Gül festivalinin geri gelmesi önemli adımdır
Gülün tarihçesi en az insanlık tarihi kadar eskidir. Gülçiçeğinin insanlık tarihindeki yeri ver önemi hakikaten muhteşemdir.
200 asırlık Isparta gülcülüğü, Yalvaç ilçesinden Mustafa Efendi’nin ilk defa 30 dönümlük gül fidanının dikilmesiyle başladı. Bundan 10-15 sene önce dünyada yalnız Bulgaristan ve Isparta’da gülcülük vardı. Bugün ise dünyada 20’den fazla devlette gül üretimi yapılmaktadır. Onun için dünyada gül yağı doyum noktasına gelmiştir.
Evet şu an da bile dünya gül yağının yüzde 65’ini üretmekte olan Isparta’nın en büyük eksikliği kozmetik sanayisinin şimdiye kadar kurulmamasıydı. Devlet Valisi Ömer Seymenoğlu’nun girişimleriyle geçen hafta Eğirdir Kaymakamı Abdullah Akdaş başkanlığında 9 kişilik bir heyet Bulgaristan’ın Kazanlı Bölgesine gitti.
Orada 3 günlük gül festivaline katılarak gerekli izlenimlerden edindiler. Ve bir işadamının kozmetik sanayiyle ilgili girişiminde bulundu. Ve kozmetik sanayi konusunda önemli adımlar atıldığını biliyorum.
100 bin kişinin ekonomik sorunlarını halleden gülcülüğünün ileride dar boğaza girmemesi için mutlaka kozmetik sanayinin kurulması lazım. Bu da kooperatifler ve birlikler değil devlet eliyle yapılmaldır. Senelerce biz Ispartalı olarak gül yağını çıkarıyoruz. Gerek Gülbirlik, gerekse 15 firma gül yağını çıkartıyor. Dışarıya Fransa ve diğer Avrupa ülkelerine gül yağını satıyoruz. Tabii Fransa ve diğer ülkelerde kozmetik sanayi olduğu için gül yağı işlenerek tekrar bize 5-6 kat daha fazla kozmetik sanayi olarak dönüyor.
Yani eğer kozmetik sanayi Türkiye’de kurulsaydı, bizim paramız kendi ülkemizde kalacaktı. Onun için Sayın Valimiz Ömer Seymenoğlu’nun ilk adımı atması çok önemliydi. Gül Festivalinin 1980 yıllarında ilk defa renkli gül festival gazetesini rahmetli Belediye Başkanı Müslüm Sevgi Başkanlığında İstanbul’da Hasan Özbek, Zafer Çağlar ve rahmetli karikatürcü Lütfü Küçük çıkardık. O anda ilk defa Müslüm Sevgi televizyonu çıkartılarak gülcülük hakkında gerekli bilgileri verdi. Ondan sonra gül festivali İhtilal Valisi Necdet Uçan’ın talimatıyla durduruldu. Eski Valilerimizden halen Merkez Valisi Halil İbrahim Daşöz’ün girişimleriyle tekrar gündeme gelmişti Gül Festivali. Daşöz’ün Isparta’dan tayin edilmesiyle tekrar atıl duruma geldi. Bugüne kadar festivalin gündeme getiren sayın Valimizin girişimleri Isparta kamuoyunda memnuniyetle karşılanmıştır. Çünkü artık gülcülük bir bilim dalı haline gelmiştir. Eskisi gibi değildir. Çünkü dünya da gülcülük önemli bir yer işgal etmektedir. Onun için bizde zamanın şartlarına ayak uydurmamız lazımdır. Gül festivalinde gerekli bilim adamlarını çağırarak gül üreticilerine gerekli bilgiler sunmalıyız. Her türlü konferanslar sergilenmelidir. Eğer konferans ve bilgiler yapılmazsa gül festivalinin herhangi bir manası kalmaz. Çünkü Isparta, Gülcülük bakımından dünyada tanınmış bir ildir. Isparta olarak gül ve halı ili olarak dünyada tanınmayız.
Bugün tekrar festivalin yapılmasına vesile olan Isparta Belediye Başknı Sayın Şükrü Başdeğirmen ve Sayın Valimiz Ömer Seymenoğlu, ve diğer yöneticiler Isparta için önemli bir projeye el atmışlardır.
HASAN ÖZBEK - ISPARTA