsalda Kadın Hizmetleri Koordinatörü Nimet Kaleli konuşma ve bilgilendirme sunumu yaptı. Toplantıda kırsalda kadına yönelik çalışmalar, yayım faaliyetlerinin işleyişi ve yayım personellerinin durumu konuları üzerinde duruldu. Bu konular kapsamında illerin mevcut durumları ortaya konuldu. Ayrıca bu çalışmalar kapsamında yaşanan sorunlar ve bu sorunların çözümüne yönelik faaliyetler masaya yatırıldı. Toplantı sonunda yayım faaliyetlerinde geleceğe yönelik planlar, görüşler ve öneriler ortaya konularak çalışma tamamlandı.