SDÜlü Öğrenciler Ispartayı Keşfe Devam Ediyor
SDÜ öğrencileri Keşif Isparta projesi kapsamında Süleyman Demirel Demokrasi ve Kalkınma Müzesi, Ertokuş Medresesi ve tapusu 5 Mart 1930da Türkiye Cumhuriyeti Kurucusu Başöğretmen Gazi Mustafa Kemal Atatürke armağan edilen Can Ada ile Yeşil Adayı gezdi. Ertokuş Medresesindeki gök cisimlerini gözlemlemek ve uzayı keşfetmek için o dönem (13. yy) oluşturulan sistemleri inceleyen öğrenciler, Selçuklu motifleri ile süslü mihrap ve geometrik şekillere hayran kaldı.
İlham Veren Üniversitenin öğrencileri Ispartayı keşfediyor
Eğitim- Öğretimde Kurtuba Modeli, Öğrenci Odaklı Yönetim Sistemi ve İlham Veren Üniversite mottosu ile hareket eden SDÜ, Ispartanın tarihi değerlerini, kurulan uygarlıkları, doğal güzellikleri için hazırladığı projeyi hayata geçirmeye devam ediyor. Keşif Isparta projesi kapsamında SDÜ öğrencileri, Süleyman Demirel Demokrasi ve Kalkınma Müzesi, Ertokuş Medresesi ve Eğirdir Gölü Havzasını gezdi.
Felsefesi Demokrasi,
Kalkınma ve Gelişim
6 Mayıs Cumartesi günü Keşif Isparta projesinin ilk durağı Süleyman Demirel Demokrasi ve Kalkınma Müzesi oldu. SDÜden 65 öğrenci, İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü Araştırma Görevlisi Hasan Rençberin akademik gözetmenliğinde Süleyman Demirel Demokrasi ve Kalkınma Müzesinde incelemelerde bulundu. Müze Müdürü Osman Siviloğlu, 17 bin m2 Kampusta 6 bin m2 kapalı alanı olan ve Türkiyenin yakın tarihinin tanığı 6 milyon 400 bin objenin sergilendiği müzeyi anlattı.
Bakanlık Özel Müze
statüsü vermek üzere
Süleyman Demirel Demokrasi ve Kalkınma Müzesi Müdürü Osman Siviloğlu, şöyle dedi: Bu Kampusun üst şemsiyesi Demirel Külliyesi. Demirel Vakfı tarafından yönetiliyor. Kültür ve Turizm Bakanlığına müracaat ettik. Özel Müze statüsü verilmek üzere. Bu çok güzel bir gelişme. Kampus, 1990 yılında oluşturulmaya başlandı. İlk eser Şehriban Hatun Camii oldu. Merhum 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ile simgeleşen fötr şapka formunda kapatılan bir Namazgâh var. Müze olan yapılar ise 2000 yılında tamamlandı. Bilgi Merkezi ve Kütüphane 2002 yılında inşa edildi. Kampusta 9 kubbe var. Bunun özel bir anlamı var: Zira merhum Demirel, 9. Cumhurbaşkanı idi. Ona atıf yapılıyor. Burada 1950 yılından bu yana Türkiyenin yakın tarihinin belgeleri var. Demokrasi ve Cumhuriyet kazanımları. Süleyman Demirel Demokrasi ve Kalkınma Müzesinde Türkiyenin yakın tarihine ait 6 milyon 400 bin belge mevcut. Baba evi de Etnografya Müzesine dönüştürüldü. Müze, 26 Ekim 2014 tarihinde açıldı. Sayın 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, açılışta müze için şöyle demişti: Bu bir savaş müzesi. Fakirlikle, susuzlukla savaş
Süleyman Demirel Demokrasi ve Kalkınma Müzesinin felsefesi demokrasi, kalkınma ve gelişim...
6 milyon yeni belge geldi, araştırmacıların
kullanımına açacağız
Yarım yüzyılı aşkın zamana damga vuran, tanıklık eden belge ve objelerin herkesin faydalanmasına açık olduğunu ifade eden Müze Müdürü Osman Siviloğlu, rakamları şöyle paylaştı: 8 bin eşya, 6 bin fotoğraf ve video, 126 bin fotoğraf yer alıyor. Giyim, kuşam, halı ve kilimden oluşan 500 obje sergileniyor. Müzede 42 bin gazete ve dergiden oluşan süreli yayın ve 46 bin kitap mevcut. Müzede toplamda 6 milyon 400 bin parça obje bulunuyor.
Müze Müdürü Osman Siviloğlu, Süleyman Demirel Demokrasi ve Kalkınma Müzesine merhum sayın Cumhurbaşkanının 1949dan hayata gözlerini yumduğu döneme kadar geçen süreçte biriktirdiği 6 milyon belgenin daha geldiğini belirtti. Siviloğlu, bu belgelerin değerlendirme sürecini de şöyle analiz etti: Ankaradan 10 bin klasör içerisinde Cumhurbaşkanı Süleyman Demirelin Devlet Su İşleri (DSİ) Zincirbozan sürgününe; Başbakanlığından Cumhurbaşkanlığına kadar geçen süreçte biriktirdiği 6 milyon belge var. Şu an otomasyon devam ediyor. Tasnif yapıyoruz. Bu belgelerin tamamını kurulacak web sitesine de yükleyeceğiz. Tüm dünyadaki araştırmacıların faydasına sunacağız.
Anıt Mezarı Cumhurbaşkanlığı yapacak, Demirel ailesi de sonsuz destek veriyor
Müze Müdürü Osman Siviloğlu, 720 bin m2 alanda konuşlandırılan Anıt Mezar hakkında da SDÜ öğrencilerini bilgilendirdi. Siviloğlu, Alan kıraç toprak idi. Dünyanın dört bir köşesinden örnek fidanlar getirildi. Orası şimdi orman. 9 gölet var. Çalcatepede Anıt Mezar yapılıyor. Bunu da Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı yapacak. Demirel ailesi de sonsuz destek veriyor dedi. Siviloğlu, Müze ve Anıt Mezarda şu ana değin yapılan tüm harcamaları merhum Sanayici Dr. İnşaat Yüksek Mühendisi Şevket Demirelin üstlendiğini söyledi. Bundan sonraki harcamaları da Demirel Vakfı aracılığıyla ailenin yapacağını sözlerine ekledi.
Medresede
Rasathane bulunuyor
Keşif Isparta Projesinin ikinci rotası Gazi Ertokuş Medresesi oldu. Atabey sınırları içerisindeki Ertokuş Medresesinde Selçuklu medeniyetinin çarpıcı izleri yer alıyor. Medresede gök cisimlerinin gözlemlendiği ve uzayın keşfedilmeye çalışıldığı düzenek de yer alıyor. Öğrenciler, taş üzerinde geometrik şekillere de hayran kaldı.Gazi Ertokuş Medresesi, Sultan I. Alaaddin Keykubat zamanında Selçuklu uç kumandanı Mübarizeeddin Ertokuş tarafından 1224 yılında yaptırıldı.
SDÜ öğrencileri,
Atatürkün ne muazzam manzaradediği
Eğirdir Gölü Havzasında
SDÜnün öğrencilerine yönelik Keşif Isparta projesinin 2nci rotasının son noktası Eğirdir Gölü Havzası oldu. SDÜ öğrencileri, Türkiye Cumhuriyetinin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürkün ne muazzam manzara dediği Eğirdir Gölünü gezdi, habitatını inceledi.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Yurt Gezileri kapsamında, Kurtuluş Savaşında üstün yararlılık gösteren Ispartaya da gelmişti. 5 Mart 1930da Eğirdire gelmişti. Geceyi burada geçiren Atatürk, 6 Martta ise Ispartada bir dizi temaslarda bulunmuştu. O dönemin Belediye Başkanı Süleyman Sukuti Yiğitbaşı ve Yardımcısı Hatip Hüseyin Uzun tarafından Gazi Mustafa Kemal Atatürke Can Adanın Beratı verilmişti.
SDÜ öğrencileri Can Adadan sonra Yeşil Adaya geçti. Türkiyenin en büyük 2nci tatlı içme suyu kaynağı Eğirdir Gölünde güzel bir zaman geçirdiler. Kızılırmak Deltasından sonra Türkiyenin en büyük 2nci Kuş Cenneti olan Eğirdir Gölü Havzasının habitatını incelediler.
SDÜnün Keşif Isparta projesinin 3üncü rotası Pisidia Antiokheia olacak.