2018'de Eğirdir Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (SAREM) tarafından yürütülen tıbbi sülük üretim araştırmaları sonucunda elde edilen yaklaşık 2.000 adet araştırma fazlası sülük, doğaya bırakıldı.
Konu ile ilgili olarak bilgi veren araştırmacılar “Dünyada, doğadan toplanan sülüklerin ticaretinde Türkiye yaklaşık %80'lik paya sahiptir. 2014'de kabul edilen "Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları Yönetmeliği" kapsamında kliniklerde kullanılacak olan sülüklerin üretim yerinden ve steril sülük elde edilen işletmelerden temin edilmesi gerekmektedir. Ülkemizdeki tıbbi sülük popülasyonlarının gün geçtikçe azalmakta olduğu bilimsel çalışmalara dayalı raporlardan anlaşılmaktadır. Gerek doğadaki tıbbi sülük stoklarının takviye edilerek ülkemizin sülük ticaretindeki pozisyonunun güçlendirilmesi, gerekse sözü edilen yönetmelik gereklerinin karşılanması amacıyla üzerinde yeterli bilgi bulunmayan sülük üretim standartlarının oluşturulmasına ihtiyaç bulunmaktaydı.
Bu amaca dönük olarak Tarım ve Orman Bakanlığı, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü'ne bağlı olarak faaliyet göstermekte olan Eğirdir SAREM bünyesinde 2015'de Tıbbi Sülük Araştırma Ünitesi kuruldu. Eğirdir Gölü çevresi sulak alanlarından toplanan anaç sülükler ile kurulan ünitede, tıbbi sülük Hirudo verbana türünün üretim standartlarının oluşturulmasına yönelik araştırma faaliyetlerine ve bu faaliyetlerden elde ettiği sülükler ile doğadaki popülasyonları güçlendirmeye devam edilmektedir. 28 Şubat 2019 tarihinde üretimden elde edilen ve ortalama ağırlıkları 0,30 gram olan yaklaşık 2.000 adet sülük, ticari düzeyde sülük toplayıcılığının yapılmakta olduğu Eğirdir Gölü Gelendost bölgesindeki sulak alana bırakılmıştır.” Dedi.
Bir sülüğün bir üreme sezonunda 100 kadar yavru verebildiği dikkate alındığında, av dönemi yasağına titizlikle uyulması ile birlikte Eğirdir SAREM tarafından doğaya bırakılan yaklaşık 2.000 adet sülüğün, popülasyonlara önemli bir katkı sağlaması ve sülük toplayıcılarına ekonomik kazanç oluşturması bekleniyor.