"KENT MÜZESİ"Nİ GERÇEKLEŞTİRENLER TARİHE GEÇER!..

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,"KENT MÜZESİ"Nİ GERÇEKLEŞTİRENLER  TARİHE GEÇER!..
Haberin Tarihi: 2.10.2017 11:01:00 - Okunma Sayısı:1084 defa okundu.

"KENT MÜZESİ"Nİ GERÇEKLEŞTİRENLER  TARİHE GEÇER!..

                 İşlevlerini çok önemsediğim için bu köşede, " Kültür Turizmi" ve "Kent Müzesi" konularını birkaç kez gündeme getirdim. Belki bundan olacak konuyla ilgili sorular aldım: "Kent Müzesi Nasıl ve Kim Tarafından Kurulacak?.." "Bu Konuda Daha Ayrıntılı Bilgi Verebilir misiniz?.." "Her Yerde Kent Müzesi Kurulabilir mi?.." İzninizle son sorudan başlayayım.

                İstenirse her kentte "Kent Müzesi" kurulabilir. Yeter ki, bu işin değeri bilinip ciddiye alınsın; kentli olma bilincinin önemi kavransın... Kentin geçmişi ile geleceği arasında en sağlam köprüyü oluşturacak bu tür müzeler hakkında en güzel ve kapsamlı tanımı Tarih Vakfı yapmıştır. Aynen aktarıyorum: "Şehrin tarihini başlangıçtan alıp tüm toplumsal, ekonomik, politik, kültürel, doğal çerçeveleriyle günümüze kadar taşıyan ve geleceğe de taşıyacak olan; kente dair her türlü verinin bir araya getirildiği mekanlardır..." Bir kent müzesinin kente katkıları yalnızca tarihi gösterimlerle sınırlı değildir. O, bir buluşma ve iletişim noktası olarak eğitim işlevini de yerine getirecek, kentte yaşam kalitesini yükseltecek; diyalog, tartışma, bilgilendirme ve kültürel etkileşim ortamları yaratacak; böylece, kentin tüm kültürel değerlerine sahip çıkılmasıyla birlikte ziyaretçilere, kenti yeniden keşfetme olanağı sunulmuş olacaktır.

                Gelelim birinci soruya: Kent Müzeleri'nin en önemli işlevi şehrin ve çevresinin toplumsal tarihine ışık tutmak olduğuna göre:

                -Öncelikle; kentin tarih boyunca en belirleyici özellikleri saptanmalıdır.

                -Bu belirlendikten sonra müzede sunulacak gerekli malzemenin toplanmasına ya da ödünç alınmasına başlanmalıdır. (Bu iş, müzecilik deneyimi olan güvenilir kişilerden oluşturulacak bir komisyon tarafından yapılmalı ve toplanan malzemeler güveli bir yerde korunup saklanmalıdır.)

                -Toplanan malzemelerin sistematik bir biçimde envanterleri çıkarılmalıdır.

                 -Bazı malzemelerin sergilenmesi zor olduğundan bunların görsel araçların desteğiyle sunumları yoluna gidilmelidir.

                -Bir taraftan da Kent Mezesi için bir mekan bulunması ya da yeniden inşa edilmesi çalışmalarına başlanmalıdır.

                Peki, tüm bu işlerim kim yapacaktır?.. Elbette, Yerel Yönetim... Elbette, bu işin değeri bilenler... Yeri gelmişken hemen söyleyeyim: Bu çalışmalar, kolay işler değildir. Onun için diyorum ki: Kim bu işi yapar, tarihe geçer... Antik Çağ'da bir yerleşim yerinin KENT olabilmesinin ön koşulu, orada tiyatronun bulunmasıdır. Bundan dolayı orada yaşayanların ilk işleri kentlerine tiyatro yapmak olmuştur. Bugün de kim ki yaşadığı yöreye KENT MÜZESİ yapar kurar ise; orası gerçek bir kent olacaktır.

 

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap