EĞİRDİR GÖLÜ KEREVİT ÇALIŞTAYI 29 NİSAN’DA
DÜZENLENECEK
Eğirdir
Gölü’nde Kerevit üretimindeki daralmanın nedenlerini ortadan kaldırmak ve çözüm
yollarını ortaya koymak amacıyla, Eğirdir Su Ürünleri Araştırma İstasyonu
Müdürlüğü (SARİM) tarafından 29 Nisan 2014 Salı günü Isparta Barida Otel’de
“Eğirdir Gölü Kerevit Çalıştayı” düzenlenecek.
Konu
ile ilgili olarak bugün gazetemize bilgi veren Eğirdir Su Ürünleri Araştırma
İstasyonu Müdürü Şakir Çınar, şunları söyledi:
“Ülkemizin
doğal türü olan ve gerek ekonomik gerekse ekolojik açıdan önemli bir yere sahip
olan Türk kereviti (Astacus leptodactylus) iç sularımız için son derece önemli
bir ihraç ürünümüzdür.
Bu
yönüyle kerevit, balıkçılarımız için önemli bir gelir, ülkemiz için önemli bir
döviz kaynağı olmuştur. Kerevit populasyonları 1985 yılında ortaya çıkan
kerevit vebası, aşırı avcılık, kirlilik gibi nedenlerden dolayı kerevit
üretimimiz ortalama 8000 tonlardan 300 tona kadar düşmüştür.
Kerevit
populasyonlarındaki bu azalmanın karşısında gerçekleştirilen projeler sonucunda
Kurumumuz bünyesinde Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) desteğiyle
Türkiye’deki ilk kerevit kuluçkahanesi kurulacaktır. Isparta İl Özel İdaresi
tarafından ihalesi yapılan haçeri için arsa teslimi yapılmış ve bu inşaat
yaklaşık 5 ay sonra tamamlanacaktır. Kuluçkahanenin iç tefrişat ihalesi de 9
Nisan 2014 tarihinde gerçekleştirilmiş olup yüklenicilerle sözleşme aşamasına
gelinmiştir. Toplam olarak yaklaşık 1,5 milyon TL yi aşacak olan AR-GE
merkezimiz ülkemizdeki ileri ARGE merkezlerinden birisi olacaktır. Bu merkez
ile kerevitle ilgili yapılacak tüm araştırmaların merkezi Eğirdir olacaktır.
AR-GE merkezimizin oluşturulmasında Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel
Müdürü Doç. Dr. Masum BURAK ile Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Dr.
Durali KOÇAK’ın büyük katkıları olmuştur. BAKA Genel Sekreteri Sayın Tuncay
ENGİN beyin katkılarını unutmamak gerekir.
Üretimdeki
bu daralmanın sebeplerini ortadan kaldırmaya ve çözüm yollarının ortaya konması
ve bu çözüm yollarının oluşturulmasındaki kurumumuzun merkez olma düşüncesiyle;
29 Nisan 2014 tarihinde Isparta Barida Hotel’de, Gıda Tarım ve Hayvancılık
Bakanlığı ve BAKA desteğiyle “Eğirdir Gölü Kerevit Çalıştayı”
gerçekleştirilecektir. Çalıştaya BAKA, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel
Müdürlüğü (TAGEM), Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü (BSGM), Çevre ve
Şehircilik Bakanlığı Isparta Birimi, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Isparta
Birimi, Meyvecilik Araştırma İstasyonu Müdürlüğü, Su Ürünleri Merkez Araştırma
Enstitüsü, Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Üretme ve Eğitim Enstitüsü Müdürlüğü,
Elazığ Su Ürünleri Araştırma İstasyonu Müdürlüğü, İl Müdürlükleri, Isparta İlçe
Müdürlükleri, Sektör Temsilcileri, Balıkçı Kooperatifi Başkanları, Basın Yayın
ve 23 farklı Üniversite’den araştırmacı ve Öğretim Üyeleri davet edilmiştir.
Çalıştayda, kerevit yetiştiriciliği,
avcılığı ve sosyo-ekonomisine ilişkin sorunlar ele alınacak. Açılış konuşmaları
ile başlayacak olan program, çağrılı bildiriler ile devam edecektir. İlk günkü
program Eğirdir Mavigöl otelde düzenlenecek olan gala yemeğiyle son bulacaktır.
Programın ikinci gününde kurumumuz ile Isparta’nın Tarihi ve turistik yerlerini
kapsayan bir gezi planlanmıştır.
Çalıştayda
ele alınacak konular:
1- Eğirdir Gölü’nde stoklarını etkiyen
faktörler
2- Yasal koruma prosedürü
3- Sürdürülebilir kerevit (Astacus
leptodactylus) stok yönetimi
4- Kerevit stokundaki avcılık kaynaklı
değişimler
5-Kerevit avcılığında av aracı seçiciliği
6- Kerevit yetiştiriciliğinde alternatif
besleme çalışmaları
7- Kerevit avcılığının ekonomik önemi ve
avcıların sosyo-ekomik analizi
8- Plaque hastalığı ile mücadelede son
durum diğer enfeksiyoz hastalıklar
9- Kerevit üretim ve yetiştiriciliğinde
karşılaşılan sorunlar konuları çalıştayda ele alınacak önemli konulardır.”
Çalıştay Kurulu şu isimlerden oluşuyor:
Çalıştay Onur Kurulu
Doç. Dr. Masum BURAK – Tarımsal
Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü
Dr. Durali KOÇAK – Balıkçılık ve Su
Ürünleri Genel Müdürü
Çalıştay Başkanı
Şakir ÇINAR – Eğirdir Su Ürünleri Araştırma
İstasyonu Müdürü
Çalıştay Düzenleme Kurulu
Erdinç VESKE – Tarımsal Araştırmalar ve
Politikalar Genel Müdürlüğü
Kadir ÇAPKIN – Su Ürünleri Araştırma
İstasyonu Müdürlüğü-Eğirdir
Soner SAVAŞER – Su Ürünleri Araştırma
İstasyonu Müdürlüğü-Eğirdir
Mehmet CİLBİZ – Su Ürünleri Araştırma
İstasyonu Müdürlüğü-Eğirdir
Dr. Meral APAYDIN YAĞCI – Su Ürünleri
Araştırma İstasyonu Müdürlüğü-Eğirdir
Mustafa CEYLAN – Su Ürünleri Araştırma
İstasyonu Müdürlüğü-Eğirdir
Fuat BİLGİN – Su Ürünleri Araştırma
İstasyonu Müdürlüğü-Eğirdir
Rahmi UYSAL – Su Ürünleri Araştırma
İstasyonu Müdürlüğü-Eğirdir
Mehmet CESUR – Su Ürünleri Araştırma
İstasyonu Müdürlüğü-Eğirdir
Çalıştay Bilim Kurulu
Prof. Dr. Ahmet ALP - Kahramanmaraş Sütçü
İmam Üniversitesi
Prof. Dr. İsmet BALIK - Ordu Üniversitesi
Prof. Dr. Osman ÇETİNKAYA – Süleyman
Demirel Üniversitesi
Prof. Dr. İbrahim DİLER – Süleyman Demirel
Üniversitesi
Prof. Dr. Öznur DİLER – Süleyman Demirel
Üniversitesi
Prof. Dr. Metin KUMLU – Çukurova
Üniversitesi
Prof. Dr. Sedat YERLİ – Hacettepe
Üniversitesi
Doç. Dr. Yıldız BOLAT – Süleyman Demirel
Üniversitesi
Doç. Dr. Yavuz MAZLUM - Mustafa Kemal
Üniversitesi
Yrd. Doç. Dr. Fahrettin YÜKSEL – Tunceli
Üniversitesi