BAŞKAN BAŞDEĞİRMEN: “ISPARTA’MIZA ÖZGÜ BİR MÜZE KAZANDIRIYORUZ”

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,BAŞKAN BAŞDEĞİRMEN: “ISPARTA’MIZA ÖZGÜ BİR MÜZE KAZANDIRIYORUZ”
Haberin Tarihi: 14.2.2025 14:57:49 - Okunma Sayısı:223 defa okundu.

Alanda Dündar Bey Medresesi, Psidia Antiokya, Adada Antik Kenti, Zindan Mağarası, Eğirdir Hızırbey Cami, Eğirdir Kalesi, Ertokuş Medresesi, Süleyman Demirel Anıt Mezarı, Sagalassos Antoniler Çeşmesi, Aya Yorgi Kilisesi, Geleneksel Isparta Evi, Eski Belediye Binası, Garnizon Komutanlığı Binası, Ulu Camii ve Millet Kıraathanesi Binası(eski milli eğitim müdürlüğü taş bina) bulunacak.

BAŞKAN BAŞDEĞİRMEN: “ISPARTA’MIZA ÖZGÜ BİR MÜZE KAZANDIRIYORUZ”

Isparta Belediyesi tarafından şehre Minia Isparta Dioramik Müze ve Kafe kazandırılıyor. Şehir Hastanesi’nin yan tarafındaki bölgede inşa edilen müzede 1071 Malazgirt Zaferi’nden Cumhuriyetin kuruluşuna kadar ki tarihi süreç anlatılacak. Müzede ayrıca canlandırma alanlarında Türk mutfak yaşamı, geleneksel kına gecesi, Isparta eski gül yağı atölyesi canlandırmaları da yapılacak. Isparta’ya özgü tarihi, kültürel ve doğal yapıların maketlerinin de yer alacağı Minia Isparta Dioramik Müze ve Kafe alanında incelemelerde bulunan Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, “Isparta’mıza farklı, kendine özgü bir müze kazandırıyoruz. Burayı yakın zamanda açarak halkımızın, Isparta’mızın hizmetine sunacağız” dedi.

Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, şehre farklı eserler ve projeler kazandırmaya devam ediyor. Daha önce Kirazlıdere, Kirazlıtepe, Andık Deresi Bezirgan Şelalesi Mesirelik Alanı gibi bir çok proje ve hizmeti şehre kazandıran Başkan Başdeğirmen, şimdi de Minia Isparta Dioramik Müze ve Kafe’yi Isparta’ya kazandırıyor. Isparta Şehir Hastanesi’nin yan tarafında bulunan bölgede 1.293 metrekare alanda 2 katlı Minia Isparta Dioramik Müze ve Kafe inşa edildi. Binada 144 metrekare kapalı ve 118 metrekare açık alanlarıyla toplamda 134 kişiye aynı anda hizmet sunabilecek kafesiyle, 635 metrekare diroamik müze ve sergi alanları bulunuyor.

Müzenin bodrum katında canlandırma alanları yer alırken, bu alanlarda Geleneksel Eski Türk Evi Mutfak Yaşamı Canlandırması, Geleneksel Eski Türk Evi Hamur Açan Kadın ve Halı Dokuyan Kadın Canlandırması, Geleneksel Kına Gecesi Canlandırması ve Isparta Eski Gül Yağı Atölyesi Canlandırması yapılıyor. Dioramik Müze alanında ise Isparta’nın da içinde yer aldığı Anadolu’nun kesin olarak Türk yurdu olmasını sağlayan savaş olarak bilinen Miryokefalon Savaşı Canlandırması bulunuyor. Tüm bu canlandırma alanlarında kompozisyona uygun silikon heykeller ve arka planlar oluşturuldu.

Ayrıca sergi alanlarında kadim geçmişimizi, mücadelemizi anlatan İstanbul’un Fethi, Malazgirt Meydan Muharebesi, Atlı Selçuklu Askeri, Çanakkale Savaşı, Kurtuluş Savaşı, Meclisin açılışı, Sarıkamış Harekatı ve Oklu Selçuklu Askeri konulu rölyefler bulunuyor.

3900 metrekare alandaki minia peyzaj bölgesinde ise Isparta’ya özgü tarihi, kültürel ve doğal yapıların 1/25 minia maketleri yer alacak. Alanda Dündar Bey Medresesi, Psidia Antiokya, Adada Antik Kenti, Zindan Mağarası, Eğirdir Hızırbey Cami, Eğirdir Kalesi, Ertokuş Medresesi, Süleyman Demirel Anıt Mezarı, Sagalassos Antoniler Çeşmesi, Aya Yorgi Kilisesi, Geleneksel Isparta Evi, Eski Belediye Binası, Garnizon Komutanlığı Binası, Ulu Camii ve Millet Kıraathanesi Binası(eski milli eğitim müdürlüğü taş bina) bulunacak.

Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, yapımı devam eden Minia Isparta Dioramik Müze ve Kafe’de incelemelerde bulunarak, çalışmalarla ilgili firma yetkilisi İlke Sayit’ten bilgi aldı. Isparta’ya dioramik bir müze kazandırdıklarını ifade eden Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, müzenin Şehir Hastanesi’nin yan tarafında daha önce kereste ve mermer atölyelerinin bulunduğu alanda inşa edildiğini söyledi. Müzenin yanında bir kafe olduğunu dile getiren Başkan Başdeğirmen, “Burada Anadolu’ya sahip olduğumuz Malazgirt Zaferi’nden bugüne gelen tarihi süreci anlatıyoruz. 1071 Malazgirt, 1176 Miryokefalon. Miryokefalon’da, Gelendost Yenice Sivrisinde en büyük muhaberede başarılı olarak Anadolu’nun kapıları açıldı. 1071’de Anadolu’nun ilk kapısı Malazgirt’le açılmıştır, 1176’da da Miryokefalon zaferiyle Gelendost’un Yenice Sivrisinde yapılan savaşlardan sonra Anadolu’nun ikinci kapısı açılmıştır. 1071’den Cumhuriyetimize kadar ki tarihi süreci bu müzede hem rölyefler, hem resimler hem de silikon heykellerle tanıtarak çok güzel bir şekilde anlatmaya çalışacağız. Çok güzel bir müze oluşuyor. Isparta’mıza farklı, kendine özgü bir müze kazandırıyoruz. Burayı yakın zamanda açarak halkımızın Isparta’mızın hizmetine sunacağız. Şimdiden şehrimize hayırlı olsun” ifadelerinde bulundu.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap