Sağlıklı Yaşamın Anahtarı "Su Ürünleri" Yetiştiricilik Çalıştayında Ele Alındı

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Sağlıklı Yaşamın Anahtarı "Su Ürünleri" Yetiştiricilik Çalıştayında Ele Alındı
Haberin Tarihi: 18.5.2017 09:25:00 - Okunma Sayısı:3700 defa okundu.

Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi tarafından düzenlenen “Yetiştiricilik Çalıştayı”nda, insanların sağlıklı beslenmesinde önemli role sahip su ürünleri yetiştiriciliği alanındaki güncel gelişmeler değerlendirildi.

Sağlıklı Yaşamın Anahtarı "Su Ürünleri" Yetiştiricilik Çalıştayında Ele Alındı

Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi tarafından düzenlenen “Yetiştiricilik Çalıştayı”nda, insanların sağlıklı beslenmesinde önemli role sahip su ürünleri yetiştiriciliği alanındaki güncel gelişmeler değerlendirildi.

Su Ürünleri Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleşen çalıştayın açılış konuşmasını yapan Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevgi Savaş, ülkemizde ve dünyamızda nüfusun hızla arttığını,  su ürünleri yetiştiriciliğinin artan nüfusun besin gereksinimlerinin karşılanması yönünde çok önemli bir sektör olduğunu söyledi.

Ülkemizde 1970’li yıllarda başlayan yetiştiricilik sektörü hakkında bilgiler veren Savaş, “Su ürünleri yetiştiriciliği çeşitlenerek hızlı bir gelişme gösteriyor. Su ürünleri mühendisleri, sektörün büyümesine katkı sağlayan lokomotiflerdir.” dedi. Sektörün daha da ileriye gitmesi için su ürünleri mühendislerinin kamuda ve özelde daha da yetkilendirilmesi gerektiğini ifade eden Savaş, çalıştayın düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü Kaynak Yönetimi Daire Başkanı Ramazan Çelebi, insanların besin kaynağının karşılanmasında çok önemli bir yere sahip olan su ürünleri yetiştiriciliğinin Isparta’da, SDܒde ele alınmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek “Su ürünleri yetiştiriciliğinde neredeyiz, neler yapmalıyız bunları değerlendirmemiz gerekiyor. Sağlıklı gıdaya ulaşım insanların daha sağlıklı yaşamasını sağlıyor.” dedi ve ülkemizde yetiştiricilik sektöründen elde edilen ürünlerin verileri hakkında bilgi verdi.

SDÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Ali Dulupçu ise artan nüfus ile birlikte nitelikli ve sağlıklı gıda temininin de artacağını belirterek balık teminin sürdürebilir ve kaliteli bir boyutta insanlığa sunulmasının önemli olduğunu vurguladı. Çalıştayda yapılacak tartışmaların kamu, sektör ve bilim camiası açısından verimli olacağına duydukları inancı dile getiren Dulupçu, 1982 yılında kurulan Eğirdir Su Ürünleri Fakültesinin sadece şehrinde değil bölgesinde ve ülkesinde de önemli bir fakülte olduğunu ifade etti.

Açılış konuşmalarının ardından Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Çetinkaya, “Global GAP Sertifikasyonu; Amaçlar ve Gereklilik” adlı sunumunu yaptı. Çetinkaya, bir üretim tarzı ortaya çıkmış ise ve hızla değişiyorsa orada belli kuralların var olması gerektiğini söyleyerek yetiştiriciliği geliştirip düzenlemek için oluşturulan mevzuatlar hakkında bilgiler verdi.

Daha sonra SDÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Karabacak “Kalp Dostu Balıklar”, Su Ürünleri Fakültesi öğretim Üyeleri Doç. Dr. Orhan Demir “Belenmede Yem Etkinliğinin Arttırılması”, Doç. Dr. Levent İzci de  “Kültür Balıklarının İşlenmesi ve Pazarlanması” konulu sunumu yaptı.

Etkinlik kapsamında açılan endemik balık türlerinin resimlerinden oluşan “Sudan Yansımalar” adlı resim sergisi de büyük beğeni topladı.


Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap