EĞİRDİR TARİHİ GARI

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,EĞİRDİR TARİHİ GARI
Haberin Tarihi: 7.2.2014 10:38:00 - Okunma Sayısı:3505 defa okundu.

Yıllardır "vah"ve "tüh" söylemi ile devam eden eleştirel bakış kendini tüketirken son günlerde ulusal basından da izlediğimiz Eğirdir Tarihi Garının akıbeti, yine benzer estetikten ve kamu yararından yoksun bir projeye dönüştürülmek üzere satışa çıkarılmaktadır.

EĞİRDİR TARİHİ GARI

 

            -Bu kent Bizim İnsiyatifi-

 

Eğirdir’e ilişkin çılgın projeler tüm tahribatıyla kendini göstermeye devam etmektedir. Yeni liberal politikaların kurbanlarından biri olan Eğirdir üzerinde rantın kol gezdiği tehlikeli planlar yapılmaktadır. Yıllardır “vah” ve “tüh” söylemi ile devam eden eleştirel bakış kendini tüketirken son günlerde ulusal basından da izlediğimiz Eğirdir Tarihi Garının akıbeti, yine benzer estetikten ve kamu yararından yoksun bir projeye dönüştürülmek üzere satışa çıkarılmaktadır.

            Tarihsel önemi incelendiği zaman Eğirdir Garı, Kurtuluş Savaşı süresince önemli roller üstlenmiştir. Farklı tarihi kaynaklardan ve araştırmacılardan edindiğimiz bilgiler ışığında bu tarihsel rol 1912 yılında İzmir- Aydın- Denizli- Dinar demiryolunun Eğirdir’e ulaşması ile başlamıştır. Eğirdir gölü üzerinden yapılan sevkiyatların bu hat üzerinden Anadolu’ya ulaşımı sağlanmıştır. Kurtuluş savaşında işgale maruz kalmayan Eğirdir’den cepheye mühimmat sevkiyatı yapılmıştır. Dolayısıyla savaş sürecinde bu gar ve gardan yapılan sevkiyatın önemi büyüktür. Bunun yanı sıra İstanbul Haydarpaşa garına ulaşan bu yolculuğun ilk durak noktasını temsil etmektedir ve yıllar boyunca pek çok yolcuyu misafir etmiş bir gardır. 1914 yılında İngilizler tarafından inşa edilmiş olan bu tarihi yapı, Avrupa mimari anlayışının ilçemizdeki örneği olmaktadır.  

            Eğirdir’e tren seferlerinin durdurulması 27.01.2008 tarihinde gerçekleşmiştir. Aradan geçen 6 yıla rağmen Pamukkale Ekspresi tekrar sefere konmamıştır. Demiryolunun bakıma alındığı belirtilerek önce Isparta Eğirdir arasındaki seferler ve sonrasında Isparta Derinkuyu hattı seferden kaldırılmıştır.  2009 yılında "5793 sayılı kanunun 43 maddesi 1. fıkrasındaki hükme dayanılarak oluşturulan "teknik komisyon" tarafından TCDD mülkiyetindeki taşınmazlar "yatırım planı ve işletmecilik esasları açısından” değerlendirilmiştir. Komisyonun değerlendirmesi sonucu işletmecilik fazlası olarak belirlenen 9 adet taşınmaz ve 25 adet Gar sahasını satışı yapılmak üzere 15.05.2009 tarih 9/69 sayılı yönetim kurulu kararı ile Özelleştirme İdaresi başkanlığına devretmiştir. Devredilen garların arasında Eğirdir ve Isparta Garları da bulunmaktadır. 2014 yılına gelindiğinde yol bakım onarım çalışmaları tamamlanmasına rağmen Pamukkale Ekspresi hala sefere konulmadığı gibi 29 Ocak 2014 Çarşamba günlü Resmi Gazetede yayınlanan tebliğle TCDD mülkiyetinin toplam 1.037.78 metrekare yüzölçümlü taşınmaz 344.000.- (üçyüzkırkdörtbin) TL bedel karşılığı satılmıştır. 03.02.2014 tarihli gazete haberine göre 6 ve 7 nolu parsellerde bulunan 65,76 ve 260,29 metrekare yüzölçümlü arsalar 42.000 (kırkikibin) TL karşılığında satılmasına karar verilmiştir. Asıl mesele satışın ucuza ya da değerine satılıp satılmaması değildir, tarihsel, kültürel ve kentsel belleğin ortadan kaldırılmasına verilen bir tepkidir.

            Genel çerçevesi çizilmiş olan bu alanın kamu yararı için kullanılması amacıyla başlatılan bu sivil girişim herhangi bir siyasal düşünceye dayanmamakta ve siyasi bir oluşumla bağlantılı ilerlememektedir. “Bu kent bizim” adı ile kendisi tanımlayan bu sivil inisiyatif, sessizce Özelleştirilmesinin gündeme geldiği ve parsel satışının gerçekleştiği haberine verilen bir refleks ile başlayan bu toplumsal uyanış, Eğirdir severleri bir araya getirmiş ve Eğirdir’e ilişkin değerlerin korunmasını temel almıştır. Yaşadığı yeri sadece gündelik ihtiyaçlarının karşılanmasından ibaret saymayan bu topluluk, kente ilişkin güzel işlerde yer almayı hedeflemektedir. Tren garının korunması ile başlayan bu uyanış kültürel ve tarihsel hafızayı koruma çizgisinde ortadan kaldırılmaya çalışılan tüm değerler için benzer hassasiyeti gösterecektir.

            Tarihi Eğirdir Garının önemine dikkat çekmek maksadıyla “Bu Kent Bizim” inisiyatifi çeşitli etkinlikler düzenleme çabasındadır. 01.02.2014 tarihinde yapılan toplantıda alınan kararlar diğer sütunlarda yer almakta ve inisiyatifin hazırladığı diğer etkinlik 09.02.2014 Pazar Günü saat 14.00’te Gar Binasında buluşularak fotoğraf çekimleri ile devam edecektir. Eğirdir’in önemli değeri olan bu tarihi alanı korumak tüm Eğirdirlilere düşen bir sorumluluktur. Bu yıl 100. Yaşına giren bu değeri korumak için 9 Şubat’ta buluşmak üzere.

Bu Kent Bizim İnisiyatifi

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap