EĞİRDİR SARİM PROJELERİYLE GÖZ DOLDURUYOR

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,EĞİRDİR SARİM PROJELERİYLE GÖZ DOLDURUYOR
Haberin Tarihi: 15.2.2014 09:36:00 - Okunma Sayısı:3863 defa okundu.

Eğirdir Su Ürünleri Araştırma İstasyonu Müdürlüğü (SARİM) başarıdan başarıya koşuyor.

EĞİRDİR SARİM PROJELERİYLE GÖZ DOLDURUYOR

 

SARİM’İN 2 PROJESİ KABUL EDİLDİ…

 

Eğirdir Su Ürünleri Araştırma İstasyonu Müdürlüğü (SARİM) başarıdan başarıya koşuyor. Eğirdir Su Ürünleri Araştırma İstasyonu Müdürlüğü personellerinden Su Ürünleri Yüksek Mühendisi Süleyman Oğuz Korkut’un “Eğirdir Gölü’nde Hayalet Avcılık Materyallerinin Varlığı ve Etkilerinin Araştırılması” ve Su Ürünleri Yüksek Mühendisi Cafer Bulut’un “Eğirdir, Beyşehir, Uluabat ve İznik Göllerinin Su-Sediman Yapısı ile Makrofit, Bentoz, Plankton ve Ekonomik Su Ürünleri Türlerinde Ağır Metal Düzeylerinin Araştırılması” projeleri Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğünce kabul edildi.

 

            Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğünce kabul edilen projeleri tanıtmak amacıyla dün bir toplantı düzenlendi. Toplantıya Kaymakam Yalçın Yılmaz, Belediye Başkanı O. Nuri Özmeral, Eğirdir Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe ve EKO-BİR  Müdürü Uğur Turgut, HAS Su Ürünleri A. Ş. Genel Md. Mustafa Hobanoğlu, SDÜ Eğirdir Su Ürünleri Öğretim Üyeleri, Gıda Tarım İl ve İlçe personeli, EKO-BİR  personeli, Eğirdir Su Ürünleri Araştırma İstasyonu Müdürü Şakir Çınar ve personeli, Balıkçılar ve Basın mensupları katıldılar.

            Proje tanıtım toplantısı protokol konuşmaları ile başladı. Öncelikli olarak söz alan Eğirdir Su Ürünleri Araştırma İstasyonu Müdürü Şakir Çınar “Eğirdir Gölü’nde yeniden balık popülasyonunun canlılık kazanması için 36 projenin yapıldığını, bunun 17 tanesinin Eğirdir Gölü ile ilgili olduğunu  dile getirdi.

            Çınar, sözlerine şöyle devam etti: “Türkiye’de 4 tane Araştırma istasyonu var. Bunlar: Trabzon, Antalya, Elazığ  ve Eğirdir. İç su balıkçılığında %70’i Eğirdir Su Ürünleri Araştırma İstasyonu Müdürlüğü’nün sorumluluğu altında. Türkiye’de 110 bin ton Alabalık üretiliyor. Bunun 30 bin tonu Eğirdir’de inceleniyor.

            Eğirdir SARİM bu zamana kadar 36 proje üretti. Bunun 17’si Eğirdir Gölü ile ilgili. Kurumumuz 3 yıldır da Eğirdir Gölünü balıklandırma çalışması yapıyor. Tarihinde ilk olmuştur, İnşallah önümüzdeki günlerde Kerevit Kuluçkahanemiz yapılıyor. Yaklaşık 150 gün sonra inşallah onu da hep birlikte açacağız. Eğirdir Gölü’nde bir sorun olduğunda kurumumuz çözen haline gelecek.

            Bu yıl Sudak Balığı ile ilgili bir proje yapıp onu da Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğüne sunacağız. Amacımız iyi bir balık üretip gölümüze salmak. Yine önümüzdeki yıllarda Tıbbi Sülük, ova kurbağasını da sektöre kazandıracağız. Amaçlarımız arasında Gavinne, Sıraz, Eğrez balıklarımızı da tekrar Eğirdir Gölü’ne kazandırmaktır.” şeklinde konuştu.

            Çınar sözlerinin sonunda emeği geçenlere teşekkürlerini sundu.

            Daha sonra bir konuşma yapan Belediye Başkanı O. Nuri Özmeral ise; “Bugüne kadar enstitümüze çok yardımcı olduk. İnanıyorum ki bizden sonraki gelecek olan kişiler de yardımcı olacak. 80’li yıllarda ilk önce Enstitü olarak açılmıştı. Şimdi istasyon haline geldi. Bence isminin istasyon olması önemli değil, önemli olan buranın yaptığı projelerdir. Buradaki kişiler hep proje yapıyorlar. Bu da Eğirdir için çok gurur verici. Müdürümüze ve personeline üstün gayretleri için teşekkür ediyor ve üstün başarılar diliyorum” dedi.

            Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Uğur Turgut ise, “Eğirdir Su Ürünleri Araştırma İstasyonu Müdürlüğü (SARİM)’in 36 projesi var. Bundan çok büyük mutluluk duyuyoruz. 1 Eylül 2010 ve 2012 yılını kapsayan Deniz ve Göllerde misina ağı yasaklanmıştır. Eğirdir’de de yasaklandığı için bazı balıkçı arkadaşlarımızın da sorunlar yaşadığını biliyoruz. Amacımız konulan yasaklara uymak. Eğirdir Gölü’nün her bakımından sürdürülebilmesi için yani her türlü korunmasında mükellefiz. Hepimizin üzerine bir takım sorumluluklar veriliyor. Bu sorumlulukları hep birlikte yapacağız. Bu iki projemizin de hayırlı ve uğurlu olmasını diliyor, bu çalışmaları gönülden destekliyorum” dedi.

            Proje tanıtım toplantısında son olarak bir konuşma yapan Kaymakam Yalçın Yılmaz ise: “Eğirdir gerçekten ayrıcalıklı bir şehir. Devlet büyüklerimiz hiçbir il ve ilçelerde bulunmayan bir çok şey yapmış. Dağ Komando Okulu, Eğirdir Kemik Hastalıkları Hastanesi, Su Ürünleri Fakültesi, bunlar çok önemli kurumlardır. Bu projeler örnek ve güzel şeyler. Ben inanıyorum ki bu projeler Su Ürünleri sektörüne destek sağlayacak. Emeği geçen herkesi tebrik ediyor,  hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum” dedi.

            Protokol konuşmalarının ardından çay ve fotoğraf çekimi molası verildi.

            İkinci oturum toplantısında ise proje koordinatörleri Oğuz Korkut ve Cafer Bulut Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğünce kabul edilen projelerini tanıttılar.

            İlk önce Su Ürünleri Yüksek Mühendisi Süleyman Oğuz Korkut “Eğirdir Gölü’nde Hayalet Avcılık Materyallerinin Varlığı ve Etkilerinin Araştırılması” projesini tanıttı.

            Daha sonra Su Ürünleri Yüksek Mühendisi Cafer Bulut da “Eğirdir, Beyşehir, Uluabat ve İznik Göllerinin Su-Sediman Yapısı ile Makrofit, Bentoz, Plankton ve Ekonomik Su Ürünleri Türlerinde Ağır Metal Düzeylerinin Araştırılması” projesini tanıttı.

 

 

 

EMEL TURAN KARTAL

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap