Eğirdir'de Eğitim Masaya Yatırıldı
Milli Eğitim Müdürü Armutoğlu:
- Küçük Jestler, Büyük Sonuçlar Doğurur...
- İletişim diline dikkat edelim.
- Okul panolarını çocukların göz hizasına göre hazırlayalım.
- Teneffüste öğretmenler odasında dedikodu yapmak yerine çocuklarla oyun oynayın...
- Önce kendimiz hayal kurmalıyız, sonra çocuklara hayal kurmayı öğretmeliyiz.
- İmkansızlık yaratıcılığın anasıdır...
Eğirdir Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından "2018-2019 Eğitim Öğretim Yılı Aylık Değerlendirme Toplantısı" düzenlendi.
Toplantıya; Kaymakam Abdullah Akdaş, İlçe Emniyet Müdürü İsmail Karasakal, İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Can Serhan Altay, İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Armutoğlu, Şube Müdürleri Gönül Şahin, Abdurrahim Tan, Daire Amirleri ve Okul Müdürleri katıldı.
Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü toplantı salonunda bugün saat 14.00'de gerçekleşen aylık değerlendirme toplantısında bir konuşma yapan İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Armutoğlu, Okul Müdürlerine çeşitli uyarılarda bulundu.
2018-2019 Eğitim Öğretim yılının ikinci toplantısını yaptıklarını belirten Armutoğlu, toplantının amacının genel bir değerlendirme olduğunu söyledi.
Milli Eğitim Müdürü Ahmet Armutoğlu, sözlerinin başında Okul Müdürlerine seslenerek; "Okul müdürü, okulun genel profilini yansıtır. Okulun kapısından girdiğinizde, okul müdürüyle ilgili ilk izlenimi edinirsiniz. Bu dışarıdan gelenler için de öyledir. Resmi kurumlardan gelen tüm amirler olsun, misafirler olsun önemlidir. Bu nedenle bizim vizyonumuz bir nevi okulun girişinde belli oluyor." diye konuştu.
Okulun, öğrencilerin de görüşlerini alarak düzenlenmesi konusunu değerlendiren Armutoğlu "Biz okulda çalışmalarımızı yaparken genellikle kendimize göre hareket ederiz. Maalesef ki en başta mesela okullarımızdaki panoları kendi göz hizamıza göre ayarlıyoruz. Aslında okul kim için var 'Öğrenciler için' var. Ama onların görüşlerini dikkate alarak, onların göz hizalarını hiç dikkate almıyoruz maalesef." dedi.
Okul Müdürlerinden özellikle iletişim diline önem vermelerini isteyen İlçe Milli Eğitim Müdürü Armutoğlu "Müdürlerimizden özellikle ricam; İletişim diline dikkat etmeleri. Ben iki buçuk aydır burada görev yapıyorum. Velilerden, öğretmenlerimizden ve hatta öğrencilerimizden gelen talepler ve eleştiriler sonucunda idareci arkadaşların iletişim diline dikkat etmedikleri ortaya çıktı. Dünyada artık astım, kestim diye bir şey yok. 'Ben' yerine 'biz' dilini kullanacağız. Daha dün bir öğretmenim geldi ve 'Müdür bana 'Yap getir, nerdesin' vs. şeklinde hitap ediyor şeklinde serzenişte bulundu. Oysa ki şunu desek daha güzel olmaz mı: 'Hocam, bunu beraber yapalım, hocam bunu yapalım, bize yardımcı olun, çocuklarımıza birlikte sahip çıkalım'. Çocuklarımıza bile emri vaki konuşamayız. Örneğin törenlerde Saygı Duruşu ve İstiklal Marşımız söylenecek, çocuklar kendi aralarında konuşuyor 'kes konuşmayı' diyoruz. Onun yerine biz çocuğa o törenin amacını anlatabilirsek vatan sevgisini, bayrak sevgisini anlayacaktır." ifadelerini kullandı. Armutoğlu, sözlerine şöyle devam etti:
"Bizim birinci önceliğimiz çocuklar olacak. Teneffüslerde, molalarda öğretmenler odasında dedikodu yaparak zaman geçirmeyelim. Çocuklarla oyun oynayın, onların başını okşayıp hatta eğilerek çocuklarla göz temasında bulunun. İlgilenmeniz, çocuk için çok anlam ifade edecektir. Çocuklara ismiyle hitap edin ki çocuk kendisine önem verildiğini, değer verildiğini hissetsin. Bu davranışla çocuk kendisini farklı hissedecektir. Okulu daha çok sevecek, daha çok sahiplenecektir."
Armutoğlu; Okullarda kütüphane bulunmasının önemini vurgulayarak "Okullarınızda mutlaka kütüphane olsun. Bu kütüphanelerde klasik dönemlerden kalma, eski kitaplar olmasın. Koridorlara bütün öğrencilere açık olan yerlere güncel kitaplar, güncel dergiler koyalım. Öğrenci kitaba bakınca zevkle okumalı." dedi.
İdarecilik yapan öğretmenlerin önceliklerini belirlemelerini ve bir liste haline getirerek bunun peşinden koşmalarını isteyen Armutoğlu "Biz idareciler olarak önceliklerimiz nelerdir? Biz bunu liste halinde ortaya çıkaracağız. İyi yaptığınız bir işin mutlaka peşinden koşun. Kesinlikle ve kesinlikle pes etmeyin. Bir de biz yanlış yapınca öğretmenleri, öğrencileri cezalandırıyoruz. Peki kendimizi cezalandırıyor muyuz? Ben hata ettim. Benim cezam budur diyebiliyor muyuz? Burada demeliyiz aslında. Kendi kendimize ceza verebiliriz." dedi.
"Küçük Jestler, Büyük Sonuçlar Doğurur..."
Armutoğlu, sözlerine şöyle devam etti: "Sevgili hocalarım. Küçük Jestler, Büyük Sonuçlar Doğurur. Öğretmenlerimize, öğrencilerimize jestler yapalım. Hiç kimse bizim kara kaşımıza, kara gözümüze hayran değildir. Biz niçin varız? Geleceğimiz için varız. Bir neslin yetişmesi için varız. Biz bu nesli nasıl yetiştiriyoruz onun sorgulamasını yapmalıyız. Bütün idareci arkadaşlarım, oturuyorken, yatıyorken mutlaka düşünmeli. Ben yarın bu çocukların karşısına hangi projeyle, hangi fikirle çıkacağım, onlara ne gibi katkım olacak diye düşünmeli. Öncelikle bizim hayalle yaşamamız lazım ki sonra çocuklara hayal kurdurmalıyız.
Yaşam kararla başlar, kararlarla biter. Burada; Hoşgörü, Sorumluluk, Adalet, Dürüstlük, Demokrasi ve Saygı çok önemli. Adalet dedik. Cahil bir toplumda adil bir yönetim, adil bir anlayış beklenmez. Biz kendimizi yetiştiremezsek, kendi alanımıza hakim olamazsak adil olamayız.
Çağımızın sorunlarını birlikte çözüm arayarak dil, din, ırk ayrımı yapmaksızın kanayan yaralarınıza şifa bulmaya çalışıyoruz. Yaşadığımız yüzyılın rekabet ortamında en önemli kavram bilgi ekonomisidir. Gelişmiş ülkelerin eğitim politikalarını incelediğimizde katma değeri yüksek bilginin kaynağı ise STEM, Bilim (Science), Teknoloji (Technology), Mühendislik (Engineering) ve Matematik (Mathematics) olduğu görülmektedir."
Armutoğlu sözlerini "İmkansızlık, yaratıcılığın anasıdır" diyerek tamamladı.
2018-2019 Eğitim öğretim yılında Eğirdir'de yapılacak olan eğitim faaliyetlerini anlatan slaytın izlenilmesinin ardından toplantı sona erdi.
EMEL TURAN KARTAL