7 gün 24 saat devriye faaliyetine devam eden Eğirdir Kaymakamlığına bağlı Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Ekipleri, yayınladıkları faaliyet raporuyla son 7 ayda ele geçiren kaçak avlanma araçlarını gözler önüne serdi.
Yılın 365 günü devriye faaliyetine devam eden ekipler, 1 Kasım 2017 - 15 Haziran 2018 tarihleri arasında gerçekleştirdikleri görevler ile toplam 44 bin 200 metre Misina Ağı, 15 bin 770 adet Kerevit Pinteri, 121 adet Sazan Pinteri, 2 adet Iğrıp, 3 adet Zıpkın, 9 adet tekne, 1 adet Elektro Şok Cihazı, 56 adet Tırıvırı ve 3 adet Serpme Ağa kaçak avlanma döneminde kullanıldıkları için el koydular.
Eğirdir Gölünün kuzey – güney yönlü uzunluğunun yaklaşık 50 km olduğu düşünüldüğünde el konulanlar arasında bulunan misina ağların uzunluğunun 44 bin 200 metre olması, kaçak avcılıkla mücadelenin ne denli önemli olduğunu gözler önüne seriyor.
Ele geçirilen 15 bin 770 kerevit pinterinde ortalama 5 kg kerevit bulunduğunu belirten ekipler, bulunan pinterler içerisindeki kerevitlerin yaklaşık yarısının ölü olarak ele geçirildiğini, kalan yarısının da doğal yaşamlarına geri salındığını belirttiler. Yapılan hesaplamalara göre 7 aylık sürede yaklaşık 78 ton kerevit ele geçirilirken, bunlardan yarısı hayatta oldukları için göle geri salınabildiler.
7 aylık süreçte ortaya çıkan tabloyu kamuoyu ile paylaştıklarını belirten Eğirdir Kaymakamı Abdullah AKDAŞ; “Eğirdir gölünde yaşanan kaçak avcılığın boyutlarını rakamlarla gözler önüne seriyoruz. Sadece ele geçirilen misina ağın uzunluğu 44 kilometrenin üzerinde. Ele geçirilen bu ağları Eğirdir’den sermeye kalksak diğer ucu takriben Burdur Gölüne ulaşıyor. Ekipte yer alan arkadaşlar sürekli bana ele geçirilen av araçlarındaki yumurtalı göl canlılarının fotoğraflarını gönderiyorlar. Altını çizerek söylüyorum kaçak avcılıkla mücadelemiz kararlılıkla devam edecektir. Bu boyuttaki bir faaliyete müsamaha göstermemiz mümkün değildir. Ekiplerimiz mesai mefhumu gözetmeksizin görevlerinin başındadır. Bizim amacımız asla bağcıyı dövmek değildir. Gölün rehabilitasyon sürecinin sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesi için uygulanan bu yasakların amacı, sürdürülebilir bir doğal yaşam alanının gelecek nesillere bırakılmasıdır. İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve İlçe Jandarma Komutanlığı Ekiplerimizi gerçekleştirdikleri özverili çalışmalar için tebrik ediyorum.” diye konuştu.
Eğirdir Gölünde uygulanan yasaklar ve tarihleri şu şekilde. Kerevit Av Yasağı: 1 Kasım – 1 Temmuz arası, Balık Av Yasağı 15 Mart – 15 Haziran arası, 10 cm ve altındaki göz açıklığına sahip olan ağlarla avlanmak ise 1 Eylül 2020 yılına kadar yasaktır. Bu tarihler arasında görülen avcılık faaliyetlerini Alo 156 Jandarma, 0(246)311 40 35 Eğirdir Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve 0(246)311 41 14 Eğirdir Kaymakamlığı telefonlarına bildirebilirsiniz.