16:46:22 VALİ ABDULLAH ERİN’İN 24 KASIM ÖĞRETMENLER GÜNÜ MESAJI 16:40:00 BAŞKAN ŞÜKRÜ BAŞDEĞİRMEN’İN 24 KASIM ÖĞRETMENLER GÜNÜ MESAJI 16:35:28 ESKİ ÖZEL HÜKÜMLER / YENİ ÖZEL HÜKÜMLER VE MAYIS/24’ ÜN  46 MADDELİK ÇIKTISI?!!! (7. Bölüm) 16:17:26 EĞİRDİR BAYBUĞAN’DA KAZA 7 YARALI 15:21:32 YARINLARIN KİLİDİNİ AÇACAK ANAHTAR ÖĞRETMENLERİN ELİNDEDİR 15:17:12 BAŞKAN ÇELİK: ÖĞRETMENLERİMİZ, ÜLKEMİZİN GELECEĞİNİ İNŞA EDİYOR 15:10:27 ÖĞRETMENLERİMİZİN GÜNÜ KUTLU OLSUN 09:55:55 İNSAN YETİŞTİRME  MÜHENDİSİ: ÖĞRETMENLER 09:41:04 EĞİRDİR’DE KIŞ TEDBİRLERİ KOORDİNASYON VE İŞ BİRLİĞİ TOPLANTISI YAPILDI 09:37:21 İL GENEL MECLİS ÜYESİ ABDURRAHMAN SİNAP: “BADEMLİ KÖYÜ - DAVRAZ KAYAK MERKEZİ YOLU NE OLDU?” 17:24:55 EĞİRDİR’DE ARACIN KAPILARINI AÇIP TRAFİĞİ TEHLİKEYE SOKAN ŞAHSA 2 BİN 858 TL İDARİ CEZA KESİLDİ… 12:05:07 2024 Yılı “Sürdürülebilir Turizmin Geliştirilmesi Destek Programı” İlan Edildi 11:36:30 EĞİRDİR SAFRAN ÜRETİM MERKEZİ OLUYOR… 11:19:35 Eğirdir Belediyespor Kulübü Yönetimi Kaymakam Çimşit’i Ziyaret Etti 11:15:02 Isparta İl Enerji Verimliliği Yönetim Birimden Kaymakam ÇİMŞİT’e Ziyaret 11:07:36 ITSO’DA LİDERLİK VE YÖNETİM BECERİLERİ SEMİNERİ DÜZENLENDİ 11:02:07 ERKILINÇ: KURUMUMUZ RESMÎ İLAN HAKEDİŞLERİNİN GARANTÖRÜDÜR 17:40:01 ITSO’NUN SERBEST BÖLGE ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR 17:13:16 Eğirdir’de Safran Hasadı Heyecanı 16:48:45 ESKİ ÖZEL HÜKÜMLER / YENİ ÖZEL HÜKÜMLER VE MAYIS/24’ ÜN  46 MADDELİK ÇIKTISI?!!! (5 - 6. Bölüm)

15 – 22 Nisan Turizm Haftası ve Genel Değerlendirme

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,15 – 22 Nisan Turizm Haftası ve Genel Değerlendirme
Haberin Tarihi: 16.4.2019 16:52:02 - Okunma Sayısı:6503 defa okundu.

Mehmet Demirel yazdı...

15 – 22 Nisan Turizm Haftası ve Genel Değerlendirme

Turizm nedir?

Turizm: Bir yeri gezmek, dinlenmek, tanımak, tatmak, görmek, hissetmek, zaman geçirmek, para harcamak gibi bir serüveni oluşturmak için yapılmış düzenli çalışmanın adıdır.

Turizm çeşitleri nelerdir diye sorarsak bunu şöyle sıralayabiliriz;

Sağlık ve Termal Turizmi, Kış ve Kayak Turizmi, Yayla Turizmi, Av Turizmi, Kongre ve Fuar Turizmi, Sportif Faaliyetler Turizmi, Tarihi İnanç ve Kültürel Değerler Turizmi, Macera Aktivite Turizmi, Gastronomi Turizmi, Uzay Bilimi Turizmi, Bilimsel Faaliyetler Turizmi olarak nitelendirmek doğru olur diye düşünüyorum. Bu başlıklar kendi alt sıralamalarında çeşitlendirilebilir.

Turizmin Ülke Ekonomisine katkısı nedir diye sorarsak;

Ülkeye döviz girdisi sağlayarak ‘’ Bacasız Sanayi ‘’ Unvanını alır,  İşsizlik oranı düşer ve birey aile ekonomisine katkı sağlar, Ülke Gelir Seviyesinin Artışını sağlar.

Turizmin Ülke Kültürel Değerlerine ve İnsanımıza Katkısı nedir diye sorarsak;

Birey ve Aile ekonomisine katkı sağladığı için yani işsizliğe çare olduğu için yaşam seviyesi yükselir, mutluluk sağlar, huzur sağlar, kültürel etkileşim ve kaynaşma sağlar, eğitim seviyesi yükselir, sektörden kazanç elde etmek için ticari ufuk gelişir, özgüven sağlar, lisan gelişir, hümanist kişilik sağlar… vs

İnsanları Turizme hangi faktörler yönlendirir diye düşünürsek;

Ekonomi yani uluslararası tanımı kapital özgürlük başta gelir. Akabinde merak, din, kültür, eğlence, spor, tedavi, iş toplantıları, dost ve akraba ziyaretleri, tanıtma ve reklam, yeni yerler keşfi, propaganda, deşarj olma imkânı demek doğru olur diye bilirim.

Turist Kime denir? ;

Yukarıdaki tanımlamalara uyan ve planlı olarak destinasyon çeşitlerini gezen para harcayan ve zaman geçiren kişiye denir.

2018 Yılı istatistikleri;

( kaynak: TC Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım İşleri Genel Müdürlüğü İstatistik Kayıtlarından alınmıştır http://yigm.kulturturizm.gov.tr/Eklenti/62462,2018turizmgenelistatistiklerpdf.pdf?0 )

Ziyaretçi Sayısı:

Yabancı Ziyaretçi 39,5 Milyon Kişi

Yurt Dışı ikametle 6,6 Milyon Kişi

Genel Toplam 46,1 Milyon Kişi

Ülkemize En Çok Turist Gönderen İlk Beş Ülke ve Sayıları;

  • Rusya 5.964.613 kişi
  • Almanya 4.512.360 kişi
  • Bulgaristan 2.386.885 kişi
  • İngiltere 2.254.871 kişi
  • Gürcistan 2.069.392 kişi

Ülkemize Gelen Turistlerin Kullanmış oldukları Taşımacılık verileri;

1– Havayolu %76

 2– Karayolu %21

 3– Deniz Yolu %2,96

 4– Tren Yolu %0,04

Ülke Ekonomimize Katkısı;

Turizm Geliri:              29,5 Milyar Dolar

Ortalama Harcama:   647 Dolar

Gelirdeki Artış:           % 12,3

Turizm Gelirinde Ülke Olarak;

Dünyada 14. Sırada yer almaktayız.

Avrupa Ülkeleri Sıralamasında 6. Sıradayız.

Bu verileri önceki yıllara göre kıyaslamak mümkündür. Fakat 2018 yılı yakın tarih olduğu için daha verimli olabileceğini düşünmekteyim.

Turizm ve Turist kavramlarının tanıtımın ardından bu detayları paylaşmak istedim çünkü yaşadığımız coğrafya bu sektör üzerinden kıymetlidir. Kıymetini rakamlar ile ve katkısı ile vurgulamayı uygun gördüm.

İnsan olarak metafiziğimizde bilinçaltı da denilebilir görmek bazen anlatmaktan duymaktan daha fazla katkı sağlıyor. Şimdi sorulması gereken şudur;

Bu kadar veriler ile Isparta Eğirdir’e nasıl bir geri dönüşüm olur veya nasıl bağdaştırabiliriz?

Evet güzel bu soruyu sorarsak eğer başarmanın % 90 ını çözmüş olur geriye teknik ve fiziki engellerin kalkması kalır.

Benim ve İlçemize dışarıdan gelen ziyaretçilerin ortak tanımlamamıza göre Eğirdir, yukarıda tanımlaması yapılan kavramların hemen hemen hepsine ortam hazırlayan coğrafyasına sahiptir. Dünya’yı ve Formülleri yeniden keşif yapmanın gereği olmadığı gibi zaman kaybına da ihtiyaç yoktur. Her zaman her yerde söylerim, öz değerlerimiz kaynağımız mevcuttur. Estetik yapıya kavuşturulup dünya pazarında tanıtıma ihtiyaç vardır.

31 Mart Yerel Seçimlerini geride bıraktık ve Kazanan Eğirdir Olmasını Temenni ettik. İlçe için Turizm Tanımlaması ve Gelişimi Yerel Yönetim desteği ve isteği ile olur. Unutulmasın ki belediyecilik sadece o yörenin çöpü ve kanalizasyonu ile uğraşmaz. Aynı zamanda yöresini Turizmle güzelleştirir ve dünya pazarına sunmasını arzu eder, sağlar.

Ne Yapılması Gerekir?;

Önce istekli olmak gerekir. Bu işlerden anlayan ekibi kurmak ve olanak sağlamak gerekir. Sonra bilimsel olarak plan hazırlamak gerekir. Öz değerlerin tespiti yapılmalıdır. Ve stratejik yol haritası ile işe başlanmalıdır. Halk desteği önemli olduğu için halkı her faaliyetten bilgilendirmek ve olaya dâhil etmek gerekmektedir. Restorasyon ve Relöve çalışmaları yapılmalıdır. Alt yapı ve üst yapı teknik sorunların çözüme kavuşması için Devletin diğer birimleri koordinasyonu sağlanmalıdır. Elde var olan değerler doğru tanımlanmalı ve işletilmelidir. ( örneğin: CittiSlow )

Sabır ve doğru adımlar ile başarı beklenmelidir.

Her şeyden önemlisi kendimize görev aidiyeti oluşturmaktır. Yani benim tabirimle; ‘’ ayak bastığımız, suyunu içtiğimiz, havasını soluduğumuz şu coğrafyanın Allah Huzurunda birey olarak KDV sini ödemek zorunluluğumuz ‘’ olmalıdır.

Eğirdir; Isparta Havalimanına, Antalya Havalimanına, Konya, Burdur, Ankara ve yakın illere orta mesafede olması sebebi ile neden bu kadar atıl konumda bunun sebepleri incelenmelidir.

Elma zirai ekonomik değeri olan ürün iken, neden Türev ürünleri Turizm ile hayata döndürülmemiştir?

Eğirdir; genç nüfus olarak işsizliğe bağlı olarak göç vermesine neden olmuş ve sorunun çözümü yerinde geliştirilememiştir?

İkamet eden insanlarımız zaruri ihtiyaçlarını bile zorunluluktan neden en yakın Isparta da çözmektedir. Devlet memurlarımızın bir çoğu neden Isparta da ikamet etmektedir.?

Akşam 18.00 dan sonra neden Eğirdir de hayat durmaktadır. Sahil ıssız bir ortama dönüşmektedir.

Acaba bu soru ve sorunların çözümü TURİZM olabilir mi?

Turizme ne kadar önem veriyoruz, vermeliyiz?

Evet değerli okuyucularım, düşündükçe parmaklarım klavyeden çekilmiyor. Galiba çok düşünecek ve çok istişare edecek işler vardır. Umudumuz bunların çözülmesi ve Eğirdir’imizin Hak ettiği seviyelere ulaşmasıdır.

15-22 Nisan Turizm Haftası nedeni ile başta sektör de çalışan ve emek veren dostlarımın ve İlçemizin Turizm Haftasını Kutluyorum.

Turizm hayattır, Turizm nefes alma şeklidir…

 

Mehmet DEMİREL

TUTAP ( Türkiye Turizm Tanıtma Platformu ) Eğirdir Temsilcisi

BEP ( Bizim Eğirdir Platformu ) Başkan Yardımcısı

Eskiciler Konağı Nis Otel Müdürü

m_demirel08@hotmail.com , 0530 643 72 06

 

 

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap