Eğirdir SARİM’den Eğitim Atağı: Kerevit
Yetiştiricilik Teknikleri
Eğirdir
Su Ürünleri Araştırma İstasyonu Müdürlüğü kurulduğu günden bu yana araştırma ve
üretme çalışmaları ile oluşan bilgi birikimini sektör paydaşlarına aktarmaya
devam ediyor.
21-22
Nisan 2014 tarihlerinde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı 9 farklı
kuruluştan toplam 13 personele Eğirdir SARİM’de “Kerevit Yetiştiriciliği
Teknikleri” adlı teknik bir eğitim verildi.
Ülkemizin
doğal türü olan ve gerek ekonomik gerekse ekolojik açıdan önemli bir yere sahip
olan Türk kereviti (Astacus leptodactylus) iç sularımız için son derece önemli
bir ihraç ürünümüzdür. Bu yönüyle kerevit, balıkçılarımız için önemli bir
gelir, ülkemiz için önemli bir döviz kaynağı olmuştur. Kerevit populasyonları
1985 yılında ortaya çıkan kerevit vebası, aşırı avcılık, kirlilik gibi
nedenlerden dolayı kerevit üretimimiz ortalama 8.000 tonlardan 300 tona kadar
gerilemiştir.
Eğirdir
SARİM’in, 2000’li yılların başında kerevitin kontrollü şartlarda
yetiştiriciliğinin yapılarak kültüre alınmasına yönelik çalışmaları meyvesini
vermeye devam ediyor. Anaçların uygun koşullarda üremesi, yumurta vermesi ve
yumurtalardan sağlıklı bireylerin çıkışına yönelik çalışmaların başarı ile
tamamlandığını bildiren yetkililer “Tüm bu çalışmalar neticesinde Gıda Tarım ve
Hayvancılık Bakanlığı ve BAKA desteği ile kapalı devre sistemi prensibine
dayalı yaklaşık 1,5 milyon TL bütçeli modern kerevit AR-GE biriminin inşası
aşamasına gelinmiştir. 29 Nisan 2014 tarihinde ise üniversite, kamu kurumları,
sivil toplum örgütleri ve su ürünleri paydaşlarının katılımı ile Eğirdir Gölü
kerevit çalıştayı organize edilecektir.
Kurumumuzun
sorumlu olduğu illerde kuruluş amacımız arasında yer alan eğitim ve yayım
hizmetleri planlanmış takvim dahilinde işlemeye devam etmektedir.” şeklinde
açıklamada bulundular.
21-22
Nisan 2014 tarihlerinde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı 9 farklı
kuruluştan toplam 13 personele “Kerevit Yetiştiriciliği Teknikleri” adlı teknik
bir eğitim verildi. Eğitim İdari Koordinatör Su Ürünleri Yüksek Mühendisi Kadir
ÇAPKIN’ın Eğirdir Su Ürünleri Araştırma İstasyonu Müdürlüğü (SARİM)’nü tanıtan
sunumu ile başlayan eğitim Su Ürünleri Yüksek Mühendisi Remziye ÖZKÖK’ün sunumu
ile devam etti.
Eğitimde;
-
Kerevitlerin Biyolojisi
- Dünyada ve Ülkemizde Kerevit Üretimi
- Kerevit Yetiştiriciliği Teknikleri
- Kerevitlerin Entansif Yetiştiriciliği
konularında bilgiler verildi.
Eğitimin
son gününde Eğirdir Gölü’nden kerevit pinterlerinin toplanması ve avcılığına
yönelik saha çalışması icra edildi. Katılımcılara katılım belgelerinin takdim edildiği eğitim
programı Akpınar Köyü seyir terası gezisi ile son buldu.