Denizli Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Eğirdir Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü tarafından ortaklaşa yürütülen Işıklı Gölü'nün Balıkçı Kadınları Projesi hayata geçirildi. Proje ile kadınlara balıkçılık alanında eğitim veriliyor.
T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığınca destekleme programına alınarak finanse edilen, T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Eğirdir Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü ve Denizli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü işbirliği ile Çivril İlçesinde yürütülen “Işıklı Gölünün Balıkçı Kadınları” projesi uygulamaya konuldu.
Denizli'nin Çivril ilçesinde kadınların ördükleri balık ağlarıyla aile ekonomilerine katkı sağlamalarının amaçlandığı “Işıklı Gölü'nün Balıkçı kadınları” Projesine katılım sağlayan kursiyerlere Eğirdir Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü'nde görevli Su Ürünleri Mühendisi Rahmi UYSAL, Su Ürünleri Yüksek Mühendisleri Kadir ÇAPKIN ve Mehmet CİLBİZ tarafından 4 gün süre ile su ürünleri mevzuatı, sazan ve turna balığı için ağ örme, donatımı ve ağ tamiratı konusunda uygulamalı eğitimler verildi.
Gerçekleştirilen eğitimin ardından kursiyerler 03.08.2018 Cuma günü Eğirdir Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü'ne bir teknik gezi düzenlendi. Gezide, kursiyerlere Sülük Laboratuvarı, Kerevit kuluçkahanesi, limnoloji Laboratuvarı, hastalık Laboratuvarı ve Balık müzesi gezdirilerek yürütülen bilimsel çalışmalar hakkında bilgiler verildi. Daha sonra ilçemizde bulunan Ege Balık Ağı fabrikasını gezen katılımcılara, ağ yapımı ve özellikleri hakkında bilgiler verildi.
Işıklı Gölü'nde balık avcılığı yapan veya eşlerine yardımcı olan kadınların çevreyi korumaya yönelik sürdürülebilir balık avcılığı yapması, ağ örme, ağ donatımı ve ağ tamiratı konularını içeren eğitimin ardından bir sertifika töreni düzenlendi.
Sertifika törenine Vali Yardımcısı Vefa Kaya, Baklan İlçe Kaymakamı Onur Yeniay, Çivril Belediye Başkanı Gürcan Güven, Baklan Belediye Başkanı Yusuf Gülsever ile özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.
Törende konuşan Çivril Belediye Başkanı Dr. Gürcan Güven, 73 bin hektar yüzölçümü olan Işıklı gölünde ağırlıklı olarak Turna ve sazan balığı avcılığı yapıldığını belirtti.
Sertifika töreninde konuşan Tarım ve Orman İl Müdür Vekili Yılmaz Erkaya ise, proje ile su ürünleri avcılığı sektöründe kadınlara yönelik istihdam ve ekonomiye olan katkılarının artırılması amaçlandığını aktardı. Erkaya, "Kırsal alanda yapılan geleneksel aile balıkçılığında kadın kardeşlerimizin de adını ön plana çıkartan örnek bir projedir. Uygulanan projenin balıkçılıkla geçimini sağlayan başta yöre halkına olmak üzere, İlimiz su ürünleri sektörüne hayırlı olmasını dilerim" dedi.