35 yıllık köklü bilim çınarı: Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi...

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,35 yıllık köklü bilim çınarı:  Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi...
Haberin Tarihi: 19.7.2017 13:57:00 - Okunma Sayısı:3923 defa okundu.

-Geniş istihdam olanakları ve YÖK Bursu

Dünya’nın gündeminde nüfus artışına bağlı olarak gıda açlığı var. Protein kaynağı olarak su ürünlerine ihtiyaç önemini koruyor. Bu noktada su ürünlerinin neslinin devamı ve sürdürülebilir olması çok kritik bir eşik. Dünya’da olduğu gibi Türkiye’de de Su Ürünleri Mühendisliği’nin hayati işlevi ve değeri yükseliyor. 1 lisans, 3 yüksek lisans ve doktora Programı’nda 10 Prof. Dr., 9 Doç. Dr., 1 Yrd. Doç. Dr., 8 Araştırma Görevlisi, 4 Uzman ve 1 Okutman bulunan SDÜ Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi, Türkiye’nin 35 yıllık köklü bilim çınarlarından biri durumunda.

-Geniş istihdam olanakları ve YÖK Bursu

SDÜ Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevgi Savaş: “YÖK, Su Ürünleri Mühendisliği’ni stratejik meslek gruplarından’ biri olarak görüyor ve Su Ürünleri Fakültesi’ne ilk 3 sırada yerleşen öğrencilere, eğitim- öğretim hayatları süresince, yılın tüm zamanlarında, her ay 625 TL karşılıksız burs veriyor.– Mezunlar, ‘Su Ürünleri Mühendisi’ unvanı alacak ve kamu ilâ özel sektörde geniş iş ağından faydalanacak”

Prof. Dr. Sevgi Savaş, SDÜ Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi’nin kuruluşunun 35’inci yıldönümünü kutladıklarını söyledi. Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi’nin güçlü eğitim kadrosu, son teknoloji ile donatılan laboratuvarları, araştırma ve uygulama merkezlerine sahip olduğunu anlatan Prof. Dr. Savaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Eğitim- Öğretim SDÜ Doğu Yerleşkesi’nde konuşlu Su Ürünleri Fakültesi’nde gerçekleştirilmektedir. Eğirdir Yerleşkesi’nde de Araştırma ve Uygulama Birimleri yer almaktadır. Öğrencilerimiz laboratuvar koşullarında ve araştırma- uygulama merkezlerinde bilimsel şekilde çalışabilmektedir. Ayrıca ERASMUS ve MEVLANA gibi değişim programları ile yurt içi/ dışı eğitim- öğretim faaliyetlerine katılabilir.

SDÜ Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi’nde Yüksek Lisans ve Doktora Programları da bulunmaktadır. Lisans eğitiminde mezun olan öğrencilerimiz Su Ürünleri Mühendisi unvanı almaktadırlar. Ve geniş bir kariyer ağında tercih yapabilirler. Toplum bu konuda doğru bilgiye sahip değil. Düşünülenin aksine Su Ürünleri alanında çok geniş bir istihdam ağı var. 2016- 2017’de ‘Su Ürünleri Mühendisi’ unvanı ile mezun olanların yüzde 50’sinden fazlası Kamu sektöründe istihdam edildi. Su Ürünleri Mühendisleri, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Millî Eğitim Bakanlığı, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı sair kamu kurumlarında istihdam ediliyor. Özel sektörde son derece yaygın çalışma imkânı var. Buna ilave olarak Türk girişimciler, son yıllarda yurtdışında yatırımlar gerçekleştiriyor. Su Ürünleri Mühendislerinin yurt dışındaki bu yatırımlarda da çalışma imkânı bulunuyor.”

Kimler Su Ürünleri 

Fakültesi’ni tercih edebilir

Prof. Dr. Sevgi Savaş, denizler ve tatlısularda yaşayan su ürünlerine ilgi duyan herkesin bu bilim dalını tercih edebileceğini söyledi. Savaş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Deniz, göl, akarsu ve sulak alanlarda araştırma yapmaya ve çalışmaya meraklı olan, su ürünleri yetiştiriciliği ve üretimi yapmak isteyen, doğal ortamda yüzmeyi ve dalmayı seven, suların derinliklerine keşfetme tutkusu olan gençler hiç tereddütsüz bu bölümü seçebilirler.

Üç tarafı denizlerle çevrili olan ülkemiz kaynaklar ve su ürünleri açısından zengin bir potansiyele sahiptir. Dünya gıda açlığı tehlikesi ile karşı karşıya. Protein kaynaklarının neslinin korunması hayati eşiktir. Ülkemizde de su ürünlerinin neslinin devamının sağlanması ve sürdürülebilir olması için yeni yatırımlar kaçınılmazdır. Doğal kaynakların yönetiminde su ürünleri mühendislerine ihtiyaç artmaktadır. Bu bilgiler aydınlığında ilgi duyan her öğrencimizi fakültemize davet ediyoruz.”

35 yıllık Bilgi Ağacı:

SDÜ Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi 20 Temmuz 1982’de kuruldu. Şu ana değin 1.413 Su Ürünleri Mühendisi mezun etti. Fakülte, bilimsel çalışmalar aydınlığında Türkiye iç suları ve uluslararası alanda ortalama 15 tür keşfetti. Bilimsel literatüre ekledi.


Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap