DÜNDAR BEY MEDRESESİ, TARİHÎ GEÇMİŞİNE UYGUN
KÜLTÜR YUVASINA NE ZAMAN DÖNÜŞECEK?!!!
• 1300’LÜ YILLARIN BAŞINDA YAPILAN, 700 YILI AŞKIN BU TARİH VE KÜLTÜR VARLIĞIMIZ, BU HALİYLE BIRAKILAMAZ!!!
• KÜLTÜR YUVASINDAN YOKSUN BİR EĞİRDİR, EĞİRDİR’İN AYIBIDIR.
Gazete arşivimizden, 7 Ekim 2016 tarihli AKIN Gazetesini çıkardık ve Eğirdir’in Kültür Elçisi Nuri GÜNGÖR’ün, “DÜNDARBEY MEDRESESİ” ve Medresenin restorasyonu ile ilgili haber / yorum formatındaki yazısını ele alıp, sayın GÜNGÖR’ün feryadını gündeme taşımayı, HAMİDELİ coğrafyasının bir insanı olarak kendimize bir görev addediyoruz…
Söz konusu yazı ile EĞİRDİR ANSİKLOPEDİSİ’nin ilgili bölümünün fotoğrafını cep telefonu ile çekip, yazımızı daha bir zenginleştirmeyi, ayrıca yine GÜNGÖR’ün deyişi ile “uyuyanları uyandırmayı” düşündük…
***
Medrese Restorasyonunun başladığı iki yıl ve daha öncesine dönüp, ne olup bittiğine bir bakalım… Tarihi ve kültürel varlıklarımızın restorasyon çalışmalarında, en önem vermemiz gerekenin, aslına uygunluğunun sağlanıp sağlanmadığını görmemizdir.
Tarihi Eğirdir Kal’asına bir bakalım; “Yamalı Bohça” görünümü vermiyor mu?!!! Bakın, ne güzel Yeşil Ada’mızdaki Kilise; bir sanat ve kültür yuvası haline dönüştü. Bu konuda, Eğirdir Yerel Yönetimini kutluyoruz tabii ki.
***
Kiliseyi bir sanat ve kültür yuvası haline dönüştürmeyi başaran EĞİRDİR, Medresesini de bir “KÜLTÜR MERKEZİ”ne dönüştürmeyi başaracak ve bu “AYIP”tan kurtulacaktır diye umuyor ve uyuyanları uyandırmayı da, kamuoyunu objektif bir şekilde oluşturma misyonumuz gereği olduğuna inanıyoruz…
***
İki yıl ve daha öncesine döndüğümüzde; Medresenin restorasyonu aşamasında, bir gözlemci olarak, “İLGİLENEN KİŞİ” gözlem yapmak ister. Görevliler, Medreseye girmesini engellerler ve hani yasakçı bir söylem biçimi var ya; “YASAK HEMŞERİM!!!” işte öyle bir manzara...
***
Nuri GÜNGÖR; Medresenin üst katının 1832 yılında bir yangın sonunda tamamen yanmış olduğunu, ondan sonra onarım gördüyse de, ilk özelliğini bir daha kazanamadığını tarihi araştırmaları ve belgelere dayanarak gün ışığına çıkarıyor, Dündarbey Medresesinin, Konya’daki Sırçalı Medrese’nin özelliğinde olduğunu, Sanat Tarihçisi Prof. Dr. Metin SÖZEN’in eserlerine dayandırarak dillendiriyordu…
***
…Evet, fazla söze gerek yok, sanırım kamuoyumuza vermek istediğimiz mesaj, yeteri kadar anlaşılmıştır.
Ee, herhalde uyuyanlar da bu saatten sonra uyanırlar!!!
EĞİRDİR, “KÜLTÜR ŞEHRİ” olmayı, fazlasıyla hak ediyor… Sizce de öyle değil mi?...
Zeki TARHAN