EĞİRDİR GÖLÜ KEREVİT ÇALIŞTAYI YAPILDI
Eğirdir
Su Ürünleri Araştırma İstasyonu Müdürlüğü tarafından düzenlenen "Kerevit
Çalıştayı" dün gerçekleştirildi.
Isparta
Barida Otel'de düzenlenen çalıştayda, kerevit popülasyonu ve yetiştiriciliği
hakkında politikaların nasıl oluşturulacağı tartışıldı. Isparta Valisi
Vahdettin Özkan, burada yaptığı konuşmada, kerevitin Isparta için çok önemli
bir gelir getirici ürün olduğunu ve yapılan bu çalıştayın önemli çıktılar
vereceğini umduğunu ifade etti.
Özkan,
ekonomik parametrelerin dünyayla uyum içinde ilerlemesi için bölgesel olarak
ekonomik potansiyellerin belirlenmesi ve bu amaçla yapılacak çalışmalara önem
verilmesi gerektiğini belirtti.
Eğirdir Su Ürünleri Araştırma İstasyonu
Müdürü ve Çalıştay Başkanı Şakir Çınar, Eğirdir Gölü'nden 1985 yılında 2 bin
tonun üzerinde kerevit çıkarıldığını fakat büyük bir ticaret ve istihdam
kaynağı olan sektörün 2000'li yıllardan itibaren yanlış avlanma yüzünden bitme
noktasına geldiğini ifade etti.
Çınar,
şunları söyledi: Yapılan çalıştayın, sektör sorunlarının çözümüne katkı
sağlayacağını ve bu konuda bize bir yol haritası çizeceğini düşünmekteyim.
Tatlı su ıstakozu olarak da bilinen kerevit, hastalıkların neden olduğu
tahribat, aşırı avcılık ve kirlilik problemleri yüzünden azalmıştır. Günümüzde
doğal suların restorasyonu ve stokların takviyesi gibi amaçlarla kerevit
üretimi yapılmakta olup belli bir boya kadar büyütülmesi ardından doğal sulara
bırakılması ya da pazarlanabilir boya gelinceye kadar büyütülmesi esasıyla
hareket edilmektedir."
Çalıştay,
kerevit üretimiyle ilgili çalışma yapan öğretim üyelerinin sunumlarıyla devam
etti.