BOĞAZOVA KIRSALINA DÜŞEN “DOLU”NUN DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ…
Zeki TARHAN – ANKARA
BOĞAZOVA denince akla; Bataklık gelir. BOĞAZOVA denince akla; Kovada Vadisi gelir. BOĞAZOVA denince akla; Fidanlık gelir. BOĞAZOVA denince akla; Üzüm Bağlarımız gelir… BOĞAZOVA denince akla; Üzüm Bağlarımızı yağmalayan Timur’un askerleri gelir.
…Ve sonra; Halil ÜSTÜN gelir. Evet, evet aynen bunlar gelir. Unuttuğumuz bir şey var galiba; BOĞAZOVA Bataklığını kim kuruttu dersiniz?... Hani, Türkiye’de; “Bahçeciliği en iyi bilen ve yapan BOĞAZOVA ÇİFTÇİSİDİR” diyen, “BOĞAZOVA BATAKLIĞINI” biz kuruttuk diyen, Kasnak Meşesini ve Kasnak Ormanını çok güzel yazan Şeyh-ül Muharririn Mustafa CESUR’a; “Cesur, birde ELMA ORMANINI yaz diyen, Eğirdir’den Antalya’ya Helikopterle uçarken, BOĞAZOVA’yı beyaz gelinliğe benzeten BABA akla gelir…
Saymakla bitmez ki!!! Bakın, daha akla neler gelir: Komşu ülkelere bile örnek olan ve bir “TARIMSAL DEVRİM” olarak görülen ve de öyle algılanan Eyüpler Köyü’ nün Toplu / Merkezi Damla Sulama Sistemi gelir.
ÇATAK PROJESİ’nin, makro düzeydeki ilk uygulama alanı gelir.
***
…Evet, bütün bunlar “BOĞAZOVA” mız için güzellemeler… İsterseniz, Bardağın dolu tarafı da diyebilirsiniz buna. Gelin birde, bir başka açıdan bakalım BOĞAZOVA’mıza:
- Yıllar önce, Kale önü Meydanında düzenlenen ve meydanın tıklım tıklım doldurulduğu“ “EKOLOJİK ELMACILIK” panelinin çıktılarının neden hayata geçirilemediği…
- Pestisit ve Kimyasal Gübre ile Verimli BOĞAZOVA toprağını nasıl kirlettiğimiz!!!
- Bir sezonda; 25 kez ve daha fazlası zirai ilaçlamadan niçin vazgeçemediğimiz ve ilaç firmalarının sarmalında bir fasit dairenin (=Kısır Döngü)’nin içinde dönüp durmamız
- Birinci sınıf “Temiz İçme Suyu Rezervuarı” olan Gölümüzü, ötrofikasyon sürecine sokup, ötrofik bir Göl haline getirişimiz!!!
- Erken Uyarı Sistemine, bir türlü uymayışımız!!!
- Damla Sulama Sistemini bile, “VAHŞİ SULAMA SİSTEMİ” mantığıyla dizayn etmemiz!!!
- Gölümüzü besleyen yüzey sularımızın Gölümüze ulaşmasını engelleyen ve popülizm kokan politikalara ses çıkarmamış olmamız!!!
- Siyasilerin Kırsal’a; “Üretim ve verimlilik” ile “sürdürülebilirlik açısından değil, siyasi rant ve oy potansiyeli açısından bakmalarının önüne geçilememiş olması!!!
- …Ve Eğirdir’ linin; “ELMA MI YOKSA TURİZM Mİ?!!!” ikilemi içerisinde bocalaması ve bu sarmaldan kurtulamamış olması!!!
***
19 Haziran 2019 tarihinde Serpil, Yukarı Gökdere, Sipahiler Köylerinde “DOLU ZARARI” meydana geldi. Serpil ve Sipahiler Köyümüzün meyvecilik yapılan alanın %50’si ve Yukarı Gökdere Köyümüzün de yine meyvecilik yapılan alanın %50’si “dolu AFETİ’nden zarar gördü. Bu zararın Devlet tarafından karşılanıp karşılanamayacağını, Bitkisel Ürünlerde Dolu Riski Paketinin ne anlama geldiğini, Elmanın Stratejik Ürün statüsüne sokulup sokulamayacağını, Tarım Sigortasının Temel Noktası olan ÇİFTÇİ KAYIT SİSTEMİ İLE MÜLKİYET İLİŞKİSİNİ, Tarım sigortalarının en önemli özelliğini, TARSİM’in ana amacını gelecek yazımızda ele alacak, BOĞAZOVA kırsalındaki bu DON AFETİ ve uğranılan zararı grafiklerle birlikte analiz edeceğiz…