Kıvılcımı ISVAK çaktı...
Zeki TARHAN
Isparta Valiliği, ISVAK ve Süleyman Demirel Üniversitesi Su Enstitüsü Müdürlüğü'nün 6 Şubat 2019 Çarşamba günü birlikte düzenledikleri "Gözbebeğimiz Eğirdir Gölü Paneli; Sorunlar ve Çözümleri Çalıştayı" Prof. Dr. Lütfü Çakmakçı Kültür Merkezi'nde büyük bir katılımla gerçekleştirildi. Toplantıya sabah saat 09.30-10.00 arasındaki açılış konuşmalarıyla başlandı.
Bütün bir gün devam eden bu çok önemli ve yoğun ilgiyle gerçekleştirilen çalıştay, konuyla ilgili öğretim üye ve kamunun temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirildi. Çalıştaya 5 oturumda devam edildi. Oturumlarda şu konulara yer verildi:
"Eğirdir Gölü'nün Geçmişi ve Bugünü" başlıklı ilk oturumda; "Tarihte Eğirdir Gölü", "Eğirdir Gölü: Günümüzdeki Durum" ve "Eğirdir Gölü" adlı iki bildiri sunuldu.
"Eğirdir Gölü'nün Su Bütçesi" adlı ikinci oturumda; "Sürdürülebilir Sulak Alan Yönetimi Açısında Su Bütçesi Hesaplanmalarının Yeri ve Önemi: Eğirdir Gölü"; "DSİ Faaliyetleri", "DSİ ve Eğirdir Gölü Havzası Projeleri", "Eğirdir Gölü'nün Meteorolojik Açıdan Değerlendirilmesi" başlıklı bildiriler sunuldu.
Eğirdir Gölü ve Su Kalitesinin işlendiği 3. Oturumda ise "Eğirdir Gölü Havzası'ndaki Baskılar ve Su Kalitesinin Etkileri", "Eğirdir Gölü Su Kalitesinin Mevcut Durumunun Değerlendirilmesi" ile "Eğirdir Gölü Özel Hükümleri" adlı konular işlendi.
"Eğirdir Gölü Su Ürünleri ve Kuş Faunası" adlı 4'ncü Oturumda; "Eğirdir Gölü Balık Faunası'nın 100 yıllık Değişim Süreci ve Balıkçılığa Etkisi", "Eğirdir Gölü'nde Balıklandırma Faaliyetleri" ve "Göller Bölgesi-Eğirdir Gölü Ornitofaunası ve Karşılaşılan Sorunlar, Çözüm Önerileri" üzerinde duruldu.
Sunulan bildirilerin tamamlanmasının ardından, konu ile ilgili çok yararlı tartışmalar yapıldı. Eğirdir Gölü ile ilgili çıkarımlar ortaya konuldu. Çalıştayın son oturumu olan kapanış bölümünde "Çözüm Önerileri" adı altında bir panel gerçekleştirildi. Konularında uzman olan bilim insanlarının Eğirdir Gölü ile ilgili çözüm önerileri ortaya konulurken, çalıştayı izleyen katılımcıların da görüşleri dikkate alınarak panelistlere katılımcılar tarafından sorular yönetildi.
Süleyman Demirel Üniversitesi Rektörlüğü tarafından, ileri bir tarihte çalıştayda sunulan bildiri, öneri ve tartışmalar kitap olarak bastırılacaktır. Böylece "Göz bebeğimiz Olan Eğirdir Gölü'nün Sorunları ve Çözümleri" konusunda kamuoyu belgilendirilmiş olacaktır.