EĞİRDİR GÖLÜYLE İLGİLİ
KORKULARIMIZ / ENDİŞELERİMİZ…
Zeki TARHAN - ANKARA
3 Ekim 2024 tarihi itibariyle, Çevre ve Şehircilik İklim Bakanlığı, Merkezi Otorite olarak harekete geçti ve “EĞİRDİR GÖLÜ EYLEM PLANI” nı devreye sokarak, “KURAKLIK TEHDİDİ ALTINDAKİ EĞİRDİR GÖLÜ İÇİN HASSAS SEFERBERLİK BAŞLADI” mottosu ile de bir “SEFERBERLİK “ ilan ettiğini duyurmuş oluyordu… Tabii çok geç kalınmış da olsa, Merkezi Otoritenin bu eylem ve işlemine elbette ki sevineceğiz…
***
Gerek Merkezi Otorite olarak Bakanlığın ve gerekse onun taşra teşkilatının eylem ve söylemlerine baktığımızda; bir “GÜNAH KEÇİSİ” yaratıldığını ve bunun “ KURAKLIK ve BUHARLAŞMA” olduğunu görüyoruz… Adeta; Eğirdir Gölünün kirlenmesinin / Ötrofik bir Göle dönüşmesinin ve giderek bataklığa evrilerek tamamen Göl Ekosisteminden Kara Ekosistemine geçmekte oluşunu, Kuraklığa ve Buharlaşmaya bağlama eğiliminin; “Kamuoyunda acaba bir algı yönetimi mi oluşturuluyor?” şeklinde bir istifama ya da kafalarda bir soru işareti yaratılmış olduğuna da dikkat çekmek istiyoruz.
***
9 Maddelik Eylem Planına baktığımızda; Göldeki sucul bitkilerin ve dipteki sediment ile biyokütlenin (=Dip Çamuru ) kaldırılması yönünde, Bakanlığın Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü (TVK) tarafından bir “ÖN FİZİBİLİTE RAPORU” hazırlandığını, İki Üniversitemiz SDÜ ve ISUBÜ’ den bilim insanlarımızın da, “EKOSİSTEM DEĞERLENDİRME RAPORU” hazırladıklarını öğreniyoruz. Burada, hemen şunu belirtmeliyiz ki; Merkezi Otoritenin Üniversitelerimizle işbirliği yapmaları elbette ki sevindiricidir.
21 – 22 Mayıs 2024’ te SDÜ – İİBF salonlarında yapılan “EĞİRDİR GÖLÜ VE SU VERİMLİLİĞİ SEFERBERLİĞİ ÇALIŞTAYI” ile birlikte bir “SEFERBERLİK” ilân edilmişti. Ve bu satırların yazarı TARHAN da, birinci ve ikinci günde konuşma yaparak katkıda bulunmuştu. Dememiz o ki; Merkezi Otorite Bilime ve bilim insanlarımıza uzak durmadığını göstermiş oluyordu… Ve bu ÇALIŞTAY, bugünlere ışık tutarak YOL HARİTASI’nın hazırlanmasında çok büyük emek sarf etmiştir.
***
Korkularımız ve endişelerimize gelince; EBER Gölü'nü ve MOGAN Gölümüzü gözümüzün önüne getirelim… EĞİRDİR GÖLÜ’nün EBER gölü’ ne dönüşmesi olasılığı, göz ardı edilmemelidir… Ve Mogan gölündeki DİP ÇAMURU uygulamasından dersler alınmalıdır… DİP ÇAMURU’n da, çok dikkatli davranılmalı, çok yüksek maliyetli bu eylem ve işlemin birçok riskleri barındırdığını unutmamalıyız. Son tahlilde, DİP ÇAMURU; kirliliği, ağır metalleri, su canlılarını ve mikro organizmaları barındırdığı için, gölde ot biçmeye benzemeyecektir. MOGAN GÖLÜ örneği, başarılı bir uygulama sayılamaz DİP ÇAMURU için.
--- 0 ---