16:46:22 VALİ ABDULLAH ERİN’İN 24 KASIM ÖĞRETMENLER GÜNÜ MESAJI 16:40:00 BAŞKAN ŞÜKRÜ BAŞDEĞİRMEN’İN 24 KASIM ÖĞRETMENLER GÜNÜ MESAJI 16:35:28 ESKİ ÖZEL HÜKÜMLER / YENİ ÖZEL HÜKÜMLER VE MAYIS/24’ ÜN  46 MADDELİK ÇIKTISI?!!! (7. Bölüm) 16:17:26 EĞİRDİR BAYBUĞAN’DA KAZA 7 YARALI 15:21:32 YARINLARIN KİLİDİNİ AÇACAK ANAHTAR ÖĞRETMENLERİN ELİNDEDİR 15:17:12 BAŞKAN ÇELİK: ÖĞRETMENLERİMİZ, ÜLKEMİZİN GELECEĞİNİ İNŞA EDİYOR 15:10:27 ÖĞRETMENLERİMİZİN GÜNÜ KUTLU OLSUN 09:55:55 İNSAN YETİŞTİRME  MÜHENDİSİ: ÖĞRETMENLER 09:41:04 EĞİRDİR’DE KIŞ TEDBİRLERİ KOORDİNASYON VE İŞ BİRLİĞİ TOPLANTISI YAPILDI 09:37:21 İL GENEL MECLİS ÜYESİ ABDURRAHMAN SİNAP: “BADEMLİ KÖYÜ - DAVRAZ KAYAK MERKEZİ YOLU NE OLDU?” 17:24:55 EĞİRDİR’DE ARACIN KAPILARINI AÇIP TRAFİĞİ TEHLİKEYE SOKAN ŞAHSA 2 BİN 858 TL İDARİ CEZA KESİLDİ… 12:05:07 2024 Yılı “Sürdürülebilir Turizmin Geliştirilmesi Destek Programı” İlan Edildi 11:36:30 EĞİRDİR SAFRAN ÜRETİM MERKEZİ OLUYOR… 11:19:35 Eğirdir Belediyespor Kulübü Yönetimi Kaymakam Çimşit’i Ziyaret Etti 11:15:02 Isparta İl Enerji Verimliliği Yönetim Birimden Kaymakam ÇİMŞİT’e Ziyaret 11:07:36 ITSO’DA LİDERLİK VE YÖNETİM BECERİLERİ SEMİNERİ DÜZENLENDİ 11:02:07 ERKILINÇ: KURUMUMUZ RESMÎ İLAN HAKEDİŞLERİNİN GARANTÖRÜDÜR 17:40:01 ITSO’NUN SERBEST BÖLGE ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR 17:13:16 Eğirdir’de Safran Hasadı Heyecanı 16:48:45 ESKİ ÖZEL HÜKÜMLER / YENİ ÖZEL HÜKÜMLER VE MAYIS/24’ ÜN  46 MADDELİK ÇIKTISI?!!! (5 - 6. Bölüm)

Türkiye Yapay Zekada Kullanıcı Değil Geliştirici

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Türkiye Yapay Zekada Kullanıcı Değil Geliştirici
Haberin Tarihi: 23.2.2018 17:45:00 - Okunma Sayısı:3821 defa okundu.

SDÜ ailesine Yapay Zeka alanında çalışan bir bilim insanı daha katıldı.

Türkiye Yapay Zekada Kullanıcı Değil Geliştirici

                Yapay Zeka hayatı dönüştürecek en önemli bilim ve teknoloji alanlarından biri haline geldi. Yapay zeka temelli sistemler her geçen gün daha fazla yol kat ediyor. Türkiye artık bu alanda sadece kullanıcı değil, geliştirici olma yolunda adımlarını atıyor.

SDÜ ve Yapay Zeka çalışmaları

                SDÜ ailesine Yapay Zeka alanında çalışan bir bilim insanı daha katıldı. Doktora sürecinde doğadan esinlenerek optimizasyon algoritmaları geliştiren; çok sayıda akademik yayınlarla birlikte "Algoritma Kavramı ve Bilgisayar Programlama Öğreniminde Pratik Yaklaşımlar" ve "Bulut Bilişim: Temel Konular ve AWS" başlıklı 2 kitap yayınlayan; yine yakın zamanda uluslararası literatüre Yapay Zeka konulu eserler verecek olan Yrd. Doç. Dr. Utku Köse, Türkiye'nin bu alanda daha aktif ve söz sahibi olması gerektiğini düşünüyor.

                SDÜ Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Utku Köse ile Yapay Zeka (Artificial Intelligence) ve bağlı konular hakkında bilgiler verdi.

Bilim var gücüyle insanüstü

insanı şekillendiriyor

                "Yapay Zeka" terimi ilk kez 1956'da Dartmouth Konferansı'nda John McCarthy tarafından kullanıldı. Son çeyrek yüzyıldır da geleceğimizi şekillendiren bilim ve teknoloji alanlarından biri haline geldi.

                Gelecekte Türkiye'nin '"Yapay Zeka" da söz sahibi ülkeler arasında yer alacağını düşündüğünü anlatan Yrd. Doç. Dr. Utku Köse, optimizasyon, sınıflandırma, görüntü tanıma, tahminleme gibi birçok farklı problemi çözebilen yapay zeka alt alanı var. Türkiye'ye özellikle bu alt alanlar kapsamında birçok akademik çalışmanın ortaya konulduğunu ifade edebiliriz. "Donanımsal İnsansı Robotlar" bu noktada Türkiye'nin ulaştığı son noktayı göstermektedir'' dedi.

                Dünya bir yandan geleceğini şekillendirirken diğer taraftan yapay zeka güvenliğini tartışıyor.  Yapay zeka insan ötesi mi olacak? Son söz yapay zeka’da mı olacak? Yapay zeka işimizi elimizden mi alacak? Yoksa "Yapay Zeka"da amaç insanın yerini almak değil; daha iyi insana mı ulaşmak olacak?"

                Yrd. Doç. Dr. Utku Köse, bu sorulara şu karşılığı veriyor: Yapay zekanın otonom bir yapıda, insanı alt edebilecek düzeye ulaşması şu anki teknolojik altyapı itibariyle çok mümkün görünmüyor. Ama teorik anlamda bu ihtimal dâhilindedir. Bir de burada gözden kaçan bir faktör var: İnsan. "Yapay zekanın gelişim süreçlerinde insan faktörünün ters sonuçlara yol açıp açmayacağını bilemiyoruz. Bu nedenle yapay zeka güvenliğini bir şekilde insan faktörünü de dikkate alarak bilimsel çalışma yapılması gerektiğini düşünüyorum.''

                Uluslararası literatürde ve Türkiye'de son yıllarda öne çıkan endişelerden birisinin de yapay zekanın iş gücünü devralması yönünde olduğunu anlatan Yrd. Doç. Dr. Köse sözlerini şöyle noktalıyor:

                ''Araştırmacılar ve insanlar arasındaki tartışmalardan birisi de artık bu: 'Acaba yapay zeka bizim işsiz kalmamıza sebep olacak mı? Yapay zekanın bazı meslekleri ortadan kaldıracağını düşünüyorum. Ama yapay zeka sonucu ortaya çok farklı mesleklerin de çıkacağını öngörüyorum. "Bilim ve Ütopya Dergisi"nde bu konuda bilimsel bir makale de yayınlamıştım. "Eğitim Veri Mühendisleri" ortaya çıkacak. "Yapay Zeka Mühendisleri" olacak. Sistem, hayat, evren yine kendisini dengeleyecektir. Şu an için öncelikli çalışma alanı güvenlik, hukuk ve etik değerler üzerine olmalıdır."

 

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap