Eğirdir SAREMden bir TÜBİTAK
Başarısı Daha...
Eğirdir
Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü teknik personelinden Su Ürünleri Yüksek
Mühendisi Kamile Gonca EROL tarafından hazırlanan ve "Başlangıç Ar-Ge
Projeleri Destekleme Programı 3001" kapsamında TÜBİTAK'a önerilen "Tatlısu
İstakozu (Astacus leptodactylus)'nun Ontogenik Gelişimine Bağlı Yem
Formülasyonu" başlıklı projenin desteklenmesi uygun bulundu.
Süleyman
Demirel Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyelerinden Prof.
Dr. Murtaza ÖLMEZ (Danışman), İskenderun Tek. Üni. Den. Bil. Ve Teknolojisi
Fakültesi öğretim görevlilerinden Yrd. Doç. Dr. Mehmet NAZ (Araştırmacı),
enstitümüz personelinden Şakir ÇINAR (Araştırmacı), Remziye ÖZKÖK (Araştırmacı), Oğuz
Yaşar UZUNMEHMETOĞLU (Araştırmacı), Dr. Mustafa CEYLAN (Araştırmacı) ve Dr.
Meral APAYDIN YAĞCI (Araştırmacı)'dan oluşan proje ile tatlısu istakozu Astacus leptodactylus türünün
farklı gelişim dönemlerindeki sindirim enzimi aktivitelerinin belirlenmesi buna
bağlı olarak besinsel ihtiyaçlarına uygun yem formülasyonunun geliştirilmesi ve
üretilen yemin yavrular üzerindeki etkilerinin araştırılması amaçlanıyor.
Proje, Astacus
leptodactylus yavrularının farklı gelişim dönemlerindeki enzim aktivitelerine
bağlı olarak besin ihtiyaçlarını karşılayabilecek uygun yem hammaddelerinin
tespiti ve türe özgü yem formülasyonunun ilk kez belirlenecek olması
bakımlarından özgün olarak değerlendirildi.
Eğirdir
Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü'nden verilen bilgiye göre; Bu proje, larval
aşamadan itibaren sindirim sistemi enzimlerinin belirlenmesiyle ortaya çıkacak
farklı dönem besin ihtiyaçlarına göre hazırlanacak besleme protokolü ile daha
başarılı bir yetiştiriciliğe katkı sağlayacaktır. Azalan doğal stokların
takviye edilebilme imkânının doğacak olması bakımından da kerevit pazarındaki
paydaşlara dolaylı yönden ekonomik katkısı olabilecektir. Ayrıca türe özgü yem
formulasyonunun geliştirilmesi ile yeni türlerin üretime kazandırılması yönünde
yetiştiricilik sektörüne de katkıda bulunabilecektir.