Eğirdir SAREM?den bir TÜBİTAK Başarısı Daha...

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Eğirdir SAREM?den bir TÜBİTAK Başarısı Daha...
Haberin Tarihi: 20.4.2017 16:30:00 - Okunma Sayısı:1441 defa okundu.

Eğirdir Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü teknik personelinden Su Ürünleri Yüksek Mühendisi Kamile Gonca EROL tarafından hazırlanan ve "Başlangıç Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı 3001" kapsamında TÜBİTAK'a önerilen "Tatlısu İstakozu (Astacus leptodactylus)'nun Ontogenik Gelişimine Bağlı Yem Formülasyonu" başlıklı projenin desteklenmesi uygun bulundu.

Eğirdir SAREM’den bir TÜBİTAK Başarısı Daha...

 

Eğirdir Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü teknik personelinden Su Ürünleri Yüksek Mühendisi Kamile Gonca EROL tarafından hazırlanan ve "Başlangıç Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı 3001" kapsamında TÜBİTAK'a önerilen "Tatlısu İstakozu (Astacus leptodactylus)'nun Ontogenik Gelişimine Bağlı Yem Formülasyonu" başlıklı projenin desteklenmesi uygun bulundu.

Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Murtaza ÖLMEZ (Danışman), İskenderun Tek. Üni. Den. Bil. Ve Teknolojisi Fakültesi öğretim görevlilerinden Yrd. Doç. Dr. Mehmet NAZ (Araştırmacı), enstitümüz personelinden Şakir ÇINAR (Araştırmacı), Remziye ÖZKÖK (Araştırmacı), Oğuz Yaşar UZUNMEHMETOĞLU (Araştırmacı), Dr. Mustafa CEYLAN (Araştırmacı) ve Dr. Meral APAYDIN YAĞCI (Araştırmacı)'dan oluşan proje ile tatlısu istakozu Astacus leptodactylus türünün farklı gelişim dönemlerindeki sindirim enzimi aktivitelerinin belirlenmesi buna bağlı olarak besinsel ihtiyaçlarına uygun yem formülasyonunun geliştirilmesi ve üretilen yemin yavrular üzerindeki etkilerinin araştırılması amaçlanıyor. 

Proje, Astacus leptodactylus yavrularının farklı gelişim dönemlerindeki enzim aktivitelerine bağlı olarak besin ihtiyaçlarını karşılayabilecek uygun yem hammaddelerinin tespiti ve türe özgü yem formülasyonunun ilk kez belirlenecek olması bakımlarından özgün olarak değerlendirildi. 

Eğirdir Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü'nden verilen bilgiye göre; Bu proje, larval aşamadan itibaren sindirim sistemi enzimlerinin belirlenmesiyle ortaya çıkacak farklı dönem besin ihtiyaçlarına göre hazırlanacak besleme protokolü ile daha başarılı bir yetiştiriciliğe katkı sağlayacaktır. Azalan doğal stokların takviye edilebilme imkânının doğacak olması bakımından da kerevit pazarındaki paydaşlara dolaylı yönden ekonomik katkısı olabilecektir. Ayrıca türe özgü yem formulasyonunun geliştirilmesi ile yeni türlerin üretime kazandırılması yönünde yetiştiricilik sektörüne de katkıda bulunabilecektir.

 

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap