Elma pekmezi konusunda çalışmalar sürüyor
Türkiye'deki
üretimin yaklaşık yüzde 20'sini karşılayan Isparta'da kilogramı 10 kuruşa kadar
düşen elmanın katma değerini yükseltmek için SDÜ Tarımsal Araştırma ve Uygulama
Merkezinde elma pekmezi konusunda çalışma yürütülüyor. Tarımsal Araştırma ve
Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mustafa Kelen, gazetecilere yaptığı
açıklamada, Isparta'nın elma üretiminde Türkiye'de önemli illerden biri
olduğunu söyledi. Yılda ortalama 600 bin ton ile Isparta'nın Türkiye elma üretiminin
yaklaşık yüzde 20'sini karşıladığını anlatan Kelen, bu yıl elma üretiminin daha
da artacağı yönünde beklenti olduğunu kaydetti. Kelen, elma üretimindeki
verimliliğin mutlu etmesine rağmen fazla ihracat yapılamaması ve iç piyasada
satış fiyatının düşük olması nedeniyle çiftçilerin sıkıntı yaşadığını dile
getirdi. Isparta'da birinci sınıf elmanın kilogramının 60 kuruştan, suluk
elmanın ise 10 kuruştan satıldığına dikkati çeken Kelen, bunun çok düşük bir
rakam olduğunu, çiftçinin maliyetini bile karşılamakta zorlandığını vurguladı.
10
kilogram elmadan 1 kilogram pekmez elde ediliyor. Bu nedenle merkez olarak
elmanın katma değerini yükseltmek için bazı çalışmalar yaptıklarını ifade eden
Kelen, şöyle konuştu: "Hak ettiği değere kavuşturmak için elmaya ya yeni
pazarlar bulmak ya da farklı ürünler çıkartmak zorundaydık. Elma sirkesi, elma
cipsine ilave olarak elma pekmezi üretimi gerçekleştirdik. Bu şekilde Isparta
ve Türkiye'ye alternatif elma işleme ve yeni ürün ortaya çıkarma gayreti içinde
olduk. 10 kilogram elmadan 1 kilogram pekmez elde edilebileceğini gördük. 1
kilogram pekmezin 15 lira civarında olduğu düşünülürse elma pekmezi oldukça
karlı bir ürün." Kelen, elma pekmezinde seri üretime geçilmesi halinde
bunun istihdam konusunda da il ekonomisi için kazanç olacağını sözlerine
ekledi.