Sürdürülebilir turizm için TÜRSAB desteği

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Sürdürülebilir turizm için TÜRSAB desteği
Haberin Tarihi: 25.7.2017 13:59:00 - Okunma Sayısı:2634 defa okundu.

Isparta ve Burdur valilikleri öncülüğünde Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) ve Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) işbirliğinde; turizm potansiyelini tanıtmak, sürdürülebilir turizm için yapılması gerekenlerin belirlenmesi amacıyla yeni bir program gerçekleştirildi.

Sürdürülebilir turizm için TÜRSAB desteği

 

Isparta ve Burdur valilikleri öncülüğünde Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) ve Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) işbirliğinde; turizm potansiyelini tanıtmak, sürdürülebilir turizm için yapılması gerekenlerin belirlenmesi amacıyla yeni bir program gerçekleştirildi. TÜRSAB Yönetim Kurulu üyeleri, komite başkanları ve acenta yetkililerinden oluşan 19 kişilik turizm profesyonellerinden oluşan heyet, 3 günlük programda Sagalassos ve Kibyra antik kentleri, lavanta tarlaları bulunan Isparta’nın Kuyucak ile Burdur’un Akçaköy’ü, gülünü turizm ürünü haline getiren Isparta Güneykent’i, dünyanın en temiz ve derin göllerinden Salda gibi önemli turizm değerlerini yerinde gördü. Isparta Valisi Şehmus Günaydın ve Burdur Valisi Şerif Yılmaz ile turizm sektör temsilcileriyle biraraya gelen heyet üyeleri, neler yapılabileceği konusunda görüş alışverişinde bulundu. İki ilin turizm potansiyeline hayran kaldıklarını ifade eden TÜRSAB heyeti, iki ilin özellikle gül ve lavanta gibi turizmi ürünlerini markalaştırmasının önemine işaret ederek Valilikler öncülüğünde Kalkınma Ajansı bölgedeki turizm paydaşları işbirliğinde eğitim ve altyapı eksiklerinin giderilmesi yönündeki çalışmalar yapılmasının gerekliliğini vurguladı.

Isparta Valiliği öncülüğünde Isparta ve Burdur’un tanıtılması, turizm potansiyelinin sürdürülebilir olması hedefiyle geçen yıl kasım ayında çalıştay ve tanıtım programlarıyla başlayan TÜRSAB sinerjisi sürüyor. TÜRSAB yönetiminin desteğiyle bölgenin tanıtımı ve yeni turlarla sağlanan turizm hareketliliğinin artarak sürdürülebilirliği amacıyla hazırlanan tanıtım programı başarıyla tamamlandı. Burdur ve Isparta valilikleri öncülüğünde Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) ve Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) işbirliğinde iki ilin tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerinin tanıtılması, turizmden hak ettiği payı alabilmesi, bölge turizm potansiyelinin tanıtılıp var olan değerleri ortaya çıkarmak amacıyla hazırlanan program 3 gün sürdü. Program boyunca TÜRSAB heyetine; BAKA Genel Sekreter Vekili Abdullah Madenci, Burdur Kültür ve Turizm İl Müdürü Mehmet Özdemir ile BAKA uzmanları Ömer Ferda Akyol, Sinan Mesuter ve Mustafa Yüce eşlik etti.

TÜRSAB Yönetim Kurulu üyesi Davut Günaydın başkanlığında komite başkanları, bölgesel yürütme kurulu üyeleri, başta İstanbul olmak üzere, İzmir, Muğla ve Batman illerinden acenta yetkililerinden oluşan 19 kişilik TÜRSAB heyeti, ilk gün Burdur’un Ağlasun İlçesi’nde BAKA’nın destekleriyle hayata geçirilen kırsal turizm örneği Yaylakent Evleri tesislerinde köy kahvaltısı sonrasında Sagalassos Antik Kenti’ni ziyaret etti.

ISPARTA BURDUR BİRLİKTE HAREKET EDİYOR

İlk gün Burdur Valisi Şerif Yılmaz ve Isparta Valisi Şehmus Günaydın, TÜRSAB heyeti ile akşam yemeğinde biraraya geldi. TÜRSAB heyetine, Burdur ve Isparta’nın turizm değerleri hakkında bilgiler verildi fikir alışverişinde bulunuldu. Isparta ve Burdur’un kültürel zenginlikleri, doğal güzelliklerinin birbirine yakın olduğunu vurgulayan Vali Şerif Yılmaz, “Öncelikle şunu ifade etmek istiyorum göreve başladığımız günden itibaren, yaptığımız bütün iş ve işlemlerde Isparta ile müşterek hareket etmeye çalışıyoruz. İki il arasında daha ziyade birliktelikleri nasıl yakalarız onun uğraşısı içerisindeyiz. Batı Akdeniz Kalkınma Ajansımız’ın bölgesel kalkınma içerisinde hizmet etmesi düşüncesiyle böyle bir organizasyon içerisine girdik” dedi. İki ilin turizmin başkenti Antalya’ya çok yakın olduğuna dikkat çeken Vali Yılmaz, “Kültürel değerlerimiz, doğal güzelliklerimiz var. Sizler bugün gördünüz daha bakir alanlarımız var. Hem yerli, hem yabancı turistlere tanıtılması gerekiyor, bu işlerin profesyoneli sizsiniz. Yapacağınız değerlendirmede, gördüğünüz eksiklikler, yapmamız gereken çalışmalar, yapılması gereken hususlar bize de yol haritası olacak. Sizlerin bize yapacağı katkı ve destek bu bölge için çok büyük anlam ifade ediyor” diye konuştu. Sagalassos ve Kibyra antik kentleri, Salda Gölü, lavanta gibi önemli turizm değerlerini hatırlatan Vali Yılmaz, turizmin değişik alan ve zamanlara yayılması gerektiğini ve çalışılması gerektiğini belirterek TÜRSAB heyetine bölgeye sağlayacaklar katkı için teşekkür etti.

TÜRSAB heyeti ikinci gün, Vali Şerif Yılmaz ile birlikte Burdur’un Karakent Köyü yakınlarındaki Lisinia Doğa Proje Alanı’nda lavanta hasadına katıldı. Lisinia’yı gezen TÜRSAB heyeti, proje sorumlusu Öztürk Sarıca’dan bilgi aldı ve Akçaköy’e geçerek büyük bir alandaki lavanta tarlalarını da yerinde gördü. Buradan da dünyanın en temiz ve derin göllerinden biri olan Salda’ya geçen TÜRSAB heyeti, Burdur’un Yeşilova İlçesi’nde beyaz kumsalı ve berrak yapısıyla dünyaca ünlü Maldivler'e benzetilen Salda Gölü’ne hayran kaldı. TÜRSAB heyeti, Gölhisar’da kazı çalışmaları süren Kibyra Antik Kenti’ni de gezdi. Kazı Heyeti Başkanı MAKÜ Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Şükrü Özüdoğru, 2006’dan bu yana sürdürülen kazı çalışmaları, antik dönemde Likya, Karya, Pisidya ve Frigya kültür bölgelerinin kesişme noktasındaki gladyatörler şehri Kibyra hakkında ayrıntılı bilgiler verdiği TÜRSAB heyetine, orkestra bölümünde moziklerle yapılmış Medusa figürü bulunan senato binasını, yarışların yapıldığı stadyumu, müzik evini, meclis binasını, hamamı, agora ve tiyatro yapılarını gezdirdi. Roma imparatorluğu devrinde bölgedeki 25 kentin yargılama merkezi olması, at yetiştiriciliği ve demir işçiliğiyle antik çağda nam salması ‘hızlı koşan atların şehri’ olarak anılması, sanatsal demir işçiliği, 2 bini atlı 30 bini piyade olmak üzere sahip olduğu askeri gücü gibi pek fazla bilinmeyen özellikleriyle Kibyra, TÜRSAB heyetinin büyük ilgisini ve hayranlığını kazandı.

GÜNEYKENT VE KUYUCAK

Isparta Valiliği’nin öncülüğünde başlatılan tanıtım çalışmalarının yeni programın son gününde, Isparta Valisi Şehmus Günaydın ile TÜRSAB heyeti gülün turizm değeri olduğu Isparta Güneykent’te kahvaltıda biraraya geldi. Güneykent Belediye Başkanı Fahrettin Gözgün ile BAKA Genel Sekreter Vekili Abdullah Madenci’nin de hazır bulunduğu kahvaltıda Vali Günaydın, destekleri için teşekkür ettiği TÜRSAB’dan beklentileri ve yapılabilecekler konusunda önerilerini aldı. Traktör römorkuyla Güneykent’i gezerek Gülevi’ni ziyaret eden TÜRSAB heyeti, BAKA’nın da desteleriyle lavantasını turizm değeri yapan Keçiborlu’nun Kuyucak Köyü’ne geçti. Kuyucak Kadın Kooperatifi’nin kafesini ziyaret edip lavanta bahçelerinde fotoğraflar çekilen TÜRSAB heyeti, lavanta da topladı. 

Burdur ve Isparta ile ilgili değerlendirme yapan TÜRSAB Yönetim Kurulu Üyesi Davut Günaydın, TÜRSAB’ın ülkenin tarihi, turistik ve doğal güzelliklerini tanıtmak gibi bir misyonu olduğunu belirtti. İç turizm dinamiklerini hareket geçirmek için çok ciddi çalışmalar yaptıklarını ve markalaşmanın önemini vurgulayan Davut Günaydın, “Kalabalık bir heyetle buradayız. Bölgeye 4 ay içinde ikinci gelişimiz. İlk gelişimizde çok güzel sonuçlar aldık. Gelişimizden yaklaşık iki hafta sonra bu bölgeye turlar gelmeye başladı. Bunu da örnek alıp yanımızda ulusal ve uluslararası alanda çok ciddi tur operatörleriyle, bölge başkanlarımızla, yönetim kurulumuzla geldik. Amacımız özellikle doğa turizmini bölgede üst safhaya getirmek. Çünkü elimizde çok güzel rakamlar var. Dünyada doğa turizmi işinde yaklaşık 150 milyar dolarlık bir ciro var. Başka ülkelerden hiçbir eksiğimiz yok. Çok fazlamız var. Biz bu değerleri, tarihi ve doğal güzellikleri en güzel bir şekilde pazarlayarak ülkemiz ekonomisine katkıda bulunmak istiyoruz. Isparta ve Burdur üstüne düşen görevi yapmıştır sıra bizdedir. Biz de buraya artık hak ettiği turist sayısına ulaşması için iç ve dış piyasada bunu yerine getireceğiz” diye konuştu.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap