AKIN’ IN DİJİTAL ARŞİVİ, BAKIN NASIL İŞE YARIYOR?...
Zeki TARHAN - ANKARA
22 Mayıs 2019 günü, Ramazan TOPRAKLI’ dan bir WhatsApp mesajı almıştım. TOPRAKLI mesajında şunu diyordu: “… Zeki bey günaydın. (Hamideli Seyahatı / AKIN gazetesi 7 Ekim 2016 Cuma” Bu Gazetenin canlısı lazım. Fotoğrafını çekip geri vereceğim.”
Bu mesajı alır almaz, hemen Ramazan beyi aradım ve gazetenin bu sayısını ne yapacağını sordum. Aldığım yanıt: "… Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bahri ATA’ ya lâzımmış.”
Telefon konuşmamızdan sonra, Kütüphanemi süsleyen AKIN gazetesinin renk renk ciltlenmiş, bütün yılların ciltlerinin bir arada olduğu raflara el attım ve istenilen yazının yer aldığı 2016 yıllığından fotoğrafını çekip, Prof. Bahri hocaya gönderdim.
***
Gazetede sütun arkadaşım Şeyh-Ül Muharririn Mustafa CESUR abimizin vasiyeti üzerine harekete geçen kızları Hale ve Ayşenur, merhum CESUR’un yarım asra yakın AKIN Gazetesinde yayınlanmış makalelerini kitaplaştırmak amacıyla kolları sıvamış ve AKIN’ın dijital arşivine balıklama dalmışlardır.
…Ve iki ayrı koldan, kitaplaştırma süreci de hızla ilerlemekte… Hale’nin lisans öğrenimi Kütüphanecilik. Ayşenur’un ise Eczacılık. Kolaylıklar diliyoruz.
***
Fırından yeni çıkmış, el yakan tazecik bir kitap: “SAKİN ŞEHRİN BİLGİSAYARINDAN” Bilgisayar Mühendisi Ali TAŞ’ın, AKIN Gazetesinde yayınlanan yazılarının yer aldığı bir yapıt. AKIN’ın dijital arşivinden yararlanılarak meydana gelmiş, 208 sayfa.
Sevgili dostum TAŞ; “Sayın Zeki TARHAN’a iyi dileklerimle…” diye yazıp imzalayarak kargoyla gönderiyordu. Ben de; kitabın kritiğini yapıp, kamuoyu ile paylaşacaktım…
***
…Ve Eğirdir’ in elmacılık serüveni… Yöremizde ilk elma ihracatını yapma misyonu ile Şirket kuran, İktisatçı Mustafa Kemal FİNDOS, bu serüvenini AKIN Gazetesinin Dijital Arşivinden yararlanarak, sosyal medyadaki kendi portalından kamuoyu ile paylaşıyordu…
…Evet, AKIN'ın yöremizin yerel medyasında bu denli önemli bir hizmeti ifa etmesi, yerel medya dünyasında bir “DEVRİM” dir!!!
Bravo AKIN bravo!!!