ETUDOSD harekete geçti...
Eldere Köyü, Kuzukulağı Yaylası doğa sporları alanı olarak tescil edilsin!...
Isparta’nın Aksu ilçesinde bulunan dünyaca ünlü kaya tırmanışı parkurunun da yer aldığı bölgeye mermer ocağı ruhsatı verilmesi üzerine harekete geçen Eğirdir Turizm Tanıtma ve Doğa Sporları Derneği (ETUDOSD), Eldere köyü, Kuzukulağı yaylasının en kısa sürede doğa sporları alanı ve tırmanış bölgesi olarak tescil edilmesini istedi.
Türkiye Dağcılık Federasyonu Üyesi ve ETUDOSD Başkanı Durmuş Uçgun imzasıyla İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne ve Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğüne sunulan dilekçede şu ifadelere yer verildi:
"2015 yılında Isparta Valiliği Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler bürosu ortaklığında Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı destekli KAYADAKİ ELLER PROJESİ Kapıkaya ve Yazılıkanyon bölgelerinde gerçekleşmiştir. Bu proje sürdürülebilir tırmanış turizminin ilk adımlarının atılmasını sağlayarak tırmanıcıların Isparta bölgesini özellikle yaz aylarında tercih etmesine öncülük etmiştir.
Bölgede Türkiye´nin ve dünyanın en önemli kaya tırmanış ve dağcılık alanlarından biri bulunmaktadır. Bu alanlardan biri ve en önemlisi Isparta Aksu İlçesi, Eldere Köyü, Kuzukulağı Yaylası olup, üniversite kulüpleri kamp kurmakta, eğitim faaliyetleri düzenlemektedir. Dünyada çok az uzun duvarda bulunan ve tüm duvar boyunca uzanan su olukları çok nadir bir aşınma tipi olup dış ülkelerden de birçok dağcıyı etkilemektedir. Sahip olduğu kayaç tipi sayesinde, tırmanış adına bu bölgenin eşi benzeri yoktur. Bölgede, 1999 yılından itibaren uzun duvar kaya tırmanış rotaları açılmaya başlanmıştır ve bu tarihten beri bölgeyi yerli ve yabancı binlerce sporcu ziyaret etmiştir. Yükseklikleri 50 metre ile 700 metre arasında değişen yüzlerce kaya tırmanış rotası vardır ve bu rotalar boltlanmış olup önceden yerleştirilmiş emniyet noktalarına sahiptir. Bölgede hali hazırda açılabilecek daha yüzlerce rota bulunmaktadır.
100’lerce metre uzunluktaki rotaları bir günde tırmanmaya çalışan dağcılar kendilerini pek az bulunur bir maceranın içinde bulmaktadır. Dünyada lojistik imkânları en iyi olan uzun duvarlardan biridir. Araçla su sıkıntısı olmayan etkileyici bir kamp yerine erişilip sadece 45 dakika civarında yürüyerek duvarın dibine ulaşılmaktadır. Bu imkânlar, dünyada hiçbir uzun duvar tırmanışı bölgesinde bulunmamaktadır. Tırmanış rotaları ile ilgili bilgilerin yer aldığı Dedegöl Tırmanış Rehberi Ek-1´de sunulmuştur. Ek-2’de tırmanış bölgesinin koordinatları ve yerleşim krokisi bulunmaktadır.
2018-2019 döneminde bölgeyi uluslararası bir şenlikle tanıtıp, tırmanış ve doğa turizmini başlatmayı planlamaktayız.
1993 yılında Fransız mağaracılık derneği Speleo Club Vertaizonnais tarafından Kuyukule mağarası keşfedilmiştir. Bu mağara -832 metre derinliği ile Türkiye´nin en derin dördüncü mağarasıdır. Boğaziçi üniversitesi, Eskişehir mağara araştırma derneği, Ankara Üniversitesi ve MTA tarafından bu önemli mağara tescillenmiştir. Mağara ile ilgi bilgiler Ek- 3´de sunulmuştur.
Bisikletçilerin, doğa yürüyüşçülerinin, doğa fotoğrafçılarının, kayakçıların, kuş gözlemcilerinin, mağaracıların, kaya tırmanıcılarının ve dağcıların sıklıkla ziyaret ettiği bölge, kırsal kalkınma ve eko turizm konusunda Isparta ili için önem arz etmektedir. Kırsal kalkınmayı arttırarak sosyal, ekonomik girdi sağlamaktadır.
Bölge turizme açıldığında, bölgede konaklama, yeme içme ve tırmanış ihtiyaçlarını giderecek turistik tesislere ihtiyaç duyulacaktır. Her sene tırmanıcının, mağaracıların ve doğa sporcularının katılacağı uluslararası festivaller düzenlenecek, turistik işletmeler ve yöre halkına büyük katkı sağlanacaktır. Yılda yaylayı ziyaret edecek doğa sporcusu sayısının yaklaşık 10.000 civarında olması beklenmektedir.
Yukarıda belirttiğimiz gerekçelerden dolayı Eldere köyü, Kuzukulağı yaylasının en kısa sürede doğa sporları alanı ve tırmanış bölgesi olarak tescil edilmesini talep ediyoruz. Türkiye Dağcılık Federasyonu´nun bölge tescil talebi ve 21/12/2016 tarih ve 1020 sayılı yazısı Ek-4`de sunulmuştur.
Söz konusu alanın Ek-2 deki koordinatlar çerçevesinde “Tırmanış Bölgesi” olarak tespiti ve “Sportif Kaya Tırmanışı Parkuru” olarak tescillenmesini bilgilerinize arz ederiz.
EKLER:
Ek-1: Dedegöl Tırmanış Rehberi (14sayfa)
Ek-2: Tırmanış Bölgesinin Koordinatları Ve Yerleşim Krokisi (1sayfa)
Ek-3: Dedegöl Masifinde Mağara Araştırmaları – Dedegöl 2006 Dokümanı (26sayfa)
Ek-4: Türkiye Dağcılık Federasyonu´nun Bölge Tescil Talebi Ve 21/12/2016 Tarih Ve 1020 Sayılı yazısı (2sayfa)
EK-5 : Fotoğraflar (15sayfa)"