Kozmetik sanayine ilk adım
Hasan Özbek
Gülün tarihçesi en az insanlık tarihi kadar eskidir. Gülçiçeğinin insanlık tarihindeki yeri ver önemi hakikaten muhteşemdir.
Gülcü İsmail Efendi Isparta’nın Yalvaç ilçesi eşrafından Meydan Bey oğlu Mehmet İzzet Efendinin oğludur. İyi bir medrese eğitimi görmüş olup, ilk ticari hayata dokumacılık ile başlamıştır. Ancak İsmail efendi 1888 yıllarında gülcülük ve gülyağı konusunda bilgi sahibi olmuştur.
Isparta civarında getirdiği gül fidanları ile 30 dönümlüm kadar bir gül bahçesi meydana getirmiştir. Bu tarihten sonra gelişen gülcülüğe paralel olarak 30 Eylül 1935 yılında ekonomi bakanı eski Cumhurbaşkanlarından rahmetli Celal Bayer tarafından Isparta Gülyağı fabrikasının temeli atılmıştır. 1954 yılında Gülbirlik kurulmuştur. Bugün dünya gülyağının yaklaşık yüzde 65’ini karşılıyor ve dünyada birinci sırada yer alıyoruz.
KOZMETİK SANAYİNE İLK ADIM
Isparta’nın devlet valisi sayın Ömer Seymenoğlu’nun organize ettiği BAKA (Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı) önderliğinde Eğirdir Kaymakamı Abdullah Akdaş başkanlığında Isparta’dan çeşitli kurumlardan oluşan 9 kişilik yöneticiler Kazanlık bölgesinde 31-2 tarihlerinde yapılacak gül festivaline katılmak üzere Bulgaristan’a gittiler. Yönetim Kurulu başkanı Abdullah Akdaş, “3 gün devam edecek gül festivalinde kozmetik sanayi, gül ve gülyağı hakkında incelemelerde bulunacağız. Amacımız Isparta’da çok eski olan gülün dünü ve bugününü incelemek” dedi. Bir tarih kadar eski olan Isparta gülcülüğü neden Isparta’da şimdiye kadar kozmetik sanayi kurulmadı? Şimdiye kadar bunu cevaplayan yöneticiler çıkmadı. İleriyi gören devlet valisi sayın Ömer Seymenoğlu inşallah ilk adımı atacak.
Tabi kozmetik sanayi kooperatiflerin işi değil bir devlet işidir.
GÜL FESTİVALİ GERİ DÖNÜYOR
Edindiğimiz bilgilere göre 8-9 Haziran tarihlerinde Güneykent beldesinde, 12-16 Haziran’da Isparta’da gül festivali tekrar başlıyor.
1980 yıllarında Belediye Başkanı rahmetli Müslüm Sevgi’nin destekleriyle ilk renkli festival gazetesini ben, SDÜ öğretim görevlisi Zafer Çağlar ve rahmetli Lütfü Küçük zamanında çıkardık. Eski valimiz Halil İbrahim Daşöz 1980’den sonra tekrar gül festivalini başlatmıştı. Ondan sonra gül festivali atıl duruma düştü.
Bugün tekrar festivalin gündeme gelmesi başta sayın valimiz ve diğer yöneticiler Isparta için önemli bir projeye el atmışlardır.
Artık kozmetik sanayinin kurulması lazımdır. Avrupa devletlerine gülyağı satıyoruz. Kozmetik sanayinde işlendikten sonda bize pahalı olarak geri dönüyor. Hem Isparta hem Türkiye ekonomisine katkı sağlayacak olan kozmetik sanayinin mutlaka kazandırılması lazımdır.