EĞİRDİR GÖLÜ’NE 500 BİN SAZAN YAVRUSU DAHA
SALINDI
Akdeniz
Su Ürünleri Araştırma Üretme ve Eğitim Enstitüsü Eğirdir Birimi havuzlarında
üretilen sazan yavrularından 500 bin adedi dün Eğirdir Gölü sularına bırakıldı.
Kaymakam
Dr. Yalçın Yılmaz, Belediye Başkanı O. Nuri Özmeral, İlçe Gıda Tarım ve
Hayvancılık Müdürü Uğur Turgut, İlçe Milli Eğitim Müdürü Yılmaz Boztoprak,
Enstitünün Eğirdir Birimi elemanlarının katıldığı bir törenle sazan yavruları
göle salınırken, Birim Müdürü Şakir Çınar, katılımcılara bilgi verdi.
Eğirdir
Gölü’ne ait sazan balıklarından sağılan yumurtalardan sazan yavrularının elde
edildiğini dile getiren Çınar, Birim bünyesinde bulunan havuzların
kapasitesinin üzerinde üretilen yaklaşık 500 bin sazan balığı yavrusunun, telef
olmaması amacıyla, tam büyümeden Eğirdir Gölü’ne salındığını söyledi. Birim
bünyesindeki havuzlarda halen 1 milyon sazan yavrusunun bulunduğunu, önümüzdeki
Eylül ayına kadar bu yavruların gelişeceğini ve ilk etapta yine 500 bin sazan
yavrusunun göle salınacağını dile getiren Çınar, Eylül ayından sonra kalan ve
tahmini 30 gr. ağırlığa ulaşması beklenen 3. Kısım 500 bin sazan yavrusunun
daha Eğirdir Gölü’ne bırakılacağını ifade etti. Sazan balığı yavrularının
Eğirdir Gölü’nün Boyalı, Tırtar ve Gelendost havzalarına salınacağını bildiren
Şakir Çınar, önceki yıllarda başlayan sazan balığı salımları ile Eğirdir
Gölü’nde sazan balığı popülasyonunda önemli bir yükselme olduğunu, popülasyonun
binde birlerden yüzde beşlere yükseldiğini, ancak bunun da yeterli olmadığını
anlattı.
Sazan
balığı yavruları yanı sıra dün Eğirdir Gölü’ne kerevit yavruları da bırakıldı.
Birim tesislerinde üretilen yaklaşık 4000 adet kerevit yavrusunun 750 adedi dün
göle salınırken, bir yaşındaki diğer yavru kerevitlerin de gölümüzün muhtelif
yerlerine salınacağı açıklandı.
Yavru
sazan ve kerevitlerin göle salınmasından sonra birim tesisleri gezilirken,
tesislerde sülük yetiştirilmesi için deneme çalışmalarının yapıldığı
bildirildi. Bu konu hakkında da bilgi veren Birim Müdürü Şakir Çınar, doğal
ortamda üreyen sülüklerin ihracat değeri bulunduğunu, tıpta kullanılan
sülüklerin kilosunun 500 liraya ihraç edildiğini ancak nesil koruması için
ihracat kotası konulduğunu ve kotanın 4 ton/yıl olarak belirlendiğini söyledi.
Bu tür üretimlerle doğadaki sülüklerin korunacağını da anlatan Çınar,
çalışmaların “deneme” niteliğinde olduğunu belirtti.
Katılımcılara
füme alabalık ve kerevit eti ikramıyla etkinlik sona erdi.
Akdeniz
Su Ürünleri Araştırma Üretme ve Eğitim Enstitüsü Eğirdir Birimi Müdürü Şakir
Çınar ile emeği geçen tüm personeli kutluyor, çalışmalarında başarılar
diliyoruz.