Isparta Aksu İlçesi’ne bağlı Eldere ve Karacahisar Köylüleri Kuzukulağı Yaylası’nda mermer sahası için pankart açtılar.
Dedegöl Dağı’nın en önemli yaylalarından biri olan Kuzukulağı Yaylası’nda maden arama ruhsatı verilmesi üzerine Isparta Aksu İlçesi’ne bağlı Eldere ve Karacahisar Köylüleri “YAYLAMIZI VE İÇME SUYUMUZU MERMER UĞRUNA YOK ETMEYİN!” diyerek pankart açtılar.
Geçimlerini yoğunlukla hayvancılıktan elde eden köylüler, mermer ocaklarının su kaynaklarına verdiği zararı bildiklerini, kendilerinin ve hayvanlarının içecekleri su kalmayacağını, yaylalarının da zarar görmesi ile hayvanlarının beslenmelerinin mümkün olmayacağını belirterek, biz aç mı kalacağız? diye serzenişte bulundular.
Kuzukulağı Yaylası Dedegöl Dağının eteklerinde bulunan zengin orman dokusu ve su kaynaklarına sahip bulunmakta. Ülkemizin önemli su markalarından biri olan AYSU Su Fabrikası Karacahisar Köyünde bulunmakta ve Dedegöl Dağı kaynak suları ile Beyşehir ve Eğirdir Göllerini ve Köprüçayı beslemekte!
SDÜ tarafından yapılan tespite göre Dedegöl Dağı’nda genel sahada tespit edilen 1200 taksondan 195’i endemiktir. 80’den fazla tıbbi ve aromatik bitki ve 35’e yakın mantar çeşidine sahip.
Yaban Keçisi, Sansar, Yaban Domuzu, Porsuk, Tavşan, Ağaç Sincabı, Ayı, Tilki, Kurt, Vaşak dağın memelileri.
Dedegöl Florası:
Orman Ağaçları: Karaçam, sedir, toros göknarı, ardıç (kokar, boylu, katran, adi) meşe (kasnak, pırnal, lübnan, saçlı, mazı), titrek kavak, dere boylarında; ıhlamur, çınar, söğüt gibi ağaçlar,
Alt flora olarak: Karamuk, laden, yabani gül, böğürtlen, boyacı sumağı, geven gibi çok yıllık bitkilerin yanında tam tespiti yapılmamakla birlikte 80’den fazla tıbbi ve aromatik otsu bitki türü mevcuttur. SDÜ tarafından yapılan tespite göre genel sahada tespit edilen 1200 taksondan 195’i endemiktir. 80’den fazla tıbbi ve aromatik bitki ve 35’e yakın mantar çeşidi bulunmaktadır.
Dedegöl Faunası:
Memeliler: Yaban Keçisi, Sansar, Yaban Domuzu, Porsuk, Tavşan, Ağaç Sincabı, Ayı, Tilki, Kurt, Vaşak.
Kuşlar: Keklik, Çulluk, Sığırcık, Ardıç kuşları, Kartal, Şahin, Akbaba, Baykuş, ve diğer böcekçil kuşlar.
Su kuşları: 62 yerli, 43 kış göçmeni, 49 yaz göçmeni, 27 transit göçmen olmak üzere 181 kuş türü tespit edilmiştir.
Balıklar: Kadife, Sudak, Sazan, Tatlı su kefali balığı ve Kerevit bulunmaktadır.
http://bolge6.ormansu.gov.tr/6bolge/AnaSayfa/milliparklar/kizildagmilliparki.aspx?sflang=tr
Dedegöl Dağı Türkiye’nin en uzun soluklu Dağcılık Şenliklerinden birinin ev sahibi!!!
ETUDOSD Dağcılık Şenliği’ne 20 yılda şenliğe katılanların sayısı 17,374 kişi ve Eğirdir ekonomisine katkısı 1,919,514.-TL
ETUDOSD yönetim Kurulu Üyesi Okutman Çetin MEYDAN ile Yrd. Doç. Dr Murat ÇUHADAR'ın 2013 yılında yaptığı bilimsel çalışma ile ETUDOSD'un Eğirdir ve yöre ekonomisine olan katkıları tespit edilmiştir. 1997 yılından 2013 yılı sonuna kadar ETUDOSD tarafından gerçekleştirilen Dedegöl Dağcılık Şenliği’nin Eğirdir ekonomisine katkısının 1,161,718.-TL olduğu tespit edilmişti. Türkiye’nin köklü doğa sporları derneklerinden olan ETUDOSD’un 1997 yılından günümüze kadar her yıl düzenlediği Dedegöl Dağcılık Şenliği’ne geçen 17 yıl içerisinde 11,788 kişi katıldı.
Çalışmanın yapıldığı tarihten sonra ki üç yıllık katılımcı sayıları ise 5,586 kişi eklendiğinde 2016 yılı sonu itibariyle 20 yılda şenliğe katılanların sayısı 17,374 kişi olmuştur. Son üç yıllık Eğirdir’e olan ekonomik katkısı 617,152.-TL olarak eklendiğinde Eğirdir ekonomisine katkısının 1,919,514.-TL olduğu anlaşılmaktadır.
Türkiye’nin en önemli uzun duvar tırmanış rotaları burada!
Ayrıca Kuzukulağı Yaylası Türkiye’nin en önemli uzun duvar tırmanış rotalarının bulunduğu ve dünya çapında tanınan bir bölge olup Isparta ili, Aksu ilçesi, Eldere köyü sınırları içerisinde bulunmaktadır.
2000'li yılların başında kaya tırmanış rotaların açılması ile tanınan bölgede Uzunlukları 20 ila 600 metre arasında değişen yüzlerce tırmanış rotası yerli ve yabancı rota açıcı sporcular tarafından uluslararası standartlarda meydana getirilmiş ve rota sayısı her geçen yıl artırılmaktadır.
Bu sporculardan biri olan dünyanın en ünlü ve önemli tırmanıcılarından Michel Piola bölgeyle ilgili duygularını şöyle ifade etmektedir: “Bir tırmanıcı, uzun duvar rota açma uzmanı ve bu konuda 15 kitabın yazarıyım. Dedegöl kayalıkları, Kuzukulağı Yaylası Eldere Köyü uluslararası öneme sahip bir bölgedir. Dünyada bu tarz tırmanışlar için 5 önemli bölge vardır. Fransa’da Verdon, Fas’da Taghia ve Todra, Meksika’da El Potrero Chico, bir diğeri de Dedegöl’dür.”
MTA, Türkiye'nin en uzun mağarasının 16 bin metre ile Isparta Dedegöl Dağı’nda Pınargözü Mağarası olduğunu açıkladı.
MTA, Türkiye'nin en uzun mağarasının Isparta'da olduğunu açıkladı. MTA'nın yaptığı değerlendirme sonucunda Isparta il sınırları içerisinde bulunan Pınargözü mağarasının 16 bin metre ile en uzun mağara olduğunu duyurdu. Burdur'un İnsuyu Mağarası (8 bin 300 metre), Antalya Tilkiler Düden Mağarası (6 bin 650 metre), İbradı Altınbeşik Mağarası (4 Bin 500 metre) ve Isparta Kuyukule Mağarası (- 832 m) listeye girdi.
https://www.sabah.com.tr/akdeniz/2014/07/01/turkiyenin-en-uzun-magarasi
MTA kayıtlarına göre, -832 Metre ile Türkiye’nin en derin 4. mağarası Kuyukule Mağarası’da Isparta Dedegöl Dağı Kuzukulağı Yaylasında.
Yerli ve yabancı ekiplerin ortaklaşa yürüttüğü çalışmalar neticesinde Türkiye’nin en derin 4. mağarası Kuyukule, bölgede ortaya çıkarılmıştır. Bu mağara, üniversite kulüpleri ve Mağara Araştırma Derneği tarafından tescillenmiştir.
Binlerce doğa sporcusu kaya tırmanışı, uzun duvar tırmanışı, sportif kaya tırmanışı, dağcılık, tur kayağı, kampçılık, doğa yürüyüşü, bisiklet ve motocross için geliyor.
Dedegöl Dağları, doğa sporları için son derece uygun alanlara sahip. Bahsi geçen Kuzukulağı Yaylası ve civarına yıl içinde dört mevsim boyunca binlerce doğa sporcusu kaya tırmanışı, uzun duvar tırmanışı, sportif kaya tırmanışı, dağcılık, tur kayağı, kampçılık, doğa yürüyüşü, bisiklet ve motocross için kullanmaktadır. Türkiye’nin ve dünyanın her yerinden gelen bu sporcular Isparta, Eğirdir, Aksu ve köylerine ekoturizm yolu ile katma değer sağlamaktadır.
Kültür Turizm Bakanlığı ve Isparta Valiliğinin himayesinde yürütülen projelerle St. Paul yolu, Kapıkaya ve Yazılı Kanyon tırmanış bölgeleri, Davraz Dağı Kayak Tesisleri sayesinde yöre yerli ve yabancı ziyaretçiler tarafından kullanılmaktadır.
Bölge Türkiye turizminin lokomotifi olan Güney sahillerine ve her yıl milyonlarca yerli ve yabancı turistin akın ettiği Antalya Havalimanı’na çok yakın bir mesafede bulunmaktadır.
Isparta Valiliğinin gerçekleştirdiği “Kayadaki Eller Projesi”
Hali hazırda Isparta Valiliği bu yönde çalışmalar yapmış, Kapıkaya ve Yazılı Kanyon bölgelerindeki faaliyetlere destek vermiş, profesyonel ekiplerin açtığı rotaları envantere geçirmiştir. Isparta Valiliğinin gerçekleştirdiği “Kayadaki Eller Projesi” ile Isparta ili, ülkemizdeki kaya tırmanışına gönül vermiş gençlerin yanı sıra yabancı tırmanıcılar için de cazibe merkezi haline gelmiştir.
Maden arama işleminin, bölgeye geri dönüşü mümkün olmayan zararlarla birlikte, sportif faaliyetleri ve sürdürülebilir turizmi bitireceği ve hayvancılık, tarım gibi yaşamsal döngülere de zarar vereceği düşünülmektedir.
Son yıllarda Türkiye'nin tanıtımına ve kış dönemi turizmine canlılığına katkı yapan ve her sene yaklaşık yerli ve yabancı 20-25 bin sporcunun ziyaret ettiği Antalya-Geyikbayırı bölgesi de aynı sorunu yaşamış ve ilgili bakanlıkların sürece hızlı müdahalesi sonucunda bölgedeki tüm maden arama ruhsatları iptal edilmiştir.
Sonuç olarak verilen izinle akrebin kendini sokarak öldürdüğü gibi Dedegöl Dağı kendini, kendi mermeriyle mi öldürecek???