ORGANİK TARIM
GÖNÜLLÜLERİ GÖREVE HAZIR
Ankara
İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, ortaokul öğrencilerine yönelik organik
tarım eğitimi veriyor. Eğitim sonunda öğrencilere çeşitli hediyelerle birlikte
“Organik Tarım Gönüllüsü” kartı da verilerek toplumun bu konuda bilinçlenmesi
için bildiklerini herkese anlatmaları isteniyor.
Hiçbir
kimyasal madde kullanmadan, sadece kültürel önlemler ve zararlılarla biyolojik
mücadele yapılarak üretim yapma şekli olan organik tarımın çevre ve insan
sağlığı açısından taşıdığı önemin vurgulandığı eğitimlerde, organik tarımın ne
olduğu, faydaları ve organik ürünlerin nasıl anlaşılabileceği gibi konularda
öğrencilere bilgi veriliyor. Organik üretim yapanların sertifikasyon şirketleri
tarafından verilen sertifikaları almak zorunda oldukları, sertifika kuruluşları
tarafından denetlenip onay almadan üretilen ürünlerin organik ürün
sayılamayacağının kaydedildiği eğitimlerde, organik ürün üzerinde olması
gereken logolar öğrencilere tanıtılıyor, Türkiye ve Ankara’daki organik ürün
üretimi hakkında da bilgiler veriliyor.
Öğrencilerin
anlayabileceği içerikte hazırlanan sunum eşliğinde gerçekleştirilen,
öğrencilerin ilgi ve dikkatle takip ettikleri ve yönelttikleri sorularla katkı
sağladıkları toplantılarda öğrencilere ayrıca, sembolik “Organik Tarım
Gönüllüsü Kartı” verilerek organik tarımı çevrelerine, ailelerine ve
alışverişte karşılaştıkları insanlara anlatmaları hedefleniyor.
Aldıkları
bilgiler ışığında organik tarımın ne olduğunu kavradıklarını belirten
öğrenciler, daha önce de organik ürün tükettiklerini, organik ürün olup
olmadığına da satıcının ifadeleriyle karar verdiklerini söylediler. Bu
eğitimden sonra ise organik ürün alırken logolara dikkat edip, sertifika
soracaklarını ifade eden öğrenciler öğrendikleri bilgileri başkalarıyla da
paylaşacaklarını kaydettiler.
Dünyada
nüfusun hızla artmasına paralel olarak insanların en temel hayat kaynağı gıdaya
olan ihtiyacın da giderek arttığını vurgulayan Ankara İl Gıda, Tarım ve
Hayvancılık Müdürü Muhsin Temel, gıda üretiminde verim ve kaliteyi artırmanın
yanında doğanın dengesini bozmadan, sürdürülebilir üretim yapmanın da büyük
önem taşıdığını söyledi.
Organik
tarım uygulamalarının dünyada ve ülkemizde giderek yaygınlaştığına dikkati
çeken İl Müdürü Temel, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının kontrol ve
denetimi altında üretilen organik tarım ürünlerine tüketicilerin talebinin
giderek artış gösterdiğine işaret ederek, “Buna paralel olarak birçok ürün
organik ürün diye piyasada satılıyor. Özellikle dış görünümü kötü olan ürünlere
tüketiciler organik ürün diye rağbet gösteriyorlar. Bir ürünün organik
olabilmesi için şartları yerine getirdiğini gösteren sertifikasının satıcıda
bulunmasının yanı sıra ürün üzerinde organik ürün ve sertifikasyon şirketinin
logosu bulunması gerekir. Biz de tüm bunları çocuklarımıza anlatarak, hem
gelecekte daha iyi bir organik tarım bilincinin oluşmasını hedefliyoruz, hem de
çocuklarımızdan ‘Organik tarım Gönüllüsü’ olarak eğitimde öğrendiklerini
ailelerine, akrabalarına ve alışverişte karşılaştıkları diğer insanlara
anlatarak tüm Ankara’ya ulaşmaya çalışıyoruz” dedi.
TZOB Genel Başkanı Bayraktar: “Gıda ve
tarımda Ocak ayında 1,58 milyar dolar ihracat yapıldı”
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel
Başkanı Şemsi Bayraktar, gıda ve tarımda Ocak ayında 1,58 milyar dolar ihracat,
940 milyon dolar ithalat yapıldığını, tarım ve gıdada Ocak ayında 640,6 milyon
dolar dış ticaret fazlası verildiğini bildirdi.
Şemsi
Bayraktar, yaptığı açıklamada, tarım ve gıdada Ocak ayında ihracatın, geçen
yılın aynı ayına göre yüzde 12,3 artarak 1 milyar 407 milyon 946 bin dolardan 1
milyar 580 milyon 467 bin dolara yükseldiğini, ithalatın ise yüzde 0,8 azalarak
947 milyon 475 bin dolardan 939 milyon 893 bin dolara indiğini belirtti.
Bayraktar,
Ocak ayında genel ihracatın yüzde 8,6 artarak 11 milyar 481 milyon 992 bin
dolardan 12 milyar 472 milyon 504 bin dolara çıktığını, genel ithalatın ise
yüzde 2,6 artışla 18 milyar 802 milyon 329 bin dolardan 19 milyar 291 milyon
726 bin dolara yükseldiğini bildirdi.
-Fasıllar
itibarıyla ihracat, ithalat rakamları-
Fasıllar
arasında 2014 yılı Ocak ayında oransal olarak en fazla ihracat artışının yüzde
317,5 ile hububatta görüldüğünü, bu ürünü yüzde 139,1 ile canlı hayvan, yüzde
73,8 ile tütün ve tütün yerine geçen işlenmiş maddelerin izlediğini belirten
Bayraktar, şunları kaydetti:
“Hububat
ihracatı 4 milyon 388 bin dolardan 18 milyon 320 bin dolara, canlı hayvan
ihracatı 508 bin dolardan 1 milyon 215 bin dolara, tütün ve tütün yerine geçen
işlenmiş madde ihracatı 62 milyon 919 bin dolardan 109 milyon 360 bin dolara
çıktı.
Ocak
ayında 78 milyon 692 bin dolarlık süt ürünleri, yumurtalar, tabii bal, diğer
yenilebilir hayvansal menşeli ürünler, 98 milyon 174 bin dolarlık yenilen
sebzeler ve bazı kök ve yumrular, 102 milyon 776 bin dolarlık değirmencilik
ürünleri, malt, nişasta, inülin, buğday glüteni, 151 milyon 246 bin dolarlık
hububat, un, nişasta veya süt müstahzarları, pastacılık ürünleri, 176 milyon 91
bin dolarlık sebzeler, meyveler, sert kabuklu meyveler ve bitkilerin diğer kısımlarından
elde edilen ürünler ihracatı yapıldı.
-Meyve
ihracatında düşüş-
En
büyük ihracat kalemi yenilen meyveler ve yenilen sert kabuklu meyveler
ihracatının yüzde 14,6 düşüşle 389 milyon 82 bin dolardan 332 milyon 171 bin
dolara indi. Etler ve yenilen sakatat ihracatı yüzde 9,1 azalmayla 56 milyon
517 bin dolardan 51 milyon 387 bin dolara, hayvansal ve bitkisel katı ve sıvı
yağlar, yemeklik katı yağlar ihracatı yüzde 5,9 düşüşle 104 milyon 175 bin
dolardan 98 milyon 62 bin dolara indi.
İthalatta en fazla artış yüzde 138,9 ile
meşrubat, alkollü içkiler ve sirkede, yüzde 121,9 ile şeker ve şeker
mamullerinde görüldü. En fazla ithalat 201 milyon 840 bin dolarla hayvansal ve
bitkisel katı ve sıvı yağlar, yemeklik katı yağlarda, 151 milyon 950 bin
dolarla hububatta yaşandı.”