Bağımlılıklarla Mücadelede El Ele Yürüyüşü Yoğun Katılımla Gerçekleşti
Isparta’da 8 Sivil Toplum Kuruluşu'nun ortaklaşa düzenlediği bağımlılıkla mücadele yürüyüşü yoğun katılımla gerçekleştirildi. 1-7 Mart Yeşilay Haftası münasebetiyle gerçekleştirilen Bağımlılıklarla Mücadelede El Ele Yürüyüşü Belediye binası önünden başlayıp 15 Temmuz Demokrasi Meydanında son buldu. Düzenlenen etkinliğe, Isparta Valisi Şehmus Günaydın, bazı protokol mensupları, bağımlılıkla mücadele eden dernek başkanları, STK temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.
Yeşilay, El Ele Derneği, Ekonomi Kulübü, Isparta Gazeteciler Cemiyeti, Isparta Uyuşturucu Bağımlılıklarla ve Alkolizmle Mücadele Derneği, Isparta Muhtarlar Derneği, Isparta Merkez Muhtarlar Derneği ile Isparta Dağıtım ve Geliştirme Platformu’nun ortaklaşa girişimiyle düzenlenen yürüyüş Isparta Belediyesi önünden başlayarak Valilik önündeki 15 Temmuz Demokrasi Meydanı’na kadar devam etti. Erenler Mehteran Takımı eşliğinde yürüyen, bağımlılıkla mücadele katılımcıları 15 Temmuz Demokrasi Meydanı’nda havaya güvercin ve balon bıraktılar.
Etkinlikle uyuşturucu ile mücadele konusunda duyarlılık gösteren vatandaşlara seslenen Isparta Valisi Şehmus Günaydın, “Böylesine bir etkinliğe yürekten koşarak katılan tüm vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum. Bu bir farkındalık olayı. Bu yürüyüşe katıla tüm vatandaşlarımız bu olaya ne kadar önem verdiklerini ve katkı verdiklerini ortaya koydular” dedi.
“Uyuşturucuyla mücadele gençlerimiz, çocuklarımız ve geleceğimiz için artık bir tehdit olmaktan çıkıp, tehlike haline geldi." diyen Vali Şehmus Günaydın, “Sivil toplum örgütleri başta olmak üzere, toplumun tüm kesimleri, özellikle anneler olmak üzere anneler ve babalar ile biz bu mücadeleyi çok yoğun bir şekilde sürdürmek zorundayız. Halk gününde bana gelen ailelerimizin bana anlattıklarını, ifade ettiklerini duyunca sorumluluğumuzun ve yapmamız gerekenlerin çok daha fazla olduğunu net bir şekilde görüyorum” şeklinde konuştu.
Bağımlılıkla mücadele konusunda toplumun her kesiminin, üzerine düşeni en iyi şekilde yapması gerektiğini vurgulayan Vali Günaydın, “Bizim bu bağımlılıkla mücadele konusunda topyekün bir mücadele vermemiz gerekiyor. Toplumun tüm kesimleriyle, genciyle - yaşlısıyla - erkeğiyle - kadınıyla - STK’sıyla- kamu kurum ve kuruluşlarıyla - siyasi partileriyle bizim bu mücadeleyi önemseyip, üzerimize düşeni fazlasıyla yapmamız lazım” dedi.
Vali Günaydın, esas mücadelenin önleyici tedbirlerle mümkün olabileceğine dikkat çekerek, “Bugün gençlerimizi tedavi ediyoruz. Tedavi süreci işin son noktası. Biz, Isparta olarak bunu da çok iyi bir şekilde yapıyoruz. Ondan daha önemlisi de bu çocuklarımızın, gençlerimizin önleyici tedbirlerle bu işe bulaşmamalarını sağlamak. Esas başarı orada. Eğer biz, çocuklarımızı, gençlerimizi bu illetten koruyabiliyorsak, uzak tutabiliyorsak; işte gerçek başarı da odur. Biz, gençlerimiz bu olaya bulaştıktan sonra da, tedavilerini yaptıktan sonra da bu çocuklarımızı sahiplenmemiz gerekiyor. Ötekileştirmememiz gerekiyor. Ve bu işi yapan hainlerin kucağına tekrar bu gençlerimizi itmememiz gerekiyor. Tedavi olan gencimiz bir işe girdiği zaman, ‘Sen daha önce bağımlıydın, o nedenle kusura bakma. Hadi güle güle’ dersek, bu çocuğumuzu kaybederiz. Bu şekilde birçok çocuk ve gencimizi kaybederiz. Ticaret odamızla beraber bir çalışma yaptık. Başkanımız 50 tane gencimizi bu şekilde işe yerleştirecek. Bu süreci biraz hızlandırıp, o gençlerimizi tekrar bu illetin kucağına itmeyelim. Bu mücadele emek istiyor, gayret istiyor, çaba istiyor, özveri gerektiriyor. Değerli Ispartalı hemşehrilerimde bunların hepsi var. Bu nedenle biz, bu mücadeleyi el ele vererek, birbirimize destek vererek en iyi şekilde götüreceğiz inşallah.” dedi.
Vali Günaydın’ın konuşmasının ardından Erenler Mehteran Takımı çeşitli eserler seslendirerek, katılımcılar için gösteri yaparken, etkinliğin anlam ve önemine binaen havaya güvercin ve balon bırakıldı. Katılımcılar daha sonra meydanda oluşturulan bağımlılıkla mücadele yararına düzenlenen kermesi gezdiler. Kermesteki satış durumları hakkında bilgi alan Vali Günaydın, ürünlerin açık artırma yoluyla gönüllü protokol mensubu, STK temsilcileri, siyasiler ve iş adamlarına satışına aracılık etti.
Yeşilay’dan Teşekkür
Yeşilay Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Aydın, 1-7 Mart Yeşilay Haftası münasebetiyle yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Bağımlılıklarla Mücadele bundan tam 98 yıl önce başladı. 1. Dünya savaşından sonra, o günün Osmanlısını cephede yenemeyen düşman kuvvetleri, özellikle İngilizler gemilerle İstanbul’a içki getirerek, gençlere ücretsiz dağıtmaya başladılar. Bu tehlikenin farkında olan 30 aydın, 5 Mart 1920’de Yeşilay Cemiyetinin temelini attılar.
1920 den günümüze kadar Bağımlılıkla Mücadele eden Yeşilay Derneği, özellikle 2014 yılın da Milli Eğitim Bakanlığı ile yapılan protokol gereği, Türkiye Bağımlılıkla Mücadele (TBM) konusunda bir birim oluşturarak, Bağımlılıklarla Mücadele de tek elden ve güçlü bir şekilde FARKINDALIK oluşturmak için çalışmalar yapmakta.
İllerde Yeşilay gönüllüsü Formatör öğretmenleri yetiştiren Yeşilay, bu Formatörler aracılığıyla tüm rehber Öğretmenlere eğitimler verildi. Okullarda öğrencilere yönelik yapılan çalışmaların yanısıra, velilere yönelik de yetişkin eğitimleri verilmekte, ve eğitim yılında şuana kadar yaklaşık 2000 veliye yetişkin TBM eğitimi verildi ve de verilmeye devam edilmektedir.
1-7 Mart Yeşilay Haftası münasebetiyle bu yıl Isparta’da hatta Türkiye de ilk defa 8 STK bir araya gelerek, Bağımlılıklarla Mücadele konusunda FARKINDALIK oluşturmak için kermes ve Bağımlı olma özgür ol yürüyüşü düzenlendi. Başta Sayın valimiz olmak üzere daire müdürlerine, paydaşlarımız olan STK'lara, Ticaret Odası Başkanına, Milli Eğitim Müdürlüğüne, vatandaşlarımıza yürüyüşe verdikleri destekten dolayı çok teşekkür ederiz.”