Isparta'dan Çin Halk Cumhuriyetine Kiraz İhracatı Gerçekleşti
Eğirdir'in Serpil Köyünden İsa Erdoğan'a ait kontrollü kiraz bahçesinden 5 ton ürün ihracata gönderildi
Çin Halk Cumhuriyetine Kiraz ihracatına yönelik olarak iki ülke arasında hazırlanan "Türk Kirazlarının Çin'e ihraç Edilmesine Yönelik Bitki Sağlığı Gereklilikleri Protokolü'' 15 Kasım 2015 tarihinde imzalanarak Çin'e kiraz ihracatının önü açılmış, Ülkemizden Çin'e ilk kiraz sevkiyatı 2017 yılının Ağustos ayında gerçekleştirilmişti.
Isparta'dan ilk kez Çin Halk Cumhuriyetine kiraz ihracatı ise bu yılın Temmuz ayında gerçekleştirildi. Çin'e kiraz ihracat etmek üzere Isparta Tarım ve Orman Müdürlüğü'ne başvuru yapan ve Çin ile Türkiye arasındaki protokol gereği bahçe kontrolleri ve her türlü analiz işlemlerinden başarı ile çıkan Eğirdir ilçesi Serpil Köyünden İsa Erdoğan'a ait kontrollü kiraz bahçesinden 5 ton ürün ihracata gönderildi.
Çin'e kiraz ihracatı için ruhsat alan 7 paketleme tesisinden biri olan Ana Meyve Tarım Ticaret Ltd. Şti. ye ait Soğuk Hava Deposunda protokol gereği 16 gün boyunca 1°C nin altında kesintisiz soğuk işlem uygulanan kirazlar her 4 günde bir İnspektörler tarafından kontrolleri yapılarak muhafaza edildi. 27.07.2018 tarihinde soğuk hava deposu açılarak soğuk zincir bozulmadan son kontrolleri yapılan kirazlar paketlendikten sonra uçakla kargo yapılarak ihracat gerçekleştirildi.
Gönderilen ürünler Çin karantinası tarafından kontrol edilerek ürün girişine izin verildi.
Isparta Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yetkilileri ihraç süreci ile ilgili şu bilgileri verdileri: "Çin'e ihraç edilecek Türk kirazları, Çin ve Türkiye'deki ilgili bitki sağlığı Kanun ve Yönetmeliklerine uygun olarak Akdeniz ve Ege bölgesinin kıyı kesimleri hariç, Akdeniz meyve sineğinden ari alanlarda uluslararası bitki sağlığı önlemleri standardını karşılayacak ve her iki tarafın uzmanları tarafından kabul edilmiş olacaktır.
Adana Biyolojik Mücadele Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ile Isparta Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü arasında Akdeniz Meyve Sineğini İzleme Projesi 3 yıl boyunca sürdürülmüştür. İnspektörler tarafından Akdeniz meyve sineği takip edilmiştir. Bu takip sistemi, Akdeniz ve Ege bölgesinin kıyı kesimleri ve hasat sonrası işlem alanları hariç tüm kiraz üretim alanlarına tuzakların yerleştirilmesini içerir. Bir kilometrekareye en az bir tuzak yerleştirilmiştir. Takip dönemi boyunca tuzaklar kontrol edilmiştir."