Türkiye'nin yüzölçümü bakımından dördüncü, içme suyu rezervi bakımından ikinci sırada yer alan Eğirdir Gölü'nün mevcut su kalitesinin korunması ve sürdürülebilir kullanımının sağlanması için havzadaki her türlü faaliyetin düzenlenmesi amacıyla gerekli hukuki ve teknik esasları içeren "Eğirdir Gölü Özel Hükümleri"nin revize edilmesi konusu görüşüldü.
12 Aralık 2018 Çarşamba günü Saat 14.30'da Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (MAREM) toplantı salonunda gerçekleştirilen Eğirdir Gölü Özel Hükümleri Değerlendirme toplantısı yaklaşık 2 saat sürdü.
Kaymakam Abdullah Akdaş başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya; Belediye Başkanı Ömer Şengöl, Eğirdir Belediyesi İmar Müdürü Gülay Uysal, Belediye Harita Mühendisi Ebubekir Genç, Eğirdir Milli Emlak Şefliğinden Atakan Arıkan, Eğirdir Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıdoğan, Isparta Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden Biyolog Can Akdemir ve Çevre Yüksek Mühendisi Ayşe Budak, Isparta Tarım ve Orman İl Müdürü Enver Murat Dolunay, Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü Müdürü Şakir Çınar, Müdür Yardımcısı Fuat Bilgin, Esnaf Odası Başkanı Murat Yalkın, Ak Parti Eğirdir İlçe Belediye Başkan Aday Adayı Veli Gök, Eğirdir İlçe Tarım ve Orman Müdürü Uğur Turgut, Mühendis Süleyman Can, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Müdürü Arif Bıyık, DSİ 18. Bölge Müdürlüğü Şube Müdürü Himmet Karğı, Mühendis Neslihan Kabakcı, Eğirdir MAREM'den Halit Yıldız, Doç. Dr. Cenk Küçükyumruk, İl Özel İdaresi Su ve Kanal Hizmetleri Müdür V. Mehmet Sel, İl Özel İdaresi İmar ve Kent Müdürü Mehmet Uçan ile gazetemiz sahibi Abdullah Sinan ve muhabirimiz Emel Turan Kartal katıldı.
Eğirdir Gölü Özel Hükümlerinin bazı kanunlarının yeniden revize edilmesi konusunun görüşüldüğü toplantıda Kaymakam Abdullah Akdaş, hükümlerden dolayı Eğirdir’e yapılacak olan bir çok yatırımın gerçekleştirilemediğini ifade etti.
“KAMUOYU NET BİLGİLENSİN”
Eğirdir Gölü Özel Hükümleri Değerlendirme toplantısında bir konuşma yapan Kaymakam Abdullah Akdaş şunları söyledi: “Eğirdir Gölü Özel Hükümler konusunda çeşitli spekülasyonlar, farklı yorumlar, farklı bilgiler sosyal medyada dolaşıyor. Zaman zaman bizim üstlerimiz, siyaset mekanizmasındakiler bizlere sorular yönetiyorlar. Nedir, ne değildir? diye, özel hükümler ilan edilmiş, kesinleşmiş. Özel Hükmü hazırlayanlar ile biz herkesin fikrini aldık. Eğirdir için bir tane itiraz aldık. En son olarak Eğirdir Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (SAREM)'nün bir yatırımı Eğirdir Gölü Özel Hükümlerine takıldı. Yaklaşık 14 milyon liralık yatırım. Bu nedenden dolayı iptal edildi. Ödeneğin bir kısmı farklı illere tahsis edildi. Göl ve çevresinde yapılması planlanan bazı yatırımlar konusunda da yatırımcılarımız tereddüt içerisine giriyor. Örneğin; bir turizm yatırımı için bizlerle görüşmeye gelen arkadaşlarımıza net cevaplar veremiyoruz. Bir yatırımcı ilçemize gelse dese ki; biz bir otel yapmak istiyoruz. Falanca yere yapmak istiyoruz. Biz de Belediye sınırları içerisinde imar planı geçerli, o imar planında turizm tesisi alanı olarak gösterilmiş bir yer var ise orada bir yatırım yapmaya herhangi bir engel yok derdik. O arkadaş da yatırım planını yapar ve daha sonra Yeşil Kuşak’a tak diye takılıverirdi.
Buradaki toplantımızın amacı; bu özel hükümler, özellikle Eğirdir ilçemizde neyimize engel oluyor? Neyimize engel olabilir? Ne düşündük de bunu planladık ve yapamadık? Veya böyle talepler geldiği vakit biz talebi yapan kurumsa kuruma veya özel müteşebbisse ona nasıl bir cevap vereceğiz? Nereye, kime yönlendireceğiz? Bu işin gerçek sahibi kim? konularındaki kafa karışıklığını gidermektir.
Buradan çıkacak raporu kamuoyu ile paylaşalım, kamuoyu da bu konuda net bilgilensin.”
“SOMUT ADIMLAR ATILSIN”
Daha sonra söz alan Eğirdir Belediye Başkanı Ömer Şengöl de Özel Hükümlerden dolayı Eğirdir’e adeta bir çivi bile çakamadıklarını ifade ederek "Bu özel hükümler çıktığından beri neredeyse Eğirdir’de yaşamak yasak. Masa başında oturup bunları yazmak, ceza yazmak çok kolay, önemli olan Eğirdir için somut adımlar atılması” dedi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğüne serzenişte bulunan Başkan Şengöl “…DSİ’nin kendi verdiği 55 yıllık kodlar elimizde. Bunu sorduğumuzda herkes başka telden cevap veriyor. DSİ’ye sorsan 'bizim işimiz Gölün suyunu biriktirmek, tarıma bu suyu vermek.' diyor.
Devlet bu işe parmak atmadan önce Eğirdir’den bir Allah kulu şikayetçi değildi. Kovada Kanalı açılmadan öncesinden Eğirdir ve çevresinde yaşayanlardan kimse şikayetçi değildi. Kanal yapılmadan önce buraların tümü büyük ölçüde arpa, buğday tarlasıydı. O da gölün basmadığı zaman, bataklık haline gelmediği zaman kullanılıyordu.
“919,30 NEREDEN ÇIKTI?...”
Gelendost’ta, Yalvaç’ta sulu tarım yok. Ona rağmen bir çok yıllar kod 919’u geçmiyor. Şimdi DSİ ve Çevre Bakanlığına bir sormalı bu 919,30 nereden çıktı gereği neydi?
“KAPALI SİSTEME NEDEN GEÇİLMİYOR?...”
30 metre bir yeşil kuşak var. Buraya hiçbir şey yapılamaz. Bu kuşak o kadar kaba geçilmiş ki; Örneğin; Eski Emniyet Müdürlüğünün binası şimdiki Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün bulunduğu yer. 30 metre ölçtüğümüz zaman orada yalıyar var. Orada 1 metre yeşil kuşak yapılacak bir yer yok. Özel Hükümlere bakıldığında 3 yıl içerisinde kapalı sisteme geçilecek diyor. DSİ’ye sorsan 'Ankara’dan ödenek ayrıldı da biz mi başka yerde kullandık? Ödenek ayrılmadı onun için bekliyoruz' diyor.” diye konuştu.
“ÇAY BARAJI 20 YILDIR YAPILACAK???”
Konuşmasında Çay Köyü’nde bulunan Çay Barajının Eğirdir Gölü’ne büyük zarar verdiğini ifade eden Belediye Başkanı Ömer Şengöl; “Ben biliyorum ki en az 20 yıldır Çay Köyü Barajı yapılacak. Aksu Enerji’den gelen çamur Göle intikal etmeyecek. Çamur hala daha göle akıyor. Buradaki Çay Barajı yapılacak. Orada su bir dinlenecek. Çamur orada kalacak. Temiz su göle gelecek. Bu projenin ilk yapılışından beri bu olacak” dedi.
Başkan Şengöl, sözlerine şöyle devam etti; "Türkiye’de çıkan kanun; 'Belediye, resmi daireler, araziler buna kayıtlı. Bu yönetmelikte yazılanları yapmayanlar şu cezayı alacaklar, genel müdürlükten düşürülecekler, memurlukları bitecek, bütçeyi ayırmayan milletvekillerini tart edeceğiz veya bakanları görevden alacağız' demiyor.
“GAYRİ CİDDİ BİR ÇALIŞMA”
Şimdi vur abalıya… 'Yasak hemşehrim' politikasıyla Çevre'nin elinde bir demokrasi kılıcı. Nereden bakarsa bir şey buluyor ya da bulmaya çalışıyor ceza yazmak için. Bu özel hükümlerin birbiriyle çatışan o kadar çok hükmü var ki, bana göre gayri ciddi bir çalışma.
Yeşil Kuşaklama bölge adı altında; Eğirdir Gölü'nün maksimum su kodu 919,30 imiş. Sonra 919’a düşürmüşler. Kim talep etti? Bu 30, kime ne zarar verdi, bilen yok.
Bizim yıllardır mücadelemiz bu göle müdahalenin çok kötü sonuçlarını aldığı. Bunlardan biri Levrek, biri de DSİ’nin canları istediğinde Kovada Kanalının vanasını kapatması. Bir çok şey yasak. Kum- çakıl almak yasak. Erozyonu engelleyememiş yasaklayanlar. Erozyon direk veya indirek geliyor. Bunu önleyememiş. Bu gölden 3 milyon, 4 milyon kum çakıl alınmış. 'Kum çakıl alınamaz' ibaresi bilimsel bir hale getirilmeli. Buralardaki yapılara bir bakın. Bir çoğu Eğirdir Gölü'nün kumuyla yapıldı. Eğirdir’de başka bir kum ocağı yok. Bunu hoyratça değil de belli bir bölümde kullanmalı. En azından DSİ alsın, Çevre Müdürlüğü alsın veya Özel İdare alsın. Kamunun nezaretinde alınsın.
Tabanda mutlaka bir çalışma yapılmalı. Gölün tabanında biriken malzemeyi vurduralım kıyıya... Vursun, o dediğimiz kurumlar onları bilimsel bir şekilde alsınlar” dedi.
“EĞİRDİR GÖLÜ’NÜN BEKÇİLERİYİZ”
yasak konurken bunun halkımıza anlatılması gerektiğinin altını çizen Başkan Şengöl, “Biz Eğirdir’de ve çevresinde yaşayanlar olarak Atalarımızdan, babalarımızdan kimden kaldıysa kalsın Eğirdir Gölü'nün mirasının bekçileriyiz. Devlet bir yasaklama yaptığı zaman bize finansın karşılığını vermeli. Kamulaştırmalı veya bize buradan bazı yerlere göndermeli. Her şey yasak! Eğirdir’li taş mı yesin. Ya da eskiden olduğu gibi küçük el işiyle mi uğraşsın. Mümkün değil. Bu yasakları yaparken bizi ikna etmeli. Biz şunu bunun için yasak ettik. Şunu yaparsanız çözümü bu olmalı diye.” diye konuştu.
“EĞİRDİR’DE YAŞAMAK YASAK ASLINDA!”
Kaymakam Abdullah Akdaş’ın “Koruma mesafelerinden kaynaklı yasaklar” sorusuna da cevap veren Başkan Şengöl; “…Her şey var. Eğirdir’de yaşamak yasak aslında. Turizmin T’sini yapamazsınız. Eğirdir’e karşı kini olan, Eğirdir düşmanı olan birileri Eğirdir’e bir şey yapılmasın diye bunları icat etmişler önümüze getirmişler." diyerek Özel Hükümlere göre yasak olan bazı şeyleri şöyle sıraladı:
- 0-30 metre imar planında sadece ağaç dikilebilir. (Buna göre, Kaymakamlığı, Belediyeyi kaldırmamız lazım.)
- Karayolu yapmak yasak.
- Yeni Akaryakıt İstasyonu kurmak yasak.
- Sanayi teşkilatı yasak.
- Turistik tesis yasak.
- Hayvancılık yasak.
“SU KODU 917 METRE’YE ÇEKİLMELİ”
Sözlerinin sonunda Eğirdir Gölü’nün su kodunun 919.00 metreden 917.00 metreye çekilmesi konusunda bir önerge veren Şengöl, "Makamlarda oturup bunları yazmak kolay. Önemli olan somut adımlar atılmalı" diyerek konuşmalarını tamamladı.
Eğirdir Belediye Başkanı Ömer Şengöl’ün konuşmalarının ardından Kaymakam Abdullah Akdaş, kurum müdürlerine söz verdi. Kurum müdürleri de görüşlerini bildirdiler.
Kapanış konuşmasını yapan Kaymakam Abdullah Akdaş, Eğirdir Gölü’nün atalarımızdan bizlere emanet olduğunu, bu emaneti gelecek kuşaklara bırakılması için gerekli çalışmaların bir an önce yapılması gerektiğini vurguladı.
Bu toplantıdan çıkan sonuçların bir rapor haline getirilerek yeniden bir toplantı yapılacağını ifade eden Kaymakam Akdaş, toplantıya katılan bütün kurum yetkililerine teşekkür ederek, Eğirdir Gölü Özel Hükümlerinin yeniden revize edilmesiyle birçok sorunun ortadan kalkacağını dile getirdi.
EMEL TURAN KARTAL (AKIN)